Navázce Milo série A + Krepton Ghost




Kategorie: Drobnosti

V tuzemsku není příliš zvykem kupovat si hotové návazce na plavanou nebo feeder. Každý si dělá návazce svoje, ať už do zásoby nebo až u vody k přímému použití. Zřejmě rybáři nemají důvěru k navázanému uzlu a odrazuje je i cena. Poslední dobou se ale přesto návazce na trhu objevují a zde máme jedny z nich.

Použity jsou háčky Milo série A, což jsou oblíbené háčky dnes nejběžnějšího tvaru "katana" a jsou k dispozici velikosti 22 až 8. Vlasec je použit Milo Krepton Ghost v průměrech 0,087 až 0,174 mm o délce 70 cm. Háček je navázán uzlem s 11ti oviny, vlasec je vyveden vždy před lopatkou. Druhý konec vlasce je volný, bez smyčky. Když už je tomu tak, využil bych toho a návazec uvazoval k obratlíku pomocí uzlu grinner, který je pevnější než bežně používaný uzel na smyčce (ten by byl samozřejmě rychlejší na použití).

Velmi oceňuji délku návazců, protože 70 cm (po návázání řekněme 60 cm) je opravdu luxus, který ocení především lovci na feeder. Tak dlouhé návazce se do zásoby doma dělají špatně. Musím však podotknout, že návazce jsou namotány na asi 10 cm vysoký tvrdý papír, takže jsou po odmotání škaredě lomené. Je potřeba je protáhnout silněji mezi suchými prsty, aby se zahřály a srovnaly, pak je to OK.

Cena 10ti návazců je asi 65 Kč. Zdá se to dost, ale jen cena materiálu je vyšší (5 Kč háček, 2 Kč návazec) a to nepočítám ušetřený čas při navazování ani úsporu za zásobník na návazce. (Napadá mne, že kostričky z těchto návazců by se pak daly použít na vlastní návazce...) Také nemusíte kupovat návazcové vlasce po minimálně 30 metrech od každého průměru, když potřebujete jen 10 návazců.

 

Klady a zápory

nízká cena

kvalitní háček i vlasec

zalomení přehnutého vlasce

 

Martin M. - Profil, 11.4.2006