Diskuse k článku: Jazerné šťuky

Diskuse k článku Jazerné šťuky

Autor diskuse: Dávid Červák - Profil , 1.1.2015

Palusko - Profil | Út 13.1.2015 1:03:45

Tam kam chodim nie je moc stuk, chytam hlavne zubace, sumce a bolene. Pouzivam hruby fluorokarbon, cca 0,50-0,60 ani nie tak kvoli rybam, ale kvoli oderu o kamenite dno ktore vie riadne rozstrapkat snuru a po jednej vychadzke ma 5x mensiu nosnost, zato FC vydrzi naozaj velmi vela. Minule mi to ale zobrala zubata cca 80cm a pri prvom vyskoku ten FC smykla ako pavucinu. Nebol predraty, bol jednoducho urezany ako ziletkou.

lexo - Profil | Pá 9.1.2015 18:02:03

suhlasim s tým čo tu bolo nižšie napísane ... na štuky jedine ocelové lanko .... a dlžka minimálne 35cm minimálne.... 94cm stuka co my zobrala twistra tej trčalo 35cm lanko asi tak 2cm s papule ostatne bolo v nej :D

bžg - Profil | Út 6.1.2015 11:04:12

Áno, je pravda, že pri použití kevlaru je veľké riziko straty ryby, mnohí kamaráti rybári ho práve preto nepoužívajú. Ja ho zatiaľ využívam, ale možno to je otázka času. Oceľ je proste oceľ, myslím že sa dá na ňu spoľahnúť. A poznatky v článku vychádzajú hlavne z typu vody a systému lovu na prívlač.

Dalas - Profil | Po 5.1.2015 21:58:43

boyscout >>ale hezky jsi to napsal.. Měl jsem to podobně taky na jazyku, když jsem článek přeskákal, ale pak si řekl- co se do toho sereš, zase se budeš s nějakým mudrlantama hádat.. Jo, i 25cm může být i na vláčku s umělotinou málo, taky jsem kvůli tomu o jednu bábušku přišel..

boyscout - Profil | Po 5.1.2015 11:16:58

Protože o lovu štik něco málo už taky vím, dovolím si čtenářům tohoto článku doporučit aby zcela ignorovali doporučení autora o návazcích. Takže pokud jdete na štiky tak vždy používejte ocelové lanko. Pokud ho chcete nahradit fluorocarbonem tak použijte průměr minimálně 0,80mm a víc. Což už je takové lano, že je lepší jemné lanko. Proti titanu nic nemám i když ho sám nepoužívám. Kevlar nepoužívat vůbec, dříve nebo později přijdete o velkou rybu. Já tak stratil svoji životní štiku 125+ při lovu sumců. (Kevlar 0,45 přepilovala jako nic.) Co se týká délky lanka, tak minimálně 30cm. 50cm je lepších, ale na to si každý musí přijít sám. Dneska už je obrovský výběr kvalitních (a jemných) lanek v různých pevnostech, naučte se dělat si návazce sami a podle svých požadavků.

Ostatní v článku nekomentuju, obsah odpovídá momentální úrovni autora. Počítám že až si ho po sobě tak za 10 let přečte tak se dobře pobaví :-) Ale nemyslím to ve zlém, sám jsem teprve na začátku a stále se učím nové a nové věci. A jedno vím jistě, nikdy štiky neprokouknu protože mně vždy znovu a znovu něčím překvapí. Jsou to potvory zubaté :-)

P.S pro autora. VD Ružín byla před 25 lety moje oblíbená voda. Doufám, že se tam ještě někdy s prutem podívám :-)