Černá smrt

Kategorie: Všeobecné

Přestože je kormorán asi všem rybářům i se svými problémy, které způsobuje ptákem velice známým a zmiňovat se zde o něm je možná nošením dříví do lesa, jeho stále se zvyšující počty mě vedli k tomuto zamyšlení.

Tento opeřený predátor, který se na našem území v minulosti vyskytoval poměrně vzácně, se k nám v posledních letech rozšiřuje ve stále větších počtech - zejména z pobřežních území Severního a Baltského moře. Jejich počty se u nás zvyšují zejména v zimním období, kdy si naše území mnozí kormoráni vybírají za svá zimoviště. Vždyť například v Praze byli jako velká vzácnost první dva kormoráni spatřeni na Vltavě v únoru roku 1986. Dnes jich zde zimuje značné množství.

Poslední roky si naše území oblibuje stále více kormoránů i jako místo svého stálého výskytu a na některých lokalitách na jižní Moravě od osmdesátých let a později i na Třeboňsku vznikly hnízdní kolonie, kde kormoráni vysedí během jedné snůšky ročně 3-4 vejce. Při sčítání vodního ptactva v lednu 2008 přiznali ornitologové rekordní nárůst počtu těchto ptáků na našem území. Podle některých zdrojů se celkový počet kormoránů, kteří se u nás vyskytují, pohybuje okolo 80 000 kusů. Vždyť také dnes můžeme kormorány spatřit i v letních měsících na vodních plochách, kde se ještě před několika roky nevyskytovali.

Dospělý kormorán dorůstá délky až jeden metr a dosahuje hmotnosti až 3,5 kg. K nelibosti všech rybářů se tento opeřený predátor živý výhradně rybami, za kterými se dovede potopit do poměrně velké hloubky . Pod vodou dokáže vydržet až po dobu jedné minuty a pomocí svých nohou opatřenými plovacími blánami a zejména svého širokého ocasu , který používá jako veslo, se zde pohybuje velmi rychle a často se vynoří z vody ve vzdálenosti několika desítek metrů od místa potopení.

Kormoráni často loví v organizovaných skupinách a ryby si navzájem nadhání . Nejčastěji loví ryby do velikosti 25 cm . Není bohužel žádnou výjimkou , že se při lovu soustředí i na ryby větší , které svými zahnutými zobáky často jen vážně poraní a tyto ryby později hynou. Kormorán je pták velice žraví , který údajně dokáže spořádat až 0,5 kg ryb denně . Usadí-li se hejno těchto predátorů na menším revíru, dokáže ho během několika dnů dokonale vydrancovat a poté se přemístí na další lokalitu s dostatkem potravy.

Přes tyto skutečnosti i přesto , že se nejedná o náš původní živočišní druh, je kormorán k nelibosti všech rybářů a naopak k velké radosti ochránců přírody zařazen mezi chráněné živočišné druhy. Až na několik málo výjimek, kdy v některých lokalitách, kde je situace již neúnosná, je občas povolen krátkodobý regulovaný odstřel několika málo kusů, je díky ochraně kormorána jakýkoliv lov tohoto predátora zakázán. Vždyť na rozdíl od kormorána je například liška , která patří mezi naše původní živočišné druhy a ani zdaleka nezpůsobuje takové škody a nedrancuje naše lesy od drobných zvířat takovým způsobem, jako kormorán vody od ryb, považována za škodnou. Není žádným způsobem chráněna a je bez milosti celoročně střílena. Navíc každý myslivec dostane až do vyčerpání každoročního fondu, který je k tomuto účelu určen za každou zastřelenou lišku, finanční odměnu.

Netvrdím, že by se měli všichni kormoráni , kteří se kdy na našem území objeví, bez milosti vystřílet, ale všichni tvůrci nejrůznějších vyhlášek a zákonů na ochranu přírody by si měli v čele se všemi ochránci uvědomit , že na našem území stále více přibývá vodních ploch , kde se díky těmto nezvaným predátorům poslední roky výrazně snižují počty ryb a na kormorány by měli přestat hledět jako na vzácné hosty , kteří se tu při své cestě zastavili jen na krátkou návštěvu.

zdeko, 9.2.2009

Diskuse k bleskovce

martan2 - Profil | Pá 13.2.2009 11:11:31

taky nedávno psali, že v severských státech je začínaj likvidovat ve velkém, zkoušeli jim v době hnízdění olejovat vejce což kormoš nepozná, když mu je rozbiješ, tak snese nové...ale při tom obrovském množství co jich tam maj, to bylo nakladné a málo učinné, tak v současné době jim nasvětlují v noci hnízda zeleným laserem, kterého se kormoráni bojí a do rána jim vejce vychladnou, je to levné a velice učinné... bohužel se prý chystá pandemie kormoránů z východu...u nás dostali myslivci povolení na odstřel 30 kormoránů, což je jak nic...ale aspoň něco...

Vláčkař - Profil | Čt 12.2.2009 19:45:19

Schválně si zkuste vynásobit těch 20 let kormoráního života půl kilem rybího masa denně...

poool - Profil | Út 10.2.2009 15:36:33

no, tak jsem se díval na ty kormouše kdy vlastně hnízdí. ..květen - červen pohotovost:)) vůbec to není špatný nápad jak psal drda.
šmejdi se dožívají údajně až 20ti let. no to je hnus.
http://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=1004

boyscout - Profil | Út 10.2.2009 15:33:06

novaroma01 >> založil jsem otázku. http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=615947 A podle mě se pleteš, ryby nejsou všude. Jsou na určitých místech kde jsou nejlepší podmínky na přezimování. nadjezí, podjezí atd. Skoro každý zná tato zimoviště. Chránil bych jen je, s těch pár ryb na zbytku toku se tolik kormošů neuživí.

novaroma01 - Profil | Út 10.2.2009 15:26:49

boyscout >> Nechci vypadat že se těch ptáků zastávám,to ani náhodou,docela bych to i vyskoušel,ten Tvůj návrh,jen si neumím představit,jak začít.Pro upřesnění,v současné době je Ohře zcela bez ledu.Kormorání sou fakticky po celém toku.Ne samozdřejmně najednou,ale migrují pořád dokola po řece.Nemáš vubec šanci to uhlídat.Uhlídáš kousek v okolí mněst a vesnic,jinak nic.A to je jen jedna řeka.Tarn-Nápad to jistě špatný není,jen se obávám že najít pojišt´ovnu,která by do toho šla,to se ti nepodaří.A nebo ti dá tak vysoké pojistné,že rychle couvneš.Tady si myslím bez podpory státu nic nezmůžem.

Zlejšek - Profil | Út 10.2.2009 15:19:52

boyscout >> Šel bych do toho, ty bastardy je třeba zničit, nebo alespoň vyhnat.

boyscout - Profil | Út 10.2.2009 15:19:34

Udělám na to otázku, reagujte na mě až tam prosím.

boyscout - Profil | Út 10.2.2009 15:16:48

Vylepšil bych to ještě o noční plašení na místech kde nocují. Skrátka aby se co nejvíc hýbali, stresovali a přicházeli o energii. Na to stačí halogen a pořádně s ním v noci mávat. Kurnik, rybářů je v ČR 300000. Můžeme jim udělat ze života peklo. je nás dost.

Zlejšek - Profil | Út 10.2.2009 15:16:05

A co takle využít rovněž přistěhovalou střevličku? Prostě by se po výlovu rybníka posbírala, ochutila jedem na krysy a v místě hnízdiště nabídla na břehu těm černým sviním jako oběd. Nenažranec by se nažral a stal se historií.

Tarn - Profil | Út 10.2.2009 15:12:13

boyscout >> nejlepší obranou je do toho nějak zamontovat peníze. Bohužel vždy se někdo pohne až když se jedná buďto o peníze, které ho to stojí, nebo které z toho má. Co takhle zkusit pojistit. Kdyby pojišťovna měla vyplácet balík, asi by se našel hned dostatečně motivovaný legislativec co by tlačil na návrh nějakého zákona. Nebo někam do romského fora poslat několik receptů na kormorání pochoutku :-)))))))

Tatoo - Profil | Út 10.2.2009 15:11:36

martan2 >> černý parazit, kterého si platíme z našich peněz, chrání ho stát a hájí ho určitá skupina lidí
Absolutne presne si to trafil. Platí aj na slovensku

boyscout - Profil | Út 10.2.2009 15:11:24

novaroma01 >> ale já je nechci plašit automaticky. Prostě na břehu je člověk, který pružně reaguje na to jak se chovají. Nevěřím že když k nim budu chodit, dělat randál, házet šutry že si zvyknou. těch nezamrzajících úseků řek není zas tolik, díky regulacím koryta ryby zimují jen na určitých místech kde je hloubka...podle mě by šlo zorganizovat skoro nepřetržitý dohled na břehu v těchto místech v rámci brigád. A kolik tak ten pták asi vydrží hladem? Když to vydržíme 2 týdny, tak sme podle mě vyhráli.

novaroma01 - Profil | Út 10.2.2009 15:08:51

boyscout >> Ono se to jiš skouší.Rybáři používají dělbuchy a v poslední době se skouší z reproduktorů zesílený hlas dravců.Potíš je v tom,že ti ptáci sou velice učenliví a po čase zjistí,že ten zvuk jim neublíží a máš je naspátek.Prostě dokud budou mít hlad,tak budou žrát.To je zákon.

boyscout - Profil | Út 10.2.2009 15:01:10

Tak přemýšlím, proč ještě nikoho na svazu nenapadlo že by bylo možné si odpracovat brigádu tím, že budu stát a procházet se na exponovaném úseku řeky s řehtačkou (píšťalkou atd) v ruce a plašit kormorány? Třeba 5 hodin a po mě přijde další na střídačku atd. Takže 2 směny a mám odpracovanou brigádu. Členů je dost pro nepřetržitý dohled, motivace pro ně aby se na tuhle brigádu nevyflákly je taky dost silná. V noci ty svině zatím neloví. Není čas nad tím začít trochu přemýšlet? Já vím, svaz by přišel o část peněz za neodpracované brigády. Ale zachránila by se spousta ryb a možná by sme ty zmetky donutili změnit návyky a najít si zimoviště jinde. Stačilo by tohle zorganizovat masivně v zimních měsících a prostě těm zmetkům nedovolit se v klidu nažrat. Ještě rádi by se odstěhovali někam jinam, hlad je sviňa :-)

šeptal - Profil | Út 10.2.2009 14:56:12

Škoda, že ptačí chřipka měla jepičí život.

novaroma01 - Profil | Út 10.2.2009 14:54:44

Lauri >> Ono se jiš vymstilo.Přirozený nepřítel jiš vymizel tak můžem uš jen lamentovat.Bohužel.A ani odstřelem nic moc nepořídiš.Sou velice plaší a učenliví.Po prvním výstřelu okamžitě mizí a stěhují se do bezpečí a po čase se vrátí.A abys obsadil střelci celé povodí,to se nepodaří.Jedině v době hnízdění zbírat vejce,to bys ale byl okamžitě označen za barbara a veřejné mínění by bylo proti.

maras - Profil | Út 10.2.2009 13:49:53

Lauri >> hezky napisane

maras - Profil | Út 10.2.2009 13:46:41

pavel68 >> je to jedno ale klidne je budu mit kazdy den k obedu aspon jich ubide :-)

Lauri - Profil | Út 10.2.2009 10:06:15

Jelikož je teď většina stojáků(hlavně chovných) zamrzlá. Tak to odserou ryby v řekách. To je v prdeli my budeme chránit nepůvodního tvora,aby jsme potom z různých dotací které by byly potřeba jinde platili za škody udělané kormoránem.
Lituju ty rybářské hospodáře kteří si vypilají ryby od váčkového plůdku až po třžní velikosti,pak je nasadí do svých revírů a teď jenom beznadějně přihlížejí k té pastvě rybožravých ptáků.
Ať žijí ti po...ní ochranáři,kteří uvažují tím stylem zabij bobra a zachráníš strom.
ty volové se serou do zákonů přírody,však ono se to časem vymstí