Norek americký trápí rybáře

Autor diskuse: ftipalek - Profil , 31.8.2008

Knapík - Profil | Po 1.9.2008 14:56:38

je jich vážně plno, okolo a v Plzni určitě. Kámoše dokonce vloni při zimní vycházce jeden z nich přechytal, okouna vyndal jako nic.....

Šlapeto - Profil | Po 1.9.2008 14:41:26

Minulý týden jsem ho viděl v polabí (na chate) .nejdrív jsem myslel ,že jde o vydru ,ale po popsání známému jsme usoudili ,že to byl na 100% norek.
PS: vypadá dost jako vydra

Petrson - Profil | Po 1.9.2008 3:22:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

>> ftipalek > článek chválím. Stručně vystihuje realitu, která se začíná projevovat celostátně, "regionálním drobnohledem". Je u něj zjevné, že má do krajiny i k lidem v ní blíže a nevzniká jen od stolu s PC a Internetem.
Ostatně mu ani vytýkat nic nemohu, když jeho závěry ladí s vývojem diskuze, která zde již dýl probýhá v souvislosti s článek starším, celostátního mainstreamového deníku.

http://www.mrk.cz/bleskovky.php?id=9445

Srovnání dvou profi-nazření jednoho téma je zajímavé, beru z něj v nadsázce poučení, že "někoho cizí problémy pálit nemusí". Norek ovšem zanedlouho nejspíš bude noční můrou všech. Na vlastní oči jsem viděl, jakou paseku je schopen vytvořit pod kapotou vozu, zaparkovaného v metropoli. Trošku paradoxně zrovna sídle oněch novin.
Soudím, že určité přehlížení těchto potíží obecně, vede k tomu, že sami postižení, tedy "jen" neziskovky, berou řešení do rukou. Pozoruhodné je utvrzení spekulací, že někteří ekofilové ke svým ideovým cílům používají kriminální metody, jimiž navíc v důsledku způsobí ŽP samé škody. Vrhá to samozřejmě zlé světlo na všechny ostatní, kteří se ochranou přírody zabývají sofistikovaně a přínosně, v demokratických mantinelech. Přesto - řekl bych už takřka sygnifikantní jev, který nepřekvapí. Nejhorší zprávou je tudíž lakonické konstatování, že ač: "Zákon je na jeho redukci krátký", "novela mysliveckého zákona se v blízké době nechystá". Asi po státu nikdo nechce, aby obtíž přímo řešil, zde by ale mohl splatit dluh a ulehčit cestu aspoň servisem účinné legislativy. Minimálně narovnáním dodatečného, a kontraproduktivního, omezení lovu škodné pouze mysliveckou stráží. Není ani nutné připomínat, že problém obecně už tak je široký - započtem-li kormorány, psíky mývalovité aj. Nebude-li řešen koncepčně, může přerůst do invazních poměrů.