Zarybnění pstruhového rybářského revíru Moravy 24

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 24.5.2017

Mrknato - Profil | Čt 1.6.2017 7:19:03

Ravachol >> Máš samozřejmě pravdu, ale opomíjíš podstatný fakt. Tím jsou vodní stavy na tocích a schopnost nejen potočáka, se přirozeně rozmnožovat. Pustit na potočáky lovné čety z MO, které vyrabují revír a místo toho "vysadí" neživotaschopné náhrady už nefunguje na na cca 95% menších toků. Dříve tato "pošetilost" revírům nevadila.

Proto jsem se stal zastáncem nákupů ryb od profíků a klidně v "tržní velikosti", kteří mají svá chovná hejna, která sice doplňují, ale nedevastují revíry a zbytky původních ryb. Takové ryby revír nedevastují, pokud jim pošetilci nenasadí z rozmařilosti svévolně nesmyslné míry v BP a.j.. A klidně vysazovat 3x, 4x do roka. Vychytají se, doplní a přitáhnou rybáře, za jejichž peníze se ryby opět nasadí a ne plnit "odznak Fučika a další nepodstatné cíle svazu).

Kde na to vzít peníze? No z MO, Rady, ÚS, z brigád a členských a platit za skutečné ryby a ne za "cíle".......

Ravachol - Profil | Čt 1.6.2017 6:52:08

Mrknato >> Jsi to špatně pochopil - není to celý o tom že bych já chtěl potočáka. Je to o tom, že v tý řece by měl potočák prostě bejt. Jednak teď a souběžně pracovat na základně populace pro časy příští - podmínky k rozmnožování tam má. Ať tam nemusíme za pár let vozit potočáky ze švédska jak lososa do kamenice. Ne trofejní granulovoj siven, ne trofejní granulovej duhák - prostě dle charakteru tohohle konkrétního toku třicítka potočák. Nad tím se to chce zamyslet - hospodaření na pstruhovém revíru by mělo bejt hospodaření a ne kšeftování se chovateli americkejch druhů trofejních ryb. Chápu že každej chce chytat ryby jak z obrázkovýho časopisu, ale na takhle malým toku, přírodním a čistým to je z mýho pohledu kontraproduktivní. Duhák se sivenem vydrží v rybníku tak proč ho cpát do horský bystřiny k vrankám a mihulím...No ne ? :)

Mrknato - Profil | St 31.5.2017 22:50:37

Ravachol >> Dnešní problém hospodaření na P vodách není o duhácích a sivenech, ale o tom, že se někde přesazují, viz ta Morava a někde se nenasazuje téměř nic, nebo jen jednou do roka.
Chceš potočáka? Tak ho sežeň, ale neříkej, že ho chovají MO.... to je pravda jen někde a když už ho vysadí v 10-20cm, tak do 1/2 roku zmizí....... Nepíše se rok 1975, 1985.

Ravachol - Profil | St 31.5.2017 21:08:34

Fliegenmann >>v pořádku, užívej si siveny :))

Fliegenmann - Profil | St 31.5.2017 21:04:22

Ravachol >> Nevím jak jsi přišel na to, že na Moravě 24 se sázeli jen "pětadvacítky" siveni. Znám tento revír od poloviny 70. let a jezdil jsem tam dost často, chytil jsem i několik sivenů mezi 0,5 až 0,8 kg. Největší exemplář měl přesně 1,26 kg. Lipani tam sice byli jak uvádíš, ale bylo to v důsledku toho, že se nad splav u lomu dostávali z toku Krupé, kde se tenkrát vyskytovali dost početně. A dále : jak jsi to myslel, že po celém toku pstruhové Moravy jsou MVE. To snad přeháníš. Já vím jen o několika.

sliver - Profil | Út 30.5.2017 17:28:59

Siven má lepší maso, já bych se moc nedivil 😈

Ravachol - Profil | Út 30.5.2017 17:12:54

Fliegenmann >> Já to taky sleduju s dlouhodobějšího časovýho horizontu - moravu 23 něco přes dvacet let a m24 od vyhlášení revíru. Ty MVE jsou na celým toku pstruhový moravy - podle nich bych rozhodně osazovací plán nedělal a myslím že ty taky ne :) Jasně, siveni se tam sadili i před 25 lety, ale jestli si to pamatujes, tak víš že to bylo pár kusů na tok ve velikosti cca 25 cm, kteří zas tak výraznej predační tlak a konkurenci potočákům nedělali. Když to vezmu poměrově, tak se ti siveni chytali (jsem ty siveny chytal) v poměru k potočákům třeba 300:1 :) Krásní lipani přes třicet čísel bývali v klidné vodě na začátku dnešní M24 nad kamenolomem nad hanušovicema :)

Fliegenmann - Profil | Út 30.5.2017 9:15:20

Ravachol >> Siveni se do Moravy 24 nasazují již spoustu let, takže to není zřejmě "výmysl" Rady ČRS. Napsal o tom již před řadou let Ing. Zdeněk Šimek ve své velmi pěkné knize "Ryby zblízka", kde je text doplněn perfektními fotografiemi od Jana Rysa. Rybařím na uvedeném revíru už hezkých pár let, ale lipana jsem tam nejen nikdy nechytl, ale ani neviděl. Tato voda si myslím (díky charakteru toku) pro lipana vhodná není. Že se do této vody dává především duhák a siven vyplývá i z toho, že tady existují dvě MVE ( a třetí se zřejmě bohužel brzy postaví), které způsobují kolísání hladiny a voda se příliš protepluje, což pro potočáka (ani případného lipana) není vhodné. Toť můj názor. Nemusíš samozřejmě souhlasit, ale já to tak vidím.

Ravachol - Profil | Út 30.5.2017 6:36:04

Sadit do týhle konkrétní horský bystřiny duháky a siveny ( a ještě navíc trofejní duháky a siveny) mi přijde cokoliv jinýho jen ne hospodaření. Tenhle nejvyšší úsek nádherný moravy měl zůstat pro původní, už tak těžce zkoušenou, populaci domácího potočáka a lipana a ne tam dělat za prachy svazu duhákodrom a cíleně likvidovat populaci místních třicítek introdukcí trofejních predátorů z druhýho konce zeměkoule. Asi je to pro nějakýho kamarádíčka ze sádek skvělej kšeft na úkor přírody a nebo jen nečí demence na kterou se tam souhlasně a s potleskem sjížděj rybáři z půlky republiky. Škoda pěknýho pstruhovýho biotopu...To by jeden zhořk

Mrknato - Profil | So 27.5.2017 0:12:36

FRANK71 >> Horký na tom může být to, že těmito výstupy (o nadstandardním zarybnění revírů Rady), si Rada buduje pozici k tomu, o co se již několikrát pokoušela, to znamená zrušení územních povolenek a zavedení pouze jedné společné (celosvazové) povolenky. Před cca 7 lety to málem vyšlo.... cena měla být někde okolo 1500,-Kč.

No a dalším logickým krokem by asi bylo následné "stěhování dekretů", protože ten, kdo vydává povolenky má být uživatel a má hospodařit....)))))

FRANK71 - Profil | So 27.5.2017 0:02:25

Mrknato >> Já bych to tak horký neviděl.:-))

Mrknato - Profil | Pá 26.5.2017 23:58:14

FRANK71 >> Co je na tom divného? Podle mě to, že sama (RADA) organizuje CS rybolov a sama si z něj bere co uzná za vhodné, a to daleko víc, než se dostane po dělení na ostatní uživatele, kteří vlastně táhnou ten CS rybolov.

Divné na tom je i to, že Rada ČRS nemusí inzerovat co vysadila za luxus, aby přitáhla lovící a ti úlovky zapsali, jelikož vše, co Rada provozuje, platí, nejde z redistribuce po dělení dle úlovků, ale z nákladů a výše oněch nákladů je na uvážení a rozhodnutí samotné Rady......

FRANK71 - Profil | Pá 26.5.2017 14:31:29

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 26.5.2017 14:20:34 >> co je na tom divného, že uživatel (Rada) nasazuje ryby do revíru který má v užívání. Rada aspoň informuje kam , kolik a co sadí, na rozdíl od svazu Mrknata. Tam je i předseda v hlubokém utajení.

petrikveprik - Profil | Pá 26.5.2017 14:20:34

aleš vavřina >> ale to není o problému s potočákem.. ale o jeho financování a rozhodnutí kam s ním.. Mrknato to napsal přesně. Proč jen tam? Proč ne jinam? Jako ptal se tě někdo na schůzi nabo postřehl´s hlasování o tom, že se bude tolik a tolik a za tolik sadit do moravy 24? Kdo to vlastně schválil....kdysi mě učili v rybářském kroužku že nejvyšším orgánem je členská schůze :-)))))

aleš vavřina - Profil | Pá 26.5.2017 13:27:49

Kluci zbytečně tady plačete na špatném hrobě - potočák má mnohem větší a zásadnější problémy než nevyhovující vysazování ze strany svazu. Pokud ty nejzásadnější problémy eliminujete, tak budete mít plůdku a násady potočáka tolik, že je budete lít i do kanálu.

p.s.: já na těch fotkách žádné trofejní potočáky neviděl, maximálně potočáky jež by mohli být označení jako trochu slušnější

zdevac - Profil | Pá 26.5.2017 13:17:06

Mrknato >> Ale jo, ale řeč byla o funkcionářích ČRS. Nebude-li ČRS, nemohou být ani tito funkcionáři :-)

zdevac - Profil | Pá 26.5.2017 13:14:55

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 26.5.2017 12:43:47 >> Sohlasím s tebou. Ale podstatné je, co převažuje :-( Pokud by valná většina chytajících chtěla chytat líny a hrouzky, byly be ve vodě líni a hrouzkové. Jenže tu máme demokracii, většina chce kapry... A kapři sami sobě rybník nevypustí, regulace by musela přijí shora ve formě závazných pravidel/zákonů pro zarybňování, kdy by třeba svaz musel respektovat určité poměry druhů ryb nebo maximální množství jednoho druhu. A jsme u toho rozdělení - část lidí by měla pracovat na pravidlech, tedy ti, co jsem označil za ochranáře a zelené, nutně mimo ČRS, a rybáři (ve smyslu chytající) ať si dělají, co chtějí, ale musí respektovat nadřazená pravidla týkající se zarybňování. V jednom svazu to ale fungovat dohromady nemůže, protože to jsou požadavky protichůdné a síly obou táborů jsou absolutně nevyrovnané.

Mrknato - Profil | Pá 26.5.2017 12:53:26

zdevac >> Ano, ale svaz (členi) může rozhodovat pouze ve věcech, které mu přísluší. Rozhodovat o hospodaření na revírech svazu nepřísluší (ani členi). To přísluší někomu úplně jinému.
Výkon RP a i lov může existovat i bez členi a bez svazu..... Pokud by se tak stalo, pro většinu by to bylo z bláta do louže.

petrikveprik - Profil | Pá 26.5.2017 12:43:47

zdevac >> v tomto máš pravdu, bohužel takových je většina a podle toho to tak pak u vody i vypadá. Takto hluboce ale nikdy neklesnu. Raději se pokochám pohledem na potůček kde plave 1kus 5cm střevle, než si chytit 60cm duháka ve vybetonované vaně na třpytku.

zdevac - Profil | Pá 26.5.2017 12:27:58

Mrknato >> Otevřu-li si stanovy, tak úplně první věta je "Český rybářský svaz, z. s. (dále jen „Svaz“ nebo „ČRS“ ) je samosprávný a dobrovolný svazek členů"

Pokud by současná organizace členům nevyhovovala a hromadně by z ČRS odešli, nemohl by svaz existovat. Takže ať chceš nebo ne, ČRS je spolek členů, na členech celý svaz stojí, bez členů nemůže existovat.

zdevac - Profil | Pá 26.5.2017 12:23:02

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 26.5.2017 12:02:11 >> Souhlasím s tebou. Ovšem není problém v tom, že takových, jako jsem já, je většina? Stačí se podívat zde na svazové revíry, projet se po Labi nebo vyrazit na oblíbené Slapy/Kamýk. I když by se termín "rybář" dal interpretovat různě, vnitřně bych já asi za rybáře označil někoho, kdo se zaobírá rybí osádkou, kdo s rybami pracuje, tak obecně je za rybáře označován člověk, co sedí s pruty u vody chytá. A co tak vidím, tak naprosté většině těch, které já u vody vidím, jsou u zadku nějaké souvislosti, prostě chtějí něco chytit. Asi smutné, ale je to tak. I já si raději chytím na třpytku pořádného duháka a užiju si boj a pak večeři, než abych učůrával nad prťavým potočákem. Asi jsem zdegenerovaná ovce, mě to ke štěstí stačí.

Mrknato - Profil | Pá 26.5.2017 12:03:48

zdevac >> Tady s tebou hluboce nesouhlasím. Hospodaření na revírech nestojí na přání a vůli členi. Nemělo by. To, že svaz stále prosazuje pracovní činnost v "pracovních táborech" (brigády) je to hlavní zmatení pro členi a vyvádění peněz ze společného rybolovu..... CS a územní rybolov brigády nepotřebuje, potřebuje peníze a ty stávající pro dobré zarybnění všude nestačí. Pokud nějaká MO potřebuje práci členi zadarmo, pro její soukromáky, tak šup (dle stanov) do ranku SHMO...... Ale tam se jim nechce..... Tady by měla jednat Rada a ÚS a né hospodařit na Orlíku, Moravě, rozdávat povolenky zadarmo, protěžovat lov 24, K70 a lov pod ledem.

petrikveprik - Profil | Pá 26.5.2017 12:02:11

zdevac >> jestli je ti jako "rybářovi" fuk co Ti sypou do vody, tak nejsi rybář. Díky takovým jako ty se dnes do vody sypou hlavně a jen kapři a občas zdegenerovaní pstruzi. (hlavně že ty blbé ovce mají co chytit a sežrat, to jim stačí ke štěstí)