Křupky místo PVA

Položená > Boilie > PVA

Možná alternativa za dražší PVA

  • Návazec: Jako při použití PVA
  • Nástraha: Partikl, boilie

Jde o křupky vyrobené z kukuřičné krupice původně určené pro celiaky ( lidé dodržující bezlepkovou dietu ). Dnes jsou dostupné i v běžných obchodech v různých tvarech a příchutích ( stačí zadat do e-vyhledávače kukuřičné křupky ). Křupka se velice rychle rozpouští v ústech a proto se často používá i jako přírodní doplněk stravy kojenců. Jedno balení stojí do 15 Kč.
V rybařině je lze použít stejně jako různé PVA válečky, hrudky a pěny – ochrana hrotu háčku, zpomalení dopadu montáže, ochrana vlasového přívěsu proti zamotání kolem háčku apod.
Stejně jako s PVA je potřeba se s křupkami naučit zacházet a na základě zkušeností zvolit hloubku zabodnutí háčku, velikost, umístění, ale třeba i druh křupky. Pro lepší tvárnost je možné křupky zvlhčit ( naslinění, dech ), ale není to nutné. Je třeba počítat s tím, že jsou křehčí něž PVA materiály a někdy se i rychleji rozpouští ( rozpadají ).

Postup

Příklad použití : ochrana proti omotání přívěsu kolem háčku - uřízneme, ulomíme nebo vybereme vhodnou křupku tak, aby při navléknutí do obloučku vyplnila místo mezi nástrahou a háčkem. Další varianty nechávám na vás...

Levák Bob - Profil, 8.1.2008
Průměrná známka: 1,50

Diskuse k montáži

molca - Profil | St 12.3.2014 19:05:04

Zajímalo by mě jak na to budou reagovat cejni nebo jiná bílá ryba.😎

piur - Profil | Ne 25.3.2012 10:00:21

to je pecka

Mafi - Profil | Út 8.1.2008 12:23:48

Asi by ani nebylo špatný celý to obalit v šrotové směsi, nebo jak na DVD ukazoval L.K v boilisovým těstíčku, splnilo by to taky svůj účel.

Petr.J - Profil | Út 8.1.2008 12:19:03

Moc dobrej nápad, určitě to vyzkouším. PVA zanechává takový ten blemst ke kterému nemám důvěru, tohle když u nástrahy i částečně zůstane tak to nemůže působit nijak negativně.

Bachy - Profil | Út 8.1.2008 10:50:23

Martin M. - Jo, to je dobrý nápad, jen to neřeší následný vliv ryb. To radši navážu delší uzel a zkrátím vlas. :o)
Levák Bob - Je to jistě výborný nápad, bezpochyby. Zatím jsem nic takového nepotřeboval. Kdysi jsem podobně laboroval s rohlíkem, ten taky rychle spadne z háčku, křupky můžou být ale vhodnější.

Levák Bob - Profil | Út 8.1.2008 9:26:18

Bachy - já nejsem kaprař, po takovéto montáži sáhnu jednou dvakrát do roka, nicméně tento problém znám. Každý zkušenější rybář jistě ví, jak tuto situaci vyřešit. Proto ta věta v závěru - ostatní varianty nechávám na vás....Nejsem příznivcem příliš návodných ukázek. Tuning ať si dělá každý dle libosti. Chtěl jsem upozornit hlavně na použití křupek. Samozřejmě jde vše zpracovat detailněji, ale to už je spíše na článek a k tomu já nejsem vzhledem ke zkušenostem s kaprařinou ten pravý. Jistě sám tušíš, že je zde i problém s padáním nástrahy na montáž ( taky má řešení ).

Pokud chcete ( a ostatní to určitě uvítají ) vložte do diskuze nebo do atlasu vámi preferovaná řešení.

Martin M. - Profil | Út 8.1.2008 9:13:50

Bachy> tak i na vlas navlekni krupku a mas to :-)
Mafi> bavil jsem se o tom v Levakem a v pripade krupky nedochazi k jejimu "rozpusteni" tak jako u PVA, ale krupka ve vode natolik zmekne, ze se sama z hacku utrhne a vyplave k hladine. Na hacku tedy vubec nic nezustane :-) Vidim to jako velmi dobry napad.

Bachy - Profil | Út 8.1.2008 8:30:03

Levák Bob - U takto navázaného háčku se mi občas stávalo že se vlas obtočí kolem návazce před očkem, jak vlivem náhozu, tak hlavně vlivem působení ryb a tedy montáž nefungovala jak měla.

Mafi - Profil | Út 8.1.2008 7:44:28

Není to špatný nápad, ale mám s PVA špatné zkušenosti ohledně dlouhé doby rozpadu a následné oslintání montáže.S křupkama to bude asi stejné bude záležet asi na druhu křupek jak dlouho se budou rozpadat, jestli nezanechají stopu na montáži a asi i na teplotě vody a hloubce.