Zarážka z gumové hadičky

Rybářské uzly > Zarážky

Něco jako ventilková gumička, ale v menším provedení.

  • Kmen: jakýkoliv monofil (pletenka ne, ta gumičku prořízne)

V kaprovém koutku rybářských prodejen najdete speciální silikonové hadičky, které se používají např. pro zajištění vlasového přívěsu na háčku. Většinou jsou černé a 2 metry stojí asi 30 Kč. Poznáte je tak, že jsou hodně mekké, při natáhhnutí pruží a mají matný povrch, bývají označovány jako "silikonové". (Prodávají se i jiné, tuhé - ty nejsou vhodné. Také nejsou vhodné plavačkové silikonové hadičky na splávky, ty jsou zase moc měkké a při tomto navázání je vlasec snadno prořízne.)
Bývají v různých průměrech, většinou 1 až 2 mm. Po rozstříhání na malé kousky se perfektně hodí pro malé zarážky pod lehké olivky (torpily, žátěže) na plavanou, nebo pokud máte prut s většími očky, tak je lze použít i jako zarážky nad klouzavé splávky.
Čím tenčí je hadička a čím kratší kousek použijete, tím menší zarážku vytvoříte. Sám používám 2mm verzi a stříhám je tak na 3-5 mm dlouhé kusy.

Postup

Hadičkou 3x provlečete vlasce jako na obrázku a utáhnete.
I pak s ní lze posunovat, ale vlasec se může trochu zkroutit. Je lepší vlasec naslinit, jinak se gumička může při posunování přeříznout.
Pokud jí protáhnete vlascem 4x, už se posunovat nebude.

Martin M. - Profil, 8.2.2006
Průměrná známka: 1,71

Diskuse k montáži

Žádné zápisy.