Kupovanému kaprovi nedávejte svobodu

Kategorie: Všeobecné

Ačkoli během roku nepatří kapr mezi příliš vyhledávané ryby, na Štědrý den se objeví na většině českých stolů.
Součástí štědrovečerní večeře se kapr stal až v polovině devatenáctého století. Nikoli však smažený, ale na černo. S aromatickou omáčkou ze švestek, perníku, rozinek a ořechů.

http://www.sedmicka.cz/karvina/clanek/kupovanemu-kaprovi-nedavejte-svobodu-256831

rover, 8.12.2011

Diskuse k bleskovce

Káceč - Profil | So 10.12.2011 1:38:04

Seru na kapra. Vepřovej řízek, to je klasa. Nemluvě o bůčku....

Hrdobec - Profil | So 10.12.2011 1:11:07

Vánočního kapra kupuju jen a pouze za učelem sežrání. Pouštim téměř všechny ryby který chytnu tak nevim proč bych měl ještě navíc cálovat za rybu kterou následně pustim aby jí mohl chytit a zežrat někdo jinej o)))

goodspeed - Profil | So 10.12.2011 0:41:18

Lauri >> Proto jsem psal "kosti" v uvozovkách. Tyhle takzvané kosti by měly rybě vznikat osifikací chrupavek, proto by se teoreticky měl jejich počet s věkem zvyšovat, jelikož osifikace probíhá postupem času...Osobně to vnímám jako něco podobného osifikované chrupavce v srdci spárkaté zvěře, mladé kusy ji také nemají, až u starších je vyvinuta. Je to ten stejný princip i u ryb?

Lion97 - Profil | Pá 9.12.2011 19:31:02

Zabíjení nechte odborníkovi....absolutní blbost. Prodejce rybu klepne ,propíchne srdce a nenechá ji pořádně vykrvácet. Krom toho uřeže hlavu s velkým kusem masa
Ryba nad 2,5 kg má bahnitou chuť.....vždy kupujeme 4-4,5 kg rybu, vždy dobrá. Zdravím Leni :D

Jovánek - Profil | Pá 9.12.2011 18:12:32

Lauri >> Ale prece holky nebijes. Ikdyz tohle ...

Lauri - Profil | Pá 9.12.2011 18:09:15

Jovánek >> nepřeháněj, nebo se začnu červenat.
Lenku bych chtěl mít doma :))

Jovánek - Profil | Pá 9.12.2011 17:38:51

Lauri >> No ta ma dost. Jen si nenapsal kritiku na to,ze Lenka poukazuje na dlouhodobem zivoreni v chlorove vode a sama pritom nabada,abychom vodu ve vane obohatili o kyslik sprchou. Tam podle ni neni chlor. No trosku ji to nedochazi,holce.
Jinak kdybych mohl ohodnoti tvuj prispevek,bylo by to nejmene stokrat-LIBI- !!!!!!!

u.x.a. - Profil | Pá 9.12.2011 2:29:55

jeste ryby jsou zdarvé!!

Lauri - Profil | Pá 9.12.2011 1:32:26

goodspeed >> věk kapra opravdu nemá vliv na počet kostí.
Vem si to třeba u člověka, kdyz se narodí, tak má stejnou kostru (myslím počet kostí) jako když umírá. Nemyslím si že kapr 2,30 bahnitou chuť nemá a kapr 2,70kg ji má. to je blbost. Když je kapr tři neděle v sádce s čistou vodou(v zimním předvánočním období), tak má výbornou chuť.
Nesmíš Lence (autorce nepovedeného článku) všechno věřit

goodspeed - Profil | Pá 9.12.2011 1:20:07

Lauri >> S valnou většinou souhlasím. Jen bych ze zajímavostí chtěl vědět, jestli opravdu věk kapra nemá vlivl na počet "kostí" (ty uvozovky jsou tam záměrně;) Po tom, co jsem absolvoval zběžné vysokoškolské nahlédnutí do anatomie ryb, si tím totiž nejsem zcela jist. Rád si proto poslechnu vysvětlení někoho zkušenějšího.

Lauri - Profil | Pá 9.12.2011 0:38:11

nofish >> 1.jak kde.
2.S tou Třeboní máš pravdu, nakupují všude možně a dávají na to svoji značku.
Pro mě ta značka není zárukou k vality, ale většina lidí si myslí že není nad třeboňského kapra......bohužel jsou hodně neinformovaní.
3.-4...............................................​...................................................​......................
5. ani veterináři to moc nekontrolují,bojí se vylézt z davu a něco namítnout aby nedostali do nosu.
Jediný člověk z České republiky koho to zajímá je Lenča.
Ty tvoje kecy byly k věci, tak co :))
Měj se

nofish - Profil | Pá 9.12.2011 0:24:02

Lauri >> tjn :- D tady máš fakticky pravdu. Takhle je to fakt markantní.
ale stejně mi to nedá:
1- bohužel se u nás pořád občas stane že se zpracovávají padlé ryby a dováží ryby pochybné kvality. Edit: ono mořské ryby taky nikdo nezabíjí kus po kusu, takže....
2- původ, ten mě dostal. Třeboň nakoupí kapry při výlovu v praze, odveze na sádky a nakonec ty ryby skončí zase v Praze pod značkou Třeboňský kapr a lidi se mohou zbláznit. Takže je původ úplně k ničemu.
3 a 4- to jsou zaručené tipy co se diskutují každý rok ne? :-D a spousta dalších také. Bohužel ta tzv bahenní chuť je kolikkrát spíše o tom že lidi tu rybu neumí udělat. Něco jako kecy že štika má nějakou pachuť. Kosti? NO kdo umí doma nadělat a prořezat filety je ve výhodě.
5- to mě pobavilo, každý člověk bude dělat tu samou kontrolu jako veterina :-D Nemožné....... Nemluvě o tom že ryby mají stejně tendenci se píchnout ke dnu a nehnout se. VOda nemá 20st aby se jim chtělo skákat z kádí ven a aktivně plavat. Když budu mít kádě "na kyslíku" tak to ode mě lidi nekoupí protože nemám přítok a odtok? :-D

Prostě se blíží vánoce a je třeba aby "odborníci" psali a točili reportáže. (ty moje kecy ber jenom jako postřehy........)

Lauri - Profil | Pá 9.12.2011 0:09:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lenka Bolková autorka toho článku je pěkná kravka,s tím že by se neměl kapr pouštět souhlasím, ikdyž po Vánocích můžou neprodaní kapři v sádkách v klidu žít i bez potravy, pak nastává problém s odřeninami a zaplísněním, ale budiž to je jedno.
Milá Lenka , která neví jak ryba vypadá chvilku googlovala a pak ze sebe vyblila takové srač-y.
1. hlod: například mražená ryba se k zákazníkovi nemusí dostat v té nejlepší kvalitě
Pokud si zákazník koupí levného kapra v Penny marketu původem z Argentiny, tak to možná nebude ta nejlepší kvalita, to je pravda. Nebo mražené ryby s glazurou třeba od Nowaca a jiných firem co dodávají nejlevnější ryby do Kauflanů a Tesca. Vždy platí levná ryba-špatná ryba.Čerstvá ryba je čerstvá ryba, co si budeme povídat,ale pokud si koupím mraženého českého kapra, tak můžu mít jistotu, že byl perfektně zpracován a šokově zamražen. Mražené ryby z čech bych se vůbec nebál a je to lepší než si ji mrazit sám někde v malém narvaném mražáčku.
2.hlod: Proto při nákupu doporučujeme ptát se na původ a ze získaných informací si utvořit svůj názor.
Už vidím jak si zavolám nějakého doplňovače zboží ať mně řekne původ ryby, způsob zpracování, oblast odlovu atd. Ten ani nepochopí, že na něj mluvím česky natož aby mi poradil.
Není potřeba se ptát, protože česká legislativa nařizuje psát veškeré potřebné údaje na etiketu.
Stačí si ji přečíst Leni.
3.hlod: Pokud se chcete vyhnout bahenní chuti kapřího masa, vybírejte rybu o hmotnosti do dvou a půl kilogramu. Na druhou stranu u příliš malých ryb riskujete, že se vaše štědrovečerní večeře promění v několikahodinové nimrání Š mají sice dobré maso, ale také malé kosti.
Hmotnost na ,,bahnitou chuť" nemá vliv. Vliv má pouze způsob chovu a doba sádkování. Malý i velký kapr má kostí stejně.
4.hlod: Aby ryba nepáchla bahnem, je dobré vložit do vody několik kousků dřevěného uhlí v pevném látkovém obalu. Rybáři zase doporučují kapra vařit pět minut v osolené vodě s nakrájenou cibulí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením.
Vařit rybu 5 minut znamená že ji totálně zkurv-m, pokud ovšem nechci vařenou rybu, ale to na Vánoce nechce asi nikdo. Lenko chutná ti vařená ryba?
5.hlod: Pokud budete kupovat kapra u pouličních prodejců, zkontrolujte, zda mají nádrže zajištěný přítok a odtok vody. Ryba v kádi by měla mít dostatek pohybu a měla by být čilá.
Už vidím jak někdo čeká v mrazu 30 minut na kapra a když se dostane ke kádím tak kontroluje přítok a odtok vody a pokud má ryba dostatek pohybu. S tím přítokem a odtokem kádě většinou nejsou a pokud ráno navezou ryba , tak jich jsou plné kádě, tudíž nebudou mít dostatek pohybu.
Lenka Bolková by vystála frontu a když by tyto nedostatky zjistila, tak by se otočila a odešla, bohužel by zjistila, že je to u každého stánku stejné.
A když Lenka třiadvacátého prosince zjistí, že si kapra nestačila koupit, protože za pět dní strávených ve frontách nepotkala čilou rybu, tak pomaže do Kauflandu a tam si koupí mraženého lososa růžového za 99kč/kg a bude ráda, že má aspoň nějakou rybu.Lenko, to bude idylka o Vánocích, tak štastné a veselé.
Ps: můžeš změnit klidně zaměstnání, protože na napsání takového rádoby článku by mi stačilo pár minut,google,ctrl c a ctrl v






rover - Profil | Čt 8.12.2011 23:50:39

nofish >> Z Václaváku do Vltavy, ...to martýrium nemůže přežít žádná ryba, ...jsem rád, že si rozumíme :-)

nofish - Profil | Čt 8.12.2011 23:37:03

rover >> jj, já myslel kupováním to že lidi koupí kapra na václaváku a pustí ho do vltavy :-) To co popisuješ ty je mi jasné.

rover - Profil | Čt 8.12.2011 23:30:31

nofish >> Nešlo o koupi, a už vůbec né ze sádek, ale to je jedno, ...přemístit rybu v nevhodném termínu je pro ní likvidační, ...nezpochybnitelná věc.

nofish - Profil | Čt 8.12.2011 23:17:38

rover >> aha
Ale samozřejmě s původnm zadáním souhlasím, je nesmysl koupit vysádkovanou rybu a pustit. Jen aby bylo jasno :-)

rover - Profil | Čt 8.12.2011 23:13:13

nofish >> jj, nezačlenily se do "houfu", změna prostředí, ...šance minimální, ryba okolo 40ti cm, ... to je ale známá skutečnost. Doba přesunu je rozhodující !

nofish - Profil | Čt 8.12.2011 23:00:03

rover >> a Jarda Š. : já si začil i lovení v půlce ledna. Raději nevyprávět- rozmrazení loviště, samotný výlov atd..... (podotýkám v cca -15st). Prachy jsou holt prachy. Přitom bylo zajímavéže do toho rybníka pak šly ryby co se neprodaly na vánoce, k tomu se vrátila nějaká slabší ryb az výlovu a ztráta byla minimální.
Ovšem Jarda Š. má určitě pravdu i v tom že záleží i na následné manipulaci s rybou.

to rover sólo: Jak že ti nepřežily ryby z výlovu zimu? Vždyť nedorostlá ryba, násada, plůdek, nějaká ryba na velikonoce, se běžně převáží jinam na komoru :-O Nebo jsi myslel takové to že někdo loví rybu svezenou do jednoho rybníka těsně před vánoci? Takové to, že je má místo v sádce, tak v malém rybníce ve vysoké koncenttraci?