Vltavu čeká bagrování, parníky loni stály, teď možná vyjedou v květnu

Miki 1 - Profil | Po 3.3.2014 16:44:04

hraji >> Možná když si přečteš můj první příspěvek tak zjistíš že jsem ho napsal jako názor rybáře, který jem pak rozvedl dále. Vltava před splavněním byla rybářsky zajímavá a různorodá řeka.
Původní biotop, to je jen krásná myšlenka, nyní bohužel nerealizovatelná, ale to co tu bylo před stavbou bylo prostředí pro mnoho rybích druhů včetně těch chráněných (vlastní zkušenost).
Dle mého názoru, prohloubení říčního koryta má smysl jen jako ochrana před povodní a pochybný projekt lodní dopravy v Č. B. vnímám jako poškození stávajícího ekosystému řeky a vyvádění prostředků daňových poplatníků do soukromého sektoru...
Že na vaší řece odbagrovaný nános nic nezměnil? Chtěl bych mít tvojí jistotu.

elhierro - Profil | Po 3.3.2014 16:29:55

Splavnění Vltavy do ČB považuji za jeden velký nesmysl, který řeku negativním způsobem ovlivní stejně tak, jako její břehy. Z mého pohledu tunel, na jehož konci světlo nebude. :-(

sumec 1950 - Profil | Po 3.3.2014 16:23:48

Docela by mě zajímalo,čím zavřeli huby ochráncům přírody.

hraji - Profil | Po 3.3.2014 14:48:07

Miki 1 >> vyrábět v ČB ve Vltavě přírodní dno je podle mého názoru celkem nesmysluplné. Co to je původní biotop v centru ČB? Jak se ten biotop změní vybagrováním nánosů písku? Na naší řece čas od času Povodí nějaký ten nános odbagruje. Nic to nezmění.

rybomil - Profil | Po 3.3.2014 14:02:01

sumec 1950 >> hele nemáš to tam tak daleko... nabij příslušnou ráži a chop se činu. Příslušný pán, ze kterýho chceš mít jen mastnej flek se s Nej pravděpodobností cca 98% jmenuje příjmením Dlouhý, je to místostarosta Hluboké / V. Adresa lze vygůglovat. Jinak je to ten Nej kmotr JČ, jak dnes je aktuální říkat. Když se náhodou spleteš a nebude to on, žádná škoda, mnoho lídí si i tak oddychne :§)))

Miki 1 - Profil | Po 3.3.2014 13:50:54

hraji >> Zpomalení odtoku vody z krajiny se dá zajistit i jinak. Zvětšení množství vody v korytě? za cenu likvidace původního biotopu, z řeky je průtočný rybník. Stabilizace teplotních a kyslíkových podmínek? Řeka má díky turbulentním proudům, stálejší teplotu napříč vodním sloupcem a díky tomu jsou i kyslíkové podmínky lepší oproti vodě bez těchto proudů. Při bagrování řeky velikosti Vltavy v Č.B. vezme za své většina dna a to je vyrovnané bez lavic a mělčin, jako dno vany, ani tady v tom žádnou výhru nevidím. Zákal který se uvolňuje při bagrování obaluje zakrátko vše po proudu včeně rostlin a bezobratlých, jaké to má následky, netřeba zdůrazňovat. Zdá se že si řeku představujeme každý jinak.
Ještě k té vodní cestě. Za rok provozu Č. Budějovice - Hluboká jí použilo přibližně tolik lidí jako vedlejší cyklostezku za týden.

sumec 1950 - Profil | Po 3.3.2014 10:28:31

hraji >> Pane kolego,zřejmě jste nepochopil o co tady jde.Jde totiž o to,že Vltava nikdy od Týna nad Vltavou nebyla splavná pro velké lodě.Z ekonomického hlediska to budou vyhozené miliardy,a zůstanou tam jenom cyklostezky,nevhodně umístěné velmi často přímo podél řeky.Z pohledu rybářské veřejnosti zaniknou i krásná místa,která rybáři často navštěvovali.Dle současného trendu,se mluví jen o megapodvodu.Ano, máte pravdu v tom,že se vždycky řeky bagrovali,ale tady se bourají jezy a postupně vzniká malé Labe,které žádný přínos pro naší ekonomiku mít nebude.Není tam takový průmysl,který by mohl tento vodní tok využívat.Co se týká turismu,tak to vidím na jednu sezónu.Věřte,že rybáři a i místní obyvatelé s tímto postupem nejsou vůbec spokojeni,a oprávněně nadávají.Co se týká druhové obsádky ryb,tak to ani kapr s amurem nezachrání.Zřejmě zmizí i značná část chráněných živočichů vč.rybích druhů, které nebude už možné chránit.

hraji - Profil | Po 3.3.2014 9:32:05

Miki 1 >> nebylo mým cílem tě nutit, abys něco přehodnocoval. Jen jsem vyjádřil názor na vytěžení nánosů. O tom, že by to mnoha zaneseným úsekům prospělo nemám nejmenších pochyb, už jen kvůli zpomalení odtoku vody z krajiny. Zvětšení množství vody v korytě, stabilizaci teplotních a kyslíkových podmínek.

Miki 1 - Profil | Po 3.3.2014 9:13:40

hraji >> O předcích a jejich činnosti na řekách si myslím své, nicméně jsem o tomto jsem ve svém příspěvku nenapsal ani písmeno, milý kolego. Vyjádřil jsem pouze své pochybnosti o přínosu proměny řeky na kanál a pro život v ní. Pokud máš nějaký důkaz pro své tvrzení o prospěšnosti bagrování koryta na říční ekosystém, rád se poučím a svůj názor přehodnotím.

hraji - Profil | Po 3.3.2014 8:28:04

Miki 1 >> je vidět, milý kolego, že víš celkem prd o tom, co dělali naši předkové. Udržovali řeky v hlubokých korytech třeba tím, že z nich těžili štěrk a to, že se zase řeky zanesly po povodni brali jako přísun stavebního materiálu. Pamatuji roky, kdy po řece jezdil plovoucí bagr a těžil a těžil. Že to rybám neprospěje není taky pravda.

elhierro - Profil | Po 3.3.2014 8:21:09

No jo no, byznys je byznys. Také hezký projekt. http://www.pristavhluboka.cz/fotogalerie/20-1-2014

Pažout31 - Profil | Po 3.3.2014 8:05:58

Já chodil loni mezi České Vrbné a Hlubokou nad Vltavou docela dost chytat na feeder. Byla tam veliká hojnost všech druhů ryb. Když jsem to tam viděl minulý týden bylo mi fakt do breku.

sumec 1950 - Profil | Ne 2.3.2014 9:07:39

brambůrek.9 >> Raději bych viděl mastnej flek z toho deb..a,kterej vymyslel to splavňování Vltavy.

brambůrek.9 - Profil | Ne 2.3.2014 8:15:45

Mezi Hlubokou a Českýma Budějovicema jsou na Vltavě dost často na hladině vidět plavat různobarevné fleky a u břehů mastnota. Připomíná mě to v Praze jako v Holešovickém přístavu nebo v Libni. Tak že se dá očekávat že to bude jenom a jenom horší.

Miki 1 - Profil | Pá 28.2.2014 18:19:14

Jako rybář to rád neslyším, řece a rybám tím určitě nepomohou.
Kdyby se raději investovaly tyto prostředky do oprav a stavby komunikací které se opravdu používají a nesypat je do řeky která se zanese za rok znovu a užitek z tohoto projektu má jen majitel firmy která je pověřena ůdržbou na věčné časy a nikdy jinak.
Projekt splavnění Vltavy do Č. B není nic jiného než jen tunel na vyvádění peněz daň. poplatníků do soukromých rukou.

tuzemak - Profil | Pá 28.2.2014 17:54:53

brambůrek.9 >> no on ten nenažranej podnikatel zdevastuje to dno tý řeky...

Cloud - Profil | Pá 28.2.2014 17:53:38

brambůrek.9 >> Povodeň neni k ničemu dobrá!!!

brambůrek.9 - Profil | Pá 28.2.2014 17:48:17

Asponˇ k něčemu ta povodenˇbyla dobrá proti ziskuchtivejm a nenažranejm podnikatelům kteří devastujou pro svůj mamon přírodu. Dobře jim tak jen tak dále.