Praha v rámci protipovodňových opatření upraví koryto Rokytky

Siven Polní - Profil | So 11.1.2014 9:07:14

mirmen >> Na tvém příspěvku mě mrzí vlastně celá jeho podstata a výstižnost. Doufal jsem, že to, co jsem jako pouhý laický pozorovatel popsal, mi bude opět někým erudovanějším vyvráceno (byť za cenu Mrkohádky). Samozřejmě, třeba obnova regulace ve městech je nutností, musely by jinak padnout celé čtvrti (netvrdím, že by mi to vadilo-jsem však sobec), ale jde mi o ty toky, u nichž je to opravdu do očí bijící zločinný záměr. Fujtajbl.
Pokud máš prosím něco zajímavého, o co by ses mohl se mnou podělit, budu Ti vděčný (sz).
Petrův zdar, Mirmene...

mirmen - Profil | Pá 10.1.2014 21:16:48

Siven Polní >> no, nic nového pod sluncem, asi v roce 2002 - 2004 jsem psal o plánech Ministerstva zemědělství a jím řízených organizací ( Povodí as., Vodohospodářské správy aj. ) na " revitalizační a protipovodňová opatření ".

Tehdy byly zpracovány plány na práce v krajině s následným čerpáním dotací z peněz Evropské unie.

Nasazení kapacit firem ( státních či na státní organizace "napojených" , od projekcí po konečnou realizaci ) a pod pláštíkem revitalizace a protipovodňových opatření budování lichoběžníkových koryt se zpevněnými břehy, jízky a polderů aj. ..... v rozsahu miliard Kč do roku 2010.

Jenom jeden z tunelů běžných v této zemi ( nemocnice, lesy ČR, jízdenky, ISIS , zákony o exekuci a další a další ... ) .

Být mladší, tak tuhle zemi, za kterou se stydím, opustím a dožiju zbytek života někde ve Skandinávii.

K malým tokům - už se to zachránit nedá, zločinci s tvrdými lokty se nenechají odstavit od koryt a bůčkově uvažující stádo s deformovaným chápáním života a neúctou k přírodě a krajině jakožto dědictví předků pro změnu přístupu určitě cinkat klíči nebude.

Dej "Lojzům " levný bůček a cenově dostupné pivo a projde všechno.

Siven Polní - Profil | Pá 10.1.2014 9:27:55

mirmen >> Po povodních v roce 1997 se všichni předháněli v sebezpytu a zdravé sebekritice, teoretizovalo se o znovuvysazování lesů, tvorbě polderů, meandrů. Hm, super vývoj - po dalších povodních už toho tolik slyšet nebylo. A po dalších a dalších - máme tu opět "zdravý" přístup v jeho nejhardcoreovatější formě (čest výjimkám). Čím dál víc se to šíří i na malé, dosud neregulované toky.
Naprosto všude se to tak bezostyšně a s krutou samozřejmostí rozbíhá, že nad tím už jen mírně zavrtíme hlavou - a to je celé. Psi štěkají, karavana kráčí dál. A to je ono - ti, kteří v tom jedou, dosáhli svého.
Copak na to asi řeknou naši zaplavení sousedé? (Nemyslím ty, kteří staví ve výše zmíněnými regulacemi "zabezpečených" zónách - ti mi jsou buřt, myslím tím zahraniční sousedy, postižené naší demencí).

mirmen - Profil | Út 31.12.2013 7:40:41

V Praze je silný tlak na zástavbu ploch v zátopové zóně a v lokalitách , které byly zasaženy povodněmi před pár lety .
Zájem investora - získat další prachy bez ohledu na to, že se ovlivní průtokový profil.

Ta úprava koryta Rokytky má samozřejmě význam především v tom, že se ZA PENÍZE DAŃOVÝCH POPLATNÍKŮ ( PŘÍPADNĚ EVROPSKÉ UNIE ) zajistí :

a) příjem spřátelené dodavatelské firmy ( a koryto lichoběžníkovitého tvaru )
b) usnadní zástavba záplavové oblasti ( s následným dopadem na rozliv vody jinde )