Diskuse k článku: Velké nástrahy v malých vodách

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 28.11.2018

chatař 30 - Profil | So 20.7.2019 12:20:24

Pekne pocteni na rybach 😊

bart.bm - Profil | Po 15.4.2019 18:36:38

připadá mi jako bych tohle už četl tak 5let možná víc nazpět v nějakém časáku......

Loveczhory - Profil | St 5.12.2018 8:22:01

Opět fajn článek. Tohle mi připomíná mě,když chodím na jedno nedalekou štěrkovna,kde jezdí dědové na babetach a skútrech u vody sedí od 12 a klidně až do 18hodin,a čekají na velkého kapra,mezitím chytím nespočet krásných plotic perlinu pár malých kapříků sem tam líná.
Až po čase jsem pochopil že starším rybarum nejde o to zachytat si,ale přišli si chytit toho většího kapra.
Tenhle článek to potvrdil... 🤔

milošs - Profil | Po 3.12.2018 17:11:18

Brambory jsou někdy dobré, když potřebujeme zakrmit vodu, kde je sice lepší kapr, ale taky spousta běle a menších kapříků. Protože i velké a tvrdé bojlí bílá ryba časem omele a to podlehne ataku.To větší brambora nebo pořádné kusy brambory zdaleka ne a naděje, že na dně "něco zbylo pro slušného kapra" je větší. A větší tloušti, pro které není problém ani 30 mm koule, bramboru moc nechtějí. Kolínka, houska jsou sice dobré na zachytání, ale kde je běl a kapříci, moc si neodpočineme...

sven - Profil | Po 3.12.2018 16:07:37

Widl_CZ >> já jsem letos, namlsán starším videem od MM, několikrát zkoušel ta malá, jakoževaječná, od Zátky..v různých barevných i chuťových úpravách i jako natura..
https://sortiment.makro.cz/cs/zatka-vaj-kolinka-mal​a-12x500g/245259p/
Ne, že bych na ně nechytil vůbec nic ale vůbec mně nepřesvědčily. Ani po několikerém provnadění předem. Tak jsem to víc nepokoušel.
Možná špatná konstelace hvězd, možná jsou už ryby rozmlsané komerčním krmením, možná to nefunguje na konkrétních vodách..
Jisté je, že před lety to byla jedna z nejspolehlivějších návnad a nástrah na cejny a kapříky.
Když si jdu jen tak hodit na šoulačku nebo krátké posezení se splávkem, tak stejně jako Ty, beru housku anebo červy, měkkou sterilku nebo mini extrudy od Trapera.. ty mi už mnohokrát vytrhli trn z paty.. třeba i o gulášovkách :-)

Widl_CZ - Profil | Po 3.12.2018 15:00:34

sven >> Když jdu jednou za čas někam sednout se splávkem, tak buď s rohlíkem a nebo kolínkama. Pěkne postaru :) A na oboje to bere pořád stejně dobře jako když jsem byl malej. Nejlepší zkušenost je s bezvaječnýma - jsou kompaktnější a i když jsou měkké, tak jsou pružnější. Takže bych to adorování starší produkce zase nějak nepřeháněl :)

sven - Profil | Po 3.12.2018 14:20:23

mascha >> Ahoj. Nijak se nehodlám pouštět na tenký led odborné diskuse na téma těstoviny s odborníkem, natož zpochybňovat Tvou kvalifikaci :-)
Tedy bych se uchýlil toliko k lapidárnímu vyjáření, na toto téma..
Kolínka jako taková, jsem nuceně jedl pouze ve školní jídelně, potažmo vojenké kuchyni..
Dodnes je vidím, jak se na mně nevábně šklebí z ešusu, pobryndána univerzální omáčkou...
A ta dnešní napříč značkami a navzdory bombastickým reklamám, ve mně o nic větší gurmánské touhy nevyvolávají...:-)
Z pohledu laického spotřebitele ale musím konstatovat, že předlistopadovou produkcí kapři ani cejni nepohrdali, spíš naopak.. Což o dnešní produkci s čistým svědomím, prohlásit nemohu .
Takže asi tak . :-)

mascha - Profil | Po 3.12.2018 13:33:24

sven >> Dovolím si vyjádřit lehký nesouhlas, vystudoval jsem analýzu potravin a třeba o těstovinách něco vím. Dřív za komára to bylo dost jednoduchý, kolínek byly dva resp. druhy. bezvaječné a vaječné (obvykle dvouvaječné, výjimečně čtyřvaječné, pětivaječné rozhodně nebyly žádný standard). Třetí druh byly kolínka pro vojáky, bezvaječné z odpadní mouky (smetená z normální výroby). Dneska se dá sehnat kolínek bambilion druhů, s různým počet vajec a různými příměsemi (od pohanky a špaldu po třeba špenát). Každopádně dnes i tehdy je základem mouka semolina, z tzv. tvrdé pšenice. Ta mouka se nijak nezměnila a ani se nezmění a to z jednoduchého důvodu, z obyčejný mouky prostě technologicky těstoviny vyrobit nejdou, resp. ušetřit na semolině se projeví výrazným prodražením celý výroby, aby ti z toho vylezlo něco, do bude držet tvar. Takže se domnívám, že nemáš s tou moukou pravdu. A neplatí ani to rovnítko, které jakoby kladeš mezi nejhnusnějí a nejlepkovatější - množství lepku není určujícícm znakem chuti mouky, ale její technoilogické využitelnosti. Semolina se na těstoviny používá právě díky svému specifickému lepku. Bez velkého množství lepku klasickou standardní těstovinu prostě neuděláš. Italské těstoviny platí jako vzor kvality a jsou ze 100% semoliny, kde čím víc lepku, tím lepší těstovina. Ale ani tady to neplatí vždy, např. na lasagne je lepší používat těstoviny míňlepkové, tam je jisté rozvaření žádoucí. K vajíčkám - ani počet vajec v těstovinách není explicitním znakem kvality nebo chuti. Neplatí že víc vajec = kvalitnější těstoviny. Bezvaječná těstovina se nerovná šizená těstovina. Je to prostě jiná receptura a jiný výrobek. Něco jako smetana na šlehání a smetana na vaření. Každá má jiné množství tuku, ale říkat, že smetana na vaření je šizená je prostě hloupost.
Já za sebou nemám žádné testování toho, jestli rybám budou víc chutnat bezvaječné těstoviny, dvouvaječné nebo čtyřvaječné, ale jsem přesvědčený že problém bude víc v přípravě. Táta, když dělával kolínka na ryby, tak to byla alchimie. Správné množství soli do vody, pak před koncem varu přikápnout ochucovací tresť, vařit na správnou měkkost (část nechával povařit dýt, aby to dělalo zákal, první tvrdší měl na napichování na háček). Po uvaření zcedit, přidat do pytlíku a obalit do sladký nebo slaný strouhanky, někdy trochu potravinářskýho barviva, někdy pudinkový prášek... Takže výběr druhu kolínek, kterej začnu vařit, je jistě důležitej, ale důležitý je i další postup přípravy. A tvrdit, že dneska jsou kolínka apriori šizený a dřív byly lepší, znamená jen neznalost tématu.
Ať koušou...

sven - Profil | So 1.12.2018 14:50:34

Vladk >> do kamene tesat...

Vladk - Profil | So 1.12.2018 14:46:07

sven >> Vis co je paradox? Ze ta psi je uplne v poho a muzes ji snist. Neni tam koreni a sul. Je to vlastne prirodni maso ve vyvaru. Ten rosol je z kuzi ktere pridavaji aby se to davalo dobre do misky. Pouziva se stejne maso jako do parku nebo burtu. Vse je tepelne upraveno a sterilovano.

Kdyz si vezmes ze nekteri vyrobci dokazi zpracovat i maso z kafilerie, tak ta psi konzerva je vrchol gastronomie. Tam je paradox, ze zadny vyrobce tam nekvalitni maso neda. Protoze by ho coklari ukrizovali na namesti. Jeste vetsi paradox je, ze ty sami lide krmi vlastni deti odpadem z akce ve sleve.....

sven - Profil | So 1.12.2018 14:17:43

Vladk >> to máš pravdu.. nenažraní šmejdi to dovedli tak daleko, že třeba konzerva pro pro psy je o 100% kvalitnější, než ta pro lidi...
https://www.expres.cz/expres-test-chm-/viral.aspx?c​=A160508_220755_dx-viral_anna

https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/20​01019081811

Vladk - Profil | So 1.12.2018 13:54:14

sven >> Dnesni nejsou ani na urovni krmnych :(

Roman88 - Profil | Pá 30.11.2018 18:39:49

Diky za prijemne pocteni a namet k zamysleni. Sam takto chytat skoro neumin, jen predstava, ze jdu s velkou nastrahou na snad velkou rybu by me odradila. Casu mam jakjinak nez malo a predstava napr 2-3 hodinove vychazky, kdy budu mit jen malo nebo zadny zaber me moc nelaka. Sem tam nahodim druhy prut s peletou, candies aj. odolnou dobrotou kus vedle a moc se o nej nestaram, ale to jen nekdy, a nekdy se skutecne neco obesi...

sven - Profil | Čt 29.11.2018 13:26:02

jpavmrk >> jpavlicekmrk - 29.11.2018 10:17:27 >> Ona také nejsou kolínka jako kolínka...
Dříve totiž byly běžný standard, tzv. pětivaječné těstoviny... tedy 1kg těsta, obsahoval 5 vajec..
Zatímco dnes ty ošizené imitace kolínek, obsahují v v 1kg těsta, horko těžko 1/2 vejce...
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/20​01120320406
A to jsou ještě ty "lepší" a dražší...
Běžná kolínka jsou jen z mouky... navíc z té nejhnusnější a nejlepkovatější...
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/20​01018206727
Ani těm rybám nedivím, že to nežerou...:-)

jpavlicekmrk - Profil | Čt 29.11.2018 10:17:27

Hezky clanek. Zkousel jsem nedavno oprášit kolínka, na hacek i pod hacek, ale moc se nezadarilo. Na bramboru jsem nikdy nechytal, ale po precteni clanku to urcite zase vyzkousim :)

Peťas - Profil | Čt 29.11.2018 8:00:11

Brambora na háčku mě láká, ale bojím se že ji sežeru než dojdu k vodě :)

Spinning man - Profil | Čt 29.11.2018 0:35:01

Pan Tychler je borec!