Chystá se výstavba nových vodních elektráren v horách

Autor diskuse: DAVISS - Profil , 1.8.2011

meteor - Profil | Út 2.8.2011 16:51:14

MilošK >> můj vkus je různorodý :-) taky nejsem architekt, ale přijde mi to celkem v klidu... většina zařízení je pod zemí (velký plus) a když to srovnám s Temelínem :-) tak mi to prostě přijde OK. Samozřejmě hlavní budova je IMHO typickým dobovým projektem.
Tím "uříznutým vrškem" myslíš tu horní nádrž, je tak? No není to sice žádná romantika, ale vzhledem k době vzniku modernizovaného projektu (tuším 1986?) to rozhodně mohlo vypadat mnohem hůř. Přeci jen, za socialismu se na nějaké "souznění průmyslových staveb s přírodou" nehledělo... teďko to ale není o moc lepší, pravda.

MilošK - Profil | Út 2.8.2011 15:52:05

meteor >> Nevím jaký je tvůj vkus, ale "kooperaci s krajinou" bych si já představoval úplně jinak! Taky jsem tam byl, dokonce v dobách, kdy se dílo dokončovalo, ale něco tak otřesně necitlivého vůči krajině, jsem snad ještě neviděl. Tobě se snad líbí ten pohled od Pradědu na protější kopec, kterému doslova uřízli vršek a udělali z něj nějakou umělou Stolovou horu?

xpeedee - Profil | Út 2.8.2011 15:07:06

Jaj, to zas někdo na MPO vytáhnul nějaký zaprášený desky ze 60.let...

rybobuch: smutný je, že to tu plánujou hlavně kvůli en.špičkám německa - respektive max. produkci větráků na S pobřeží německa, když začne foukat...Solárky to zas až tak moc neřeší - ty mají produkci v době odběru....když už svítí....

meteor - Profil | Po 1.8.2011 21:59:48

pepa-č >> ... a když svítit nebude, tak si na solární panely posvítíme, náklady budou nižší nežli zisk (tak jak to dělali ve Španělsku) :-)

Ad. "Dlouhé stráně": loni jsme tam byli s firmou na exkurzi a ono to funguje pouze jako "jistící" elektrárna, pokud je nedostatek proudu. Taky chlapík říkal, že vyrobená 1MWh je asi 1000x dražší než 1MWh vyrobená z "klasických" zdrojů (jádro, tepelné elektrárny).
Ale jinak to tam vypadalo fajně, všechno tak nějak kooperovalo s krajinou a bylo to do ní IMHO včleněno s rozmyslem a odbornou znalostí. Jo a v té spodní nádrži byli pstruzi, chlapík říkal, že si je tam chodí lapat :-) pohodová práce...

rybobuch - Profil | Po 1.8.2011 21:45:53

Pánové, bez těchto špičkových zdrojů fungujících jako akumulátory energie nelze provozovat ten solární a větrný zločin. A pod tlakem faktů to uznávají ekoteroristi. A tyto akumulátory budou muset být na každém pohoří, aby vyrovnávaly energetické špičky.

pepa-č - Profil | Po 1.8.2011 19:36:03

ono by se jednalo asi o něco takovýdleho, ne?
http://www.dlouhe-strane.cz/
ale krajinu to vylepší, skoro jako hektary solárdesek. paráda.

Paul Delpiaz - Profil | Po 1.8.2011 19:25:02

Krása...na obnovu meandrů nebo původních koryt penzíze nezbydou snad nikdy ale na antiekologický vodní elektrárný, který dokáží skvěle zlikvidovat původní rybí populaci se najdou vždy :(

pepa-č - Profil | Po 1.8.2011 15:49:22

spíš se distribuční síť bude muset jistit proti náporu solárníků. když bude svítit, tak se bude čerpat, když nebude, tak se bude pouštet voda dolů.

sněžný muž - Profil | Po 1.8.2011 15:40:28

A vyrobenou elektřinu budeme posílat zadarmo do Rakouska a Německa . Doufám , že se nic stavět nebude .