Vlasec Milo Fortres Competition



Kategorie: Drobnosti

Chytal jsem hlavně s průměrem 0,145 mm a to asi z 90 % na feeder, zbytek plavaná. Průměr 0,123 mm jsem používal méně asi rovným dílem při obou zmíněných technikách.

Vlastnosti: Vlasec je hladký, lesklý s poměrně malou průtažností a nemá sklony příliš se motat. Šedobílá barva je naprosto vyhovující. Docela by se mi líbil jako kmen. Jako speciální návazcový materiál by mohl být podajnější a klidně i průtažnost by mohla být větší - tak bych si alespoň ideální návazcový materiál představoval.
Při měření průměru mikrometrem (klasický malý strojařský se stupnicí po setinách mm) jsem naměřil průměry v rozmezí 0,16 - 0,17 mm, ale průměr vlasce je v relaci s výrobky jiných výrobců, tzn. že je silný jako vlasce s podobným udávaným průměrem a slabší než deklarované šestnáctky.

Praktické zkušenosti: Dojem je po dvou měsících používání celkem příznivý. Na stojatých vodách zaslouží tento vlasec výraznou pochvalu - zejména na srazu MRKu jsem si s 0,145mm verzí dovoloval zdolávat stále brutálnějším způsobem a nakonec jsem s ním v kombinaci s light feederem otáčel půlmetrové kapry doslova na místě.
Na Jestřabicích jsem s ním zdolal bez potíží jesetera 88 cm, kapři do 60 cm nepředstavovali s trochou prostoru větší problém.

Na tekoucích vodách mě sice ne často, ale opakovaně praskal v situacích, kdy jsem neviděl žádný důvod a námaha vlasce ani zdaleka nedosahovala zatížení, které vydržel na stojatých vodách.
Zpravidla se jednalo o kamenité úseky anebo si ryba zřejmě hrábla na vlasec požeráky. Mám proto dojem, že po narušení ztrácí poměrně rychle pevnost. Není to při srovnání s jinými vlasci výrazně horší, ale protože jinak ho hodnotím jako nadprůměrný, v téhle oblasti tak učinit nemohu.

Závěr: Vlasec vhodný jako velmi dobrý návazcový materiál pro běžný lov na feeder zejména na stojaté vody s měkkým dnem. Pro plavanou s vysokými nároky na kvalitu návazcového materiálu by mohl být celkově měkčí a poddajnější. V abrazivním prostředí (štěrkové dno apod.) klesají jeho vlastnosti k průměru. Poměr cena - výkon vcelku odpovídá a klidně bych si ho po spotřebování návinu koupil znovu.

Cena 50m návinu je kolem 90 Kč.

 

Klady a zápory

nízká cena

pevnost v uzlu

hladký povrch

horší otěruvzdornost

nesouhlasí průměr vlasce

 

osprey, 19.9.2006