Fotopast zachytila vydru říční

Autor diskuse: foxkiller - Profil , 20.12.2011

Vkarel - Profil | So 24.12.2011 21:25:00

Poušťák >> Příroda sama????? Dovol abych se zasmál, tohle zavání tím tvým pseudoochranářstvím čoveče. Ano člověk určí kolik tady čeho bude a zbytek má prostě smůlu, ta vydra by byla bez člověka v perdéli, a když si ji sám namnožil, tak by ji měl zase zredukovat. Rozhodně si nemyslím, že to povede k vyhubení vydry, to v žádném případě. Ale pokud jdou škody do miliónů ročně, je podle mně něco špatně. Ale příroda si poradí sama, že. Sorry, ale to jsou kecy a kecy, žijeme už stovky let v kulturně využívané krajině.

Poušťák - Profil | So 24.12.2011 21:18:11

Vkarel >> Nezlob se na mě,jsou vánoce čas klidu a pohody,ale musím reagovat.A kdo podle tebe do určuje kolik predátorů v přírodě je a bude?Podle tebe člověk,ale podle mě vždy jen příroda sama a maniak má pravdu.Zamyslel se někdo,kolik škody udělali pseudoochránci zvířat při vypuštění norků,psíků mívalovitých atd. do volné přírody?Takový dobytek by měl platit vzniklé škody,které platíme ze svých daní a z různých evrop.fondů a né vydry svým životem.

Vkarel - Profil | So 24.12.2011 20:43:25

Terry >> K té poznámce, že se predátor nemůže přemnožit, protože by ho prostředí kde žije nemohlo uživit. To platí ale v přirozeném prostředí, ne? To je u nás kde? Bez vlivu člověka přímo, nepřímo, chtě, nechtě, kde by neulehčoval život jednomu na úkor druhého apod. Vydra je na některých místech republiky přemnožená, o tom mluví řada odborníků. Nemá přirozené nepřátele, je legislativně chráněna před lovem, člověk ji ulehčuje její lov nevhodnou úpravou koryt a ještě ji pravidelně sadí ryby. Za přirozeného stavu by tolik vyder v daných místech nebylo, může za to člověk, a ten by měl zasáhnout. A ještě jeden úhel pohledu, v dnešní době kdy jsou "peníze až na prvním místě", mluví se o škrtech, šetření, na nic nejsou finance apod. máme na to ještě hradit škody prokazatelnými nadstavy některých zvířat? V kraji Vysočina náhrady škod vydrou - rok 2003 - cca 300 000 kč, v roce 2010 cca 1,5 mil.korun.

Terry - Profil | So 24.12.2011 19:58:55

U kororána to je trochu jinak. Ten žije v koloniích, bohužel. Ale i ty jsou veliké jen podle úživnosti prostředí, kde momentálně žije. A vzhledem k lovecké technice kormorána, je opravdu průser, když se někde usadí. Někde jsem četl, že kormorán sežere denně asi kilo ryb, ale další kilo ryb (v průměru) zraní a nechá být. U vydry, která žije v párech a pár si své území brání, je to jinak. Ta má jinou spotřebu a neni tolik zatěžující pro ekosystém.
Nejsem odborník přes kormorány, takže nechci tvrdit nic určitého, ale lidi, zvláště rybáři (i já) v něm vidí škůdce vzhledem ke škodám, které páchá. Vydra takové škody nikdy nenapáchá a to ani v období, kdy má mladé a více loví. To, že se vydra vrací do svých původních lovišť bych viděl kladně.
Stejné je to i s jinými predátory (vlci a rysové). Ozdravují populace zvěře a mají i jiné dopady na prostředí, kde žijí, jenže myslivci v nich vidí škodnou, protože tyto šelmy loví zvěř, kterou si můžou střelit. Pak kde je chyba, v predátorech nebo člověku a jeho náhledu na svět?

Vkarel - Profil | So 24.12.2011 19:02:46

Terry >> Takže kormorán není přemnožený, protože ho Evropa ještě stále uživí.

Terry - Profil | So 24.12.2011 17:03:10

Pánové, tak jsem si přečetl tuhle diskuzi o vydře. Zajímavé, ale pokud vím, tak žádný predátor se nemůže přemnožit, jelikož by ho prostředí kde žije nedokázalo uživit. Proto se mláďata po dovršení určitého věku stěhují z domovského teritoria a hledají si vlastní území. Dochází k tomu u všech predátorů, jak chlupatých tak opeřených.
A vydra délky přes metr? Nu ano, ale i s ocasem. A že by si na dospělou vydru troufla štika? I přes metr dlouhá? Pochybuju. A k tomu příspěvku, že dřív, když byly ve vodách ještě velké štiky, nebyly vydry ani norci. Omyl. Vydry byly, jen si šli z cesty. A norci jsou u nás nepůvodní druh, který do volné přírody buď unikl z kožešinových farem nebo byl vypuštěn z právě těchto farem (viz norčí populace na Berounce).

CarpHouser - Profil | St 21.12.2011 20:22:58

mpmaik >> nepřu se o velikosti, vím že vydra může mít metr, tak jako kapr 40kg, nebo štika 150cm, ale kolik takových plave? Jinak jsem přesně nevěděl, jak se měří vydra, tudíž 50-60cm je tělo a 1x tolik ocas. Štika si netroufá, štika koná, zvlášť když má svoji standardní metrovou velikost, ale to už je minulost. U štik už nastala doba, kdy můžeme dětem vyprávět, jaké to dříve v našich vodách plavaly velké štiky ... a někde, že tam vůbec nějaké plavali.

rover - Profil | St 21.12.2011 20:20:28

Vkarel >> Pokud máš svou vodu, bezesporu chápeš ...

CarpHouser - Profil | St 21.12.2011 20:18:34

marasOV >> dle toho sněhu kolem, jsou ti sumci ze studené zimní vody. To je období, kdy jsou sumci ztuhlí. Nevím přesně jak to je, sumcař nejsem, ale ve studené vodě sumec ztuhne, zalehne a přestane se hýbat, tudíž je snadno ulovitelný ...

Vkarel - Profil | St 21.12.2011 20:06:33

rover >> Doufám, že svůj příspěvek myslíš ironicky. Na jedné straně čistě pragmatický názor - pokud si někdo nedokáže ochránit své investice (tím myslíš mezi náma konkrétně co??), jeho problém, na druhé straně omezování možnosti chránit své investice díky "rozumné" právní ochraně vydry.

rover - Profil | St 21.12.2011 17:52:01

mpmaik >> Sice jsi mě nepochopil, ale to je šumák. Vydra, tak jako člověk, bude žít tam, kde k tomu má dobré podmínky. Tzn., že někde nebude vůbec, a někde se bude vyskytovat ve velmi hojném počtu. Pokud si někdo nedokáže ochránit své investice, jeho problém, vydru to nezajímá, ...má stejné právo na život. Její ochranu považuji za velmi rozumnou ...

mpmaik - Profil | St 21.12.2011 17:41:31

rover >> A je to tu zas :-))))) Říkám odborník !!!!!! Ne laik jako já :-))))

Pokud budu brát statistiky počtů tak v současnosti je v přepočtu na 1km2 vodní plochy cca 1ks a to si myslím není tolik aby to nějak ohrozilo jiné živočichy . Jen se nesmí všechny ubytovat na jednom místě :-))))

rover - Profil | St 21.12.2011 17:33:43

mpmaik >> Co je to rozumná míra ? 20 ks/Ha ?

mpmaik - Profil | St 21.12.2011 17:25:35

Vkarel >> To v žádném případě :-)))) Jsem rád když se do přírody vrátí to co tam bylo dříve , ale v rozumné míře . Nejsem žádný ekoterorista aby jsi si nemyslel :-)))) A nemám rád žádné extrémy :-))

Vkarel - Profil | St 21.12.2011 17:19:36

mpmaik >> Jen mně přišlo že jsi jeden pól toho extrémismu, sorry.

Vkarel - Profil | St 21.12.2011 17:18:32

bowman >> Mně tahle obecná argumentace může hlavu ukroutit. Člověk vydru vyhubil, znečistil řeky atd. Nyní se vydra vrací, dobře. Začne dělat škody. Protože má nedostatek přirozeného prostředí, prý. Tak proč ji vysazovali? Neměli prvně zajistit ten dostatek? Nebo to byl zase jen nějaký experiment, trend, móda, "svědomí"....Proč nikdo tak vehementně nebojuje za revitalizaci přirozených říčních koryt? A až potom za návrat zvířat co tu "kdysi" žila. A co je vlastně dneska přirozené, ze samé podstaty bytí člověka? Vyhubit člověka?

mpmaik - Profil | St 21.12.2011 17:13:08

Vkarel >> :-)))))))) A co jsem napsal jiného než teď píšeš ty ??? :-))))) Já nepsal o tom že by jí měli 100% chránit , nepsal jsem že by jí měli krmit salmoidy ani nic podobného . Jen jsem napsal že do naší přírody patří , ale že by se samozřejmě nemělo přejít k opačnému extrému . Psal jsem že by měl nějaký odborník , né laik jako já určit kolik jich je příroda schopna uživit a ten počet udržovat . V případě že se přemnoží a nebo začne ohrožovat jiný druh naší fauny tak ji klidně redukovat . A to třeba přesunem do jiných , vhodných lokalit a v nejhoršim případě pokud by se přemnožila nad únosnou mez ji i redukovat . A v žádném případě to nenechat dojít do takové absurdní situace jako s kormoušem. Nebo snad někde najdeš větu že bych se ji fanaticky zastával tak že vydra by měla mít přednost před čímkoli jiným a že by jsme to platili ???

bowman - Profil | St 21.12.2011 17:11:06

Vkarel >> Souhlas.Jak jsem psal jinde"Jak jsou vidět,je jich moc"

Vkarel - Profil | St 21.12.2011 17:00:01

mpmaik >> A ty to neobracíš k obrazu svému??? Tvé argumenty, jako že vydra do přírody patří, že ji člověk vytlačil atd atd jsou tak obecné a naivní cancy, že je u člověka tvého věku vůbec nechápu.Vydru vidím skoro každý den, jaké má teritorium vím, ale ty zase nezapomínej že se to týká jenom jedinců stejného pohlaví, takže teritoria se klidně kryjí. Vydra je regionálně přemnožena, to je dneska fakt. Ale máš pravdu v tom že za to může člověk. Ovšem ne tím, že ji přestal vysazovat salmoidy do pstruhových pásem, ale tím že je když začly škody (placené z našich kapes) jít do miliónů tak ji nezačal regulovat. Ale když vidím kauzu kormorán, tak si nemyslím že se to jen tak změní. Stejně jako naivní názory některých lidí.

mpmaik - Profil | St 21.12.2011 16:49:35

Vkarel >> Jen to otáčíš k obrazu svému :-)) Nic víc asi neumíš. Pokud byly vody v minulém století tak znečistěny zásahy člověka že vydra skoro vyhynula tak bylo asi něco špatně . Že se to obrací je samozřejmě v pořádku . Co je podle tebe strmý nárůst populace ??? To že si před 20lety znal vydru ze zoo a letos jsi ji 3x zahlédl ve volné přírodě ??? To asi tak nebude . Kdyby jich u nás bylo třeba 100000 jedinců tak neřeknu ani píp , ale její početnost se odhaduje na něco kolem +-2000 ks a to není nijak závratné číslo , ale samozřejmě pokud se větší část koncentruje na malé ploše tak to může vypadat opačně. To stěma chatama nebyl vtip , osobně nepředpokládám že v tom městě o kterém mluvíš ty vydry žijí ale pouze se tam vydávají na lov a to z toho důvodu jak už jsem psal že tam mají větší dostupnost potravy protože tam se samozřejmě více nasazuje. A tam kde žije není tolik dostupné potravy protože kdysi byl ten či oný tok tak znečistěn že ještě dnes tam není tolik ryb,měkkýšů a obojživelníků jako dřív. A to tu vydru nutí hledat jiná loviště a třeba i ta města . Nezapomínej na to že místo kde ji zahlédneš může být klidně i 10 km a více od její nory :-))

marasOV - Profil | St 21.12.2011 16:42:13

Přemas >> CarpHouser - 21.12.2011 16:00:55 >> nemyslím si ,že si vydry nevyšlápnou i na větší sousto tohle je sumík kolem 90cm a prý o pár kilometrů výš ,byl vysmyčený sumec ku 110cm.