Volavky, noční můra rybářů

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 2.3.2009

Lutra - Profil | Pá 6.3.2009 20:28:42

No a jsme zase u predátorů. Otázku původní - nepůvodní jsem tady už jednou komentoval tím, že nepůvodní v Evropě je i člověk, páč přišel z Afriky. Uvažoval bych o jeho vystřílení z této pohnutky.
Hnízdění volavek je problém zdokumentovat, protože hnízdí v lese na stromech, mnohdy značně daleko od vody. U nás máme několik rybářství, ať už MO MRS, nebo jiných vlastníků, ale všichni za zobák volavky na vánoce dají rybu. Ono je to moc ryb nestojí, protože volavka je ptáček veskrze všemi mastmi mazaný. Ještě tak v zimě na chovném potoku kdy stojí pod břehem a nevidí z koryta ven...

brach - Profil | Čt 5.3.2009 22:47:49

Své vyjádření jsem redaktorovi poslal v původním znění:

„My máme poznatky, že se na některých místech chráněného území objevilo až 80 volavek. Přitom jediná z nich při vstupu do řeky dokáže tzv. vyčistit až 20 metrů vody od ryb – v tomto případě pstruhů, lipanů a sivenů. Navíc volavky spotřebují přibližně polovinu toho, na co zaútočí. Zbytek ryb zmrzačí a ty pak zahynou a nebo přežijí se zraněními, která rybu znehodnocují. Každý rok vysazujeme do potoků 50 000 plůdku pstruha potočního. V literatuře je udávaná výtěžnost 10% z vysazených ryb (a také námi potvrzená v letech, kdy se u nás volavky v takovém množství neobjevovaly). My slovujeme okolo 4 000 kusů ryb, což znamená, že 20 % jde na úkor predátorů – volavek a vyder. Vyder v současné době odhadujeme na 10 -12 kusů.. Do řeky tedy vysadíme cca 4 000 kusů pstruha obecného. A zdokumentovaná výtěžnost činí cca 1 300 kusů ulovených ryb. 2 700 ryb tedy někam mizí. Úmrtnost je okolo jednoho procenta, pytláci ukradnou tak 10%. Je nasnadě, že zbytek – tedy přes 50% - zbývá na predátory“ říká šéf broumovské místní organizace Českého rybářského svazu Petr Gabriel. A připouští, že rybáři nemají přesvědčivé důkazy o hnízdění volavek.“Naše organizace má asi 280 členů. Všem na výročních schůzích neustále opakuji, aby řádění volavek zdokumentovali na digitálních foťácích či kamerách. Je pravda, že zatím nemám jediný takový snímek“ říká Petr Gabriel. A dodává:“Přesto víme o dvou párech volavek, které hnízdí na rybníku Šlégl a tady se v letošním roce pokusíme hnízdění alespoň laicky zdokumentovat. V tisku se mluví o tom, že rybáři pronásledují volavky. V naší organizaci o tom nemůže být řeč, protože si skutečně vážíme všech živých tvorů, tedy i těch, kteří nám tolik škodí. A samozřejmě usilujeme o nápravu. Ale naše argumenty zatím nejsou brány příliš vážně a proto zvažujeme, zda se neobrátit s požadavkem hrazení škod na stát.


Petr Gabriel
předseda ČRS MO 35
Broumov

brach - Profil | Čt 5.3.2009 22:42:50

Šlapeto >>
Nejsme ve sporu... U nás je to takové, u vás jiné.

DR-VOŠTĚP - Profil | Čt 5.3.2009 20:03:38

nemám to černý na býlým ale bylo mi řečeno že stav volavek na povodí Svitavy je v normě a ted cituji i kdybych povolil odstřel určitého počtu volavek ochranáři a zelení to neschválí tak sem si řekl že dědek je rád že má flek a chce to doklepat do důchodo bez problémů prej je to taky rybářa dokonce pstruhař ale v životě sem ho u vody neviděl pán se podle mě drží hesla co mě nepálí nehasím a vo tom to je

Cottus - Profil | Čt 5.3.2009 19:29:07

Dr-Voštěp >> DR-VOŠTĚP >> máš konkrétní " vyjádření" ŽP Blansko?

DR-VOŠTĚP - Profil | Čt 5.3.2009 19:23:11

u náa na Svitavě 2 už několik let volavky pěkně ničí populaci potočáka,střevle potoční,oukleje a mřenky mramorované poslední 3 pokud se nemýlím jsou zákonem chráněné ale jen pro nás rybáře volavka se jich může nažrat do sytosti a žádnýmu blbýmu ochranářovi to nevadí. Je pravda že volavka je náš původní druh za komunistickýho režimu byli k vidění jen v krajích rybníků mokřadů a soustavně podmáčených luk ale u nás na Svitavě nebyly vím to od svého otce taky rybáře a dědy který chytal pstruhy pro tehdejšího majitele lesů ale i vod do ruk jak na Svitavě tak i na našem největším chovném potoce Křtinčáku.Dnes jsou volavky všude protože jsou chráněné a tím pádem se rozšířili i tam kde nikdy před tím nebyly, protože boj o potravu a hlavně přežití je žene čím dál tím výš proti proudu pstruhových toků protože ty v zimě zamrzají jako poslední a tak slouží jako poslední spižírna v nouzi když už je všechno zamrzlé.Na tom křtinčáku v zimě uhynuli 2 mladé volavky protože v okolí všechno vyžrali a potok zamrzl tak že už se nedalo lovit jejich rodiče pak lítali na Svitavu asi 2 kilometry kde pravděpodobně něco ulovily a bohužel asi žijí dál. Počty ulovených potočáků na Svitavě ale i počty odchycených ročků a 2ročků na našich chovných potocích neustále klesají ale na životním prostředí v blansku mi řekli že stavy volavek na Svitavě jsou v normě. Starám se s otcem o jeden menší chovný potok kde se produkuje roček ale když vidím že minimálně polovinu z toho co se nám podaří vychovat za spoustu těšce nadřených hodin potom zežerou volavky ztácím motivaci a chut dělat něco pro zachování potočáka.

Šlapeto - Profil | Čt 5.3.2009 15:35:59

brach >> Díky za opravení,ale musím se přiklonit k jepici ,že u "nás" v okolí Labe se Volavky vyskytují i na polích a čápi to rozhodně nejsou...:-))

brach - Profil | St 4.3.2009 17:04:03

jepice >>
Na poli jsem (a nejen já) u nás viděl 31 čápů, ale nikoliv volavku. Ty máme skutečně hlavně na chovných rybnících a tocích.

brach - Profil | St 4.3.2009 17:01:52

Šlapeto >>
Mýlíš se ve svém tvrzení, že když volavka udeří, rybu sežere. Je to skutečně tak na 50%.

syny - Profil | Po 2.3.2009 21:18:46

Když se sejde taková parta,tak toho taky docela dost sežere.

jepice - Profil | Po 2.3.2009 18:22:22

eL >> právě, volavku kolikrát vidíš i na poli a podle mě toho nesežere tolik, jak ten kormoš. Ale zase pokud jich je tam fakt dost... Těžko říct.

eL - Profil | Po 2.3.2009 16:15:44

Celkem by mne zajímalo, jak vzniklo to, že ornitolog je nadřazený ichtyologovi. Ornitolog je bůh a na jeho "ovečky" se nesmí sáhnout :(

U volavek budiž, ty jsou původní a umí se nažrat i jinak, než na rybách. Kauza kormorán je horší...

Šlapeto - Profil | Po 2.3.2009 15:38:13

Volavka je sice potvora ,ale pokud se nepletu (jestli jo tak na mě nebuďte zlý :-)) ), je to původní druh a zatím nenapáchala tolik škody jako "Kormorán".Navíc když volavka udeří,rybu sežere ,ne jak ten kkt Kormorán kterej si jen tak pro zábavu dloubne...