MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK.cz - Stále na rybách

Kupovanému kaprovi nedávejte svobodu

Diskuse k bleskovce Kupovanému kaprovi nedávejte svobodu

Autor diskuse: rover ®8.12.2011

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

N Káceč - ® So 10.12.2011 1:38:04
Seru na kapra. Vepřovej řízek, to je klasa. Nemluvě o bůčku....
N Hrdobec - ® So 10.12.2011 1:11:07
Vánočního kapra kupuju jen a pouze za učelem sežrání. Pouštim téměř všechny ryby který chytnu tak nevim proč bych měl ještě navíc cálovat za rybu kterou následně pustim aby jí mohl chytit a zežrat někdo jinej o)))
N goodspeed - ® So 10.12.2011 0:41:18
Lauri >> Proto jsem psal "kosti" v uvozovkách. Tyhle takzvané kosti by měly rybě vznikat osifikací chrupavek, proto by se teoreticky měl jejich počet s věkem zvyšovat, jelikož osifikace probíhá postupem času...Osobně to vnímám jako něco podobného osifikované chrupavce v srdci spárkaté zvěře, mladé kusy ji také nemají, až u starších je vyvinuta. Je to ten stejný princip i u ryb?
N Lion97 - ® Pá 9.12.2011 19:31:02
Zabíjení nechte odborníkovi....absolutní blbost. Prodejce rybu klepne ,propíchne srdce a nenechá ji pořádně vykrvácet. Krom toho uřeže hlavu s velkým kusem masa
Ryba nad 2,5 kg má bahnitou chuť.....vždy kupujeme 4-4,5 kg rybu, vždy dobrá. Zdravím Leni :D
N Jovánek - ® Pá 9.12.2011 18:12:32
Lauri >> Ale prece holky nebijes. Ikdyz tohle ...
N Lauri - ® Pá 9.12.2011 18:09:15
Jovánek >> nepřeháněj, nebo se začnu červenat.
Lenku bych chtěl mít doma :))
N Jovánek - ® Pá 9.12.2011 17:38:51
Lauri >> No ta ma dost. Jen si nenapsal kritiku na to,ze Lenka poukazuje na dlouhodobem zivoreni v chlorove vode a sama pritom nabada,abychom vodu ve vane obohatili o kyslik sprchou. Tam podle ni neni chlor. No trosku ji to nedochazi,holce.
Jinak kdybych mohl ohodnoti tvuj prispevek,bylo by to nejmene stokrat-LIBI- !!!!!!!
N u.x.a. - ® Pá 9.12.2011 2:29:55
jeste ryby jsou zdarvé!!
N Lauri - ® Pá 9.12.2011 1:32:26
goodspeed >> věk kapra opravdu nemá vliv na počet kostí.
Vem si to třeba u člověka, kdyz se narodí, tak má stejnou kostru (myslím počet kostí) jako když umírá. Nemyslím si že kapr 2,30 bahnitou chuť nemá a kapr 2,70kg ji má. to je blbost. Když je kapr tři neděle v sádce s čistou vodou(v zimním předvánočním období), tak má výbornou chuť.
Nesmíš Lence (autorce nepovedeného článku) všechno věřit
N goodspeed - ® Pá 9.12.2011 1:20:07
Lauri >> S valnou většinou souhlasím. Jen bych ze zajímavostí chtěl vědět, jestli opravdu věk kapra nemá vlivl na počet "kostí" (ty uvozovky jsou tam záměrně;) Po tom, co jsem absolvoval zběžné vysokoškolské nahlédnutí do anatomie ryb, si tím totiž nejsem zcela jist. Rád si proto poslechnu vysvětlení někoho zkušenějšího.
N Lauri - ® Pá 9.12.2011 0:38:11
nofish >> 1.jak kde.
2.S tou Třeboní máš pravdu, nakupují všude možně a dávají na to svoji značku.
Pro mě ta značka není zárukou k vality, ale většina lidí si myslí že není nad třeboňského kapra......bohužel jsou hodně neinformovaní.
3.-4...............................................​...................................................​......................
5. ani veterináři to moc nekontrolují,bojí se vylézt z davu a něco namítnout aby nedostali do nosu.
Jediný člověk z České republiky koho to zajímá je Lenča.
Ty tvoje kecy byly k věci, tak co :))
Měj se
N nofish - ® Pá 9.12.2011 0:24:02
Lauri >> tjn :- D tady máš fakticky pravdu. Takhle je to fakt markantní.
ale stejně mi to nedá:
1- bohužel se u nás pořád občas stane že se zpracovávají padlé ryby a dováží ryby pochybné kvality. Edit: ono mořské ryby taky nikdo nezabíjí kus po kusu, takže....
2- původ, ten mě dostal. Třeboň nakoupí kapry při výlovu v praze, odveze na sádky a nakonec ty ryby skončí zase v Praze pod značkou Třeboňský kapr a lidi se mohou zbláznit. Takže je původ úplně k ničemu.
3 a 4- to jsou zaručené tipy co se diskutují každý rok ne? :-D a spousta dalších také. Bohužel ta tzv bahenní chuť je kolikkrát spíše o tom že lidi tu rybu neumí udělat. Něco jako kecy že štika má nějakou pachuť. Kosti? NO kdo umí doma nadělat a prořezat filety je ve výhodě.
5- to mě pobavilo, každý člověk bude dělat tu samou kontrolu jako veterina :-D Nemožné....... Nemluvě o tom že ryby mají stejně tendenci se píchnout ke dnu a nehnout se. VOda nemá 20st aby se jim chtělo skákat z kádí ven a aktivně plavat. Když budu mít kádě "na kyslíku" tak to ode mě lidi nekoupí protože nemám přítok a odtok? :-D

Prostě se blíží vánoce a je třeba aby "odborníci" psali a točili reportáže. (ty moje kecy ber jenom jako postřehy........)
N Lauri - ® Pá 9.12.2011 0:09:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
Lenka Bolková autorka toho článku je pěkná kravka,s tím že by se neměl kapr pouštět souhlasím, ikdyž po Vánocích můžou neprodaní kapři v sádkách v klidu žít i bez potravy, pak nastává problém s odřeninami a zaplísněním, ale budiž to je jedno.
Milá Lenka , která neví jak ryba vypadá chvilku googlovala a pak ze sebe vyblila takové srač-y.
1. hlod: například mražená ryba se k zákazníkovi nemusí dostat v té nejlepší kvalitě
Pokud si zákazník koupí levného kapra v Penny marketu původem z Argentiny, tak to možná nebude ta nejlepší kvalita, to je pravda. Nebo mražené ryby s glazurou třeba od Nowaca a jiných firem co dodávají nejlevnější ryby do Kauflanů a Tesca. Vždy platí levná ryba-špatná ryba.Čerstvá ryba je čerstvá ryba, co si budeme povídat,ale pokud si koupím mraženého českého kapra, tak můžu mít jistotu, že byl perfektně zpracován a šokově zamražen. Mražené ryby z čech bych se vůbec nebál a je to lepší než si ji mrazit sám někde v malém narvaném mražáčku.
2.hlod: Proto při nákupu doporučujeme ptát se na původ a ze získaných informací si utvořit svůj názor.
Už vidím jak si zavolám nějakého doplňovače zboží ať mně řekne původ ryby, způsob zpracování, oblast odlovu atd. Ten ani nepochopí, že na něj mluvím česky natož aby mi poradil.
Není potřeba se ptát, protože česká legislativa nařizuje psát veškeré potřebné údaje na etiketu.
Stačí si ji přečíst Leni.
3.hlod: Pokud se chcete vyhnout bahenní chuti kapřího masa, vybírejte rybu o hmotnosti do dvou a půl kilogramu. Na druhou stranu u příliš malých ryb riskujete, že se vaše štědrovečerní večeře promění v několikahodinové nimrání Š mají sice dobré maso, ale také malé kosti.
Hmotnost na ,,bahnitou chuť" nemá vliv. Vliv má pouze způsob chovu a doba sádkování. Malý i velký kapr má kostí stejně.
4.hlod: Aby ryba nepáchla bahnem, je dobré vložit do vody několik kousků dřevěného uhlí v pevném látkovém obalu. Rybáři zase doporučují kapra vařit pět minut v osolené vodě s nakrájenou cibulí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením.
Vařit rybu 5 minut znamená že ji totálně zkurv-m, pokud ovšem nechci vařenou rybu, ale to na Vánoce nechce asi nikdo. Lenko chutná ti vařená ryba?
5.hlod: Pokud budete kupovat kapra u pouličních prodejců, zkontrolujte, zda mají nádrže zajištěný přítok a odtok vody. Ryba v kádi by měla mít dostatek pohybu a měla by být čilá.
Už vidím jak někdo čeká v mrazu 30 minut na kapra a když se dostane ke kádím tak kontroluje přítok a odtok vody a pokud má ryba dostatek pohybu. S tím přítokem a odtokem kádě většinou nejsou a pokud ráno navezou ryba , tak jich jsou plné kádě, tudíž nebudou mít dostatek pohybu.
Lenka Bolková by vystála frontu a když by tyto nedostatky zjistila, tak by se otočila a odešla, bohužel by zjistila, že je to u každého stánku stejné.
A když Lenka třiadvacátého prosince zjistí, že si kapra nestačila koupit, protože za pět dní strávených ve frontách nepotkala čilou rybu, tak pomaže do Kauflandu a tam si koupí mraženého lososa růžového za 99kč/kg a bude ráda, že má aspoň nějakou rybu.Lenko, to bude idylka o Vánocích, tak štastné a veselé.
Ps: můžeš změnit klidně zaměstnání, protože na napsání takového rádoby článku by mi stačilo pár minut,google,ctrl c a ctrl v






N rover - ® Čt 8.12.2011 23:50:39
nofish >> Z Václaváku do Vltavy, ...to martýrium nemůže přežít žádná ryba, ...jsem rád, že si rozumíme :-)
N nofish - ® Čt 8.12.2011 23:37:03
rover >> jj, já myslel kupováním to že lidi koupí kapra na václaváku a pustí ho do vltavy :-) To co popisuješ ty je mi jasné.
N rover - ® Čt 8.12.2011 23:30:31
nofish >> Nešlo o koupi, a už vůbec né ze sádek, ale to je jedno, ...přemístit rybu v nevhodném termínu je pro ní likvidační, ...nezpochybnitelná věc.
N nofish - ® Čt 8.12.2011 23:17:38
rover >> aha
Ale samozřejmě s původnm zadáním souhlasím, je nesmysl koupit vysádkovanou rybu a pustit. Jen aby bylo jasno :-)
N rover - ® Čt 8.12.2011 23:13:13
nofish >> jj, nezačlenily se do "houfu", změna prostředí, ...šance minimální, ryba okolo 40ti cm, ... to je ale známá skutečnost. Doba přesunu je rozhodující !
N nofish - ® Čt 8.12.2011 23:00:03
rover >> a Jarda Š. : já si začil i lovení v půlce ledna. Raději nevyprávět- rozmrazení loviště, samotný výlov atd..... (podotýkám v cca -15st). Prachy jsou holt prachy. Přitom bylo zajímavéže do toho rybníka pak šly ryby co se neprodaly na vánoce, k tomu se vrátila nějaká slabší ryb az výlovu a ztráta byla minimální.
Ovšem Jarda Š. má určitě pravdu i v tom že záleží i na následné manipulaci s rybou.

to rover sólo: Jak že ti nepřežily ryby z výlovu zimu? Vždyť nedorostlá ryba, násada, plůdek, nějaká ryba na velikonoce, se běžně převáží jinam na komoru :-O Nebo jsi myslel takové to že někdo loví rybu svezenou do jednoho rybníka těsně před vánoci? Takové to, že je má místo v sádce, tak v malém rybníce ve vysoké koncenttraci?
N rover - ® Čt 8.12.2011 22:51:36
Jarda Š. >> Je velice malá, resp. skoro žádná, ...5 let zkušeností ... v tomto směru :-(
N rover - ® Čt 8.12.2011 22:49:15
nofish >> Ty statistiky by byly určitě zajímavé, ...ryby co jsem dostal z výlovů, a přemístil je do vlastního revíru s obsádkou, v 90ti % nepřežily zimu ( nestačily zakomorovat ), takže je celkem jasné, že autor ví, o čem píše. Ta poslední šance je spíš rána z milosti :-(
N Jarda Š. - ® Čt 8.12.2011 22:44:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
nofish >> Myslím, že záleží na tom, jak s ním bylo manipulováno. Když někdo pustí kapra, kterého po koupení z kádě měl ještě doma ve vaně, tak takový podle mého šanci na přežití určitě nemá. Když ho koupí na sádkách a hned vypustí, tak tam si myslím, že šance na přežití je.
N nofish - ® Čt 8.12.2011 22:35:29
rover - >> kdyby jen kapra....... a pouštění ryb se dají trhnout slušné peníze :-D
Karáska za 50 a uvidíš kolik jich prodáš, když budeš lidem tvrdit že není jako kapr, že se pouštět může......

A teď vážně. Nevíš nějaký odhad % přežití takovýchto ryb? Je mi jasné, jaké to pro tu rybu je. Na druhou stranu je třeba podotknout, že na sádkách taky zbývají ryby až do jarních výlovů (pro účely firemních prodejen, zpracoven). Máš je tam na očích atd, to je jiná. Netvrdím že je v pořádku pouštět v zimě někam do řeky vysádkovanou rybu, ale zase slova o jejím jistém úhynu se mi zdají přehnaná. Jasně že pak přijde jaro a když začnou řádit nemoci atd. tak ta ryba bude daleko náchylnější. J8 se právě setkal s takovým názorem, že lidi rybu pustí a dle jejich slov jí tu "poslední šanci" dali. Nenechali si to vymluvit.
N rover - ® Čt 8.12.2011 22:16:56
retrívr >> Tak to určitě, ...ono nakonec si určité věci neustále připomínat není až tak od věci :-)
N retrívr - ® Čt 8.12.2011 22:10:37
rover >> Určitě.Zachraňovat ryby z kádě je nesmysl.Je možná dobře, když to i tady zazní jako připomínka.
N rover - ® Čt 8.12.2011 22:07:56
retrívr >> jj, rozumím, někdy všeho moc škodí, ale zvyk je železná košile, ...učit se od starších není hřích, ...naopak, ...doba je jinde.
N retrívr - ® Čt 8.12.2011 22:01:13
rover >> Mám na to dva pohledy, bydlel jsem ve městě, vyrůstak hodně v Krkonoších, babička mne naučila úplně jiným , velmi tvrdým podmínkám, moc jí vděčím.Ale ty švestky ve všem, to jsem kousal dlouho, teď už to zas nikdo nedělá.
N rover - ® Čt 8.12.2011 21:57:10
retrívr >> Myslím Pájo, že jsi to popsal celkem trefně, resp.pravdivě, ...doba sebou nese určitá nezpochybnitelná "data", navíc konkrétní zkušenosti jsou vždy k dobru. Každý soudný člověk asi ví, že pustit koupenou rybu je "úlet", ...o tom snad ani nemá smysl hovořit. Finance vždy svou roli hrát budou ...
N retrívr - ® Čt 8.12.2011 21:41:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
rover - >> Tak asi tak nějak, ten vývoj zpracování je odpovídající. Sladký omáčky jsou od nás z Krkonoš, byla to otázka ovoce, konkretně švestek, to bylo zadarmo, navíc ve na zimu sušené.Tady to smažení býval problém, nebylo na čem.Navíc i strouhanky doma nebylo, protože nikdo bílé pečivo by nenechal ztvrdnout, pokud ho tak dvakrát do měsíce měl.Co se týče pouštění kapra, tak v článku toho moc nebylo ale osvěta snad už je delší čas a vyhazovat ryby už se moc nědělá. Tedy tady na horách to nikdy, nikoho nenapadlo.Na to nebylo.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

[ otázky | všeobecné ]

Co je nového - všeobecné
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniSvětlo NGT Bivvy Light L

Za 649
Anglická značka NGT přichází s inovativním světlem do bivaku s dálkovým ovládáním a k tomu také s možností využítí jako powerbanku. Součástí balení světla je intuitivní dálkové ovládání pro jednoduché použití.

akce, rybareniSumcové pruty Deluxe Catfish

Vysoce výkonné sumcové pruty Giants Fishing Deluxe Catfish, které byly vyvinuty a testovány ve spolupráci s evropskými specialisty na lov sumců.

Oznámení - obecné
Vložit oznámení

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí - obecné
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Doporučujeme prodejnu
Adresář prodejen