Zarybnění pstruhového rybářského revíru Moravy 24

Kategorie: Všeobecné

Do pstruhového rybářského revíru Rady ČRS č. 473 502 Morava 24, který se nachází na Severní Moravě v podhůří Kralického Sněžníku, nedaleko obce Hanušovice, byla minulý týden doplněna obsádka lososovitých ryb.

I přes svou relativně malou délku revíru, měří totiž pouze 8,5 km, máme pro rybáře na letošní pstruhovou sezónu nachystáno téměř 700 kg násad lososovitých ryb, jejichž zarybnění bude rovnoměrně rozloženo do několika dílčích dodávek tak, aby rybáři mohli během celé pstruhové sezóny zkoušet své štěstí a dovednosti při lovu lososovitých ryb.

Do revíru již doputovaly násady sivena amerického v lovné (tržní) i trofejní velikosti a část násady pstruha duhového rovněž v tržní a trofejní velikosti. V pátek 19. 5. jsme do revíru nasadili pstruha obecného ve formě dvouročka a ryby v trofejních velikostech.

Rybáři se tedy mohou těšit na další atraktivní úlovky. Další doplňování obsádky revíru plánujeme v červnu i červenci.

Martin Podlesný, hospodářské oddělení Rady ČRS

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/

MAXXSKATER, 24.5.2017

Diskuse k bleskovce

Mrknato - Profil | Čt 1.6.2017 7:19:03

Ravachol >> Máš samozřejmě pravdu, ale opomíjíš podstatný fakt. Tím jsou vodní stavy na tocích a schopnost nejen potočáka, se přirozeně rozmnožovat. Pustit na potočáky lovné čety z MO, které vyrabují revír a místo toho "vysadí" neživotaschopné náhrady už nefunguje na na cca 95% menších toků. Dříve tato "pošetilost" revírům nevadila.

Proto jsem se stal zastáncem nákupů ryb od profíků a klidně v "tržní velikosti", kteří mají svá chovná hejna, která sice doplňují, ale nedevastují revíry a zbytky původních ryb. Takové ryby revír nedevastují, pokud jim pošetilci nenasadí z rozmařilosti svévolně nesmyslné míry v BP a.j.. A klidně vysazovat 3x, 4x do roka. Vychytají se, doplní a přitáhnou rybáře, za jejichž peníze se ryby opět nasadí a ne plnit "odznak Fučika a další nepodstatné cíle svazu).

Kde na to vzít peníze? No z MO, Rady, ÚS, z brigád a členských a platit za skutečné ryby a ne za "cíle".......

Ravachol - Profil | Čt 1.6.2017 6:52:08

Mrknato >> Jsi to špatně pochopil - není to celý o tom že bych já chtěl potočáka. Je to o tom, že v tý řece by měl potočák prostě bejt. Jednak teď a souběžně pracovat na základně populace pro časy příští - podmínky k rozmnožování tam má. Ať tam nemusíme za pár let vozit potočáky ze švédska jak lososa do kamenice. Ne trofejní granulovoj siven, ne trofejní granulovej duhák - prostě dle charakteru tohohle konkrétního toku třicítka potočák. Nad tím se to chce zamyslet - hospodaření na pstruhovém revíru by mělo bejt hospodaření a ne kšeftování se chovateli americkejch druhů trofejních ryb. Chápu že každej chce chytat ryby jak z obrázkovýho časopisu, ale na takhle malým toku, přírodním a čistým to je z mýho pohledu kontraproduktivní. Duhák se sivenem vydrží v rybníku tak proč ho cpát do horský bystřiny k vrankám a mihulím...No ne ? :)

Mrknato - Profil | St 31.5.2017 22:50:37

Ravachol >> Dnešní problém hospodaření na P vodách není o duhácích a sivenech, ale o tom, že se někde přesazují, viz ta Morava a někde se nenasazuje téměř nic, nebo jen jednou do roka.
Chceš potočáka? Tak ho sežeň, ale neříkej, že ho chovají MO.... to je pravda jen někde a když už ho vysadí v 10-20cm, tak do 1/2 roku zmizí....... Nepíše se rok 1975, 1985.

Ravachol - Profil | St 31.5.2017 21:08:34

Fliegenmann >>v pořádku, užívej si siveny :))

Fliegenmann - Profil | St 31.5.2017 21:04:22

Ravachol >> Nevím jak jsi přišel na to, že na Moravě 24 se sázeli jen "pětadvacítky" siveni. Znám tento revír od poloviny 70. let a jezdil jsem tam dost často, chytil jsem i několik sivenů mezi 0,5 až 0,8 kg. Největší exemplář měl přesně 1,26 kg. Lipani tam sice byli jak uvádíš, ale bylo to v důsledku toho, že se nad splav u lomu dostávali z toku Krupé, kde se tenkrát vyskytovali dost početně. A dále : jak jsi to myslel, že po celém toku pstruhové Moravy jsou MVE. To snad přeháníš. Já vím jen o několika.

sliver - Profil | Út 30.5.2017 17:28:59

Siven má lepší maso, já bych se moc nedivil 😈

Ravachol - Profil | Út 30.5.2017 17:12:54

Fliegenmann >> Já to taky sleduju s dlouhodobějšího časovýho horizontu - moravu 23 něco přes dvacet let a m24 od vyhlášení revíru. Ty MVE jsou na celým toku pstruhový moravy - podle nich bych rozhodně osazovací plán nedělal a myslím že ty taky ne :) Jasně, siveni se tam sadili i před 25 lety, ale jestli si to pamatujes, tak víš že to bylo pár kusů na tok ve velikosti cca 25 cm, kteří zas tak výraznej predační tlak a konkurenci potočákům nedělali. Když to vezmu poměrově, tak se ti siveni chytali (jsem ty siveny chytal) v poměru k potočákům třeba 300:1 :) Krásní lipani přes třicet čísel bývali v klidné vodě na začátku dnešní M24 nad kamenolomem nad hanušovicema :)

Fliegenmann - Profil | Út 30.5.2017 9:15:20

Ravachol >> Siveni se do Moravy 24 nasazují již spoustu let, takže to není zřejmě "výmysl" Rady ČRS. Napsal o tom již před řadou let Ing. Zdeněk Šimek ve své velmi pěkné knize "Ryby zblízka", kde je text doplněn perfektními fotografiemi od Jana Rysa. Rybařím na uvedeném revíru už hezkých pár let, ale lipana jsem tam nejen nikdy nechytl, ale ani neviděl. Tato voda si myslím (díky charakteru toku) pro lipana vhodná není. Že se do této vody dává především duhák a siven vyplývá i z toho, že tady existují dvě MVE ( a třetí se zřejmě bohužel brzy postaví), které způsobují kolísání hladiny a voda se příliš protepluje, což pro potočáka (ani případného lipana) není vhodné. Toť můj názor. Nemusíš samozřejmě souhlasit, ale já to tak vidím.

Ravachol - Profil | Út 30.5.2017 6:36:04

Sadit do týhle konkrétní horský bystřiny duháky a siveny ( a ještě navíc trofejní duháky a siveny) mi přijde cokoliv jinýho jen ne hospodaření. Tenhle nejvyšší úsek nádherný moravy měl zůstat pro původní, už tak těžce zkoušenou, populaci domácího potočáka a lipana a ne tam dělat za prachy svazu duhákodrom a cíleně likvidovat populaci místních třicítek introdukcí trofejních predátorů z druhýho konce zeměkoule. Asi je to pro nějakýho kamarádíčka ze sádek skvělej kšeft na úkor přírody a nebo jen nečí demence na kterou se tam souhlasně a s potleskem sjížděj rybáři z půlky republiky. Škoda pěknýho pstruhovýho biotopu...To by jeden zhořk

Mrknato - Profil | So 27.5.2017 0:12:36

FRANK71 >> Horký na tom může být to, že těmito výstupy (o nadstandardním zarybnění revírů Rady), si Rada buduje pozici k tomu, o co se již několikrát pokoušela, to znamená zrušení územních povolenek a zavedení pouze jedné společné (celosvazové) povolenky. Před cca 7 lety to málem vyšlo.... cena měla být někde okolo 1500,-Kč.

No a dalším logickým krokem by asi bylo následné "stěhování dekretů", protože ten, kdo vydává povolenky má být uživatel a má hospodařit....)))))

FRANK71 - Profil | So 27.5.2017 0:02:25

Mrknato >> Já bych to tak horký neviděl.:-))

Mrknato - Profil | Pá 26.5.2017 23:58:14

FRANK71 >> Co je na tom divného? Podle mě to, že sama (RADA) organizuje CS rybolov a sama si z něj bere co uzná za vhodné, a to daleko víc, než se dostane po dělení na ostatní uživatele, kteří vlastně táhnou ten CS rybolov.

Divné na tom je i to, že Rada ČRS nemusí inzerovat co vysadila za luxus, aby přitáhla lovící a ti úlovky zapsali, jelikož vše, co Rada provozuje, platí, nejde z redistribuce po dělení dle úlovků, ale z nákladů a výše oněch nákladů je na uvážení a rozhodnutí samotné Rady......

FRANK71 - Profil | Pá 26.5.2017 14:31:29

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 26.5.2017 14:20:34 >> co je na tom divného, že uživatel (Rada) nasazuje ryby do revíru který má v užívání. Rada aspoň informuje kam , kolik a co sadí, na rozdíl od svazu Mrknata. Tam je i předseda v hlubokém utajení.