Diskuse k článku: Rybařina ve světle nových paragrafů

Autor diskuse: Petr_S - , 4.5.2004

Rostislav Knedla - Profil | Ne 16.7.2006 0:29:34

Lojzovi-jako chytat na mrtvou rybku na splávek je uplně normal jako ,normálně ji dáš do pusi polistirenovou kuličku dáš proček,vyvážíš hloubku a je to,montáž má ruzné podoby,jako je pravda že chytaní na bojku by bylo zbytečné u mrtvé rybky,páč bojka vlastně slouží k tomu aby rybka která má větší velikost bojku nepotopila vlastni silou že

Petr Š | Čt 10.6.2004 15:33:11

Je to hnus.Člověk si koupí za nekřesťanské peníze povolenku stejně jdu k vodě tak 20x za rok a pak v průběhu platnosti povolenky se změní podmínky ,tak by mě měli vrátit prachy!Já chci chytat dravce jako se chytají i v evropské unii na živou rybku a nebo mě vraťte prachy a já se radši vožeru a koupím si tu štiku v Tescu.Rybáři by se měli domluvit a naházet současné vedenní svazu i sposlancema do Vltavy.

Lojza - Profil | St 9.6.2004 20:06:59

Právě jsem se dočetl, že 4.6.04 Rada ČRS schválila novou vyhlášku o tom, že se za nástrahu nesmí použít živá nástražní rybka. To by zase nebylo až tak překvapující, neb i tom se dlouho diskutovalo. Co mě však překapilo je, že v pokračování této vyhlášky se píše o lovu na bojky a na splávky s použitím rybek?! Docela by mě zajímalo, jak se dá na splávek či bojku chytat s mrtvou rybkou. Zná-li někdo tento způsob lovu, byl bych rád, kdyby se o své zkušenosti se mnou i ostatními podělil. Dík.

Filip | Po 24.5.2004 0:11:44

XAXAP: Díky za odpověď. Můžeš mi ještě, prosím, dovysvětlit z čeho vycházíš, že nákup povolenky je tradičním obchodem, řídící se občanským zákoníke a dále z čeho si dovodil existenci přechodného období? Díky.

Miloš_diakritický | St 19.5.2004 12:19:18

Mimochodem, můžeme přece v rámci bližších podmínek vrátit zpět celý "starý dobrý" rybářský řád, ne ????

XAXAP - Profil | Út 18.5.2004 10:18:52

Filip: ne ne, zakon a vyhlaska samozrejme uz od dubna plati, ale uzivatele reviru (CRS, MRS - proste ti, kteri prodavaji rocni povolenky) v tuto chvili nemaji moznost stanovovat si ony zminovane "blizsi podminky", respektive je stanovit mohou, ale nemohou je po nikom vymahat. Vsichni jsme si koupili povolenky, jejichz soucasti je jen specifikace P/MP a uzemni a casova platnost. Nikoliv oddil 3, kde by ony blizsi podminky mely byt stanoveny. A zakon hovori jasne: uzivatel vydava povolenku, spravidla za uplatu, pripadne V NI stanovi blizsi podminky vykonu rybarskeho prava. Mimo to je samozrejme nakup povolenky k lovu tradicnim obchodem, ridici se obcanskym zakonikem (tim se ridi veskere obchodni vztahy po ose pravnicka ci fyzicka osoba podnikatel - fyzicka osoba) a beze smlouvy prodejce nemuze bez souhlasu kupujiciho menit ci upravovat predmet prodeje (sluzbu). CRS se na to nepripravil a zakonnym zanikem RR bez specifikace prechodneho ustanoveni v zakone ma ted do konce roku krasne prechodne obdobi.

Filip | Po 17.5.2004 20:07:52

XAXAP: Martine, můžeš mě prosím Tě vysvětlit předposlední větu Tvého příspěvku? Chceš tvrdit, že nový zákon a jeho prováděcí vyhláška začnou být pro mě účinné až s novou povolenkou za rok 2005? Děkuju.

XAXAP - Profil | Po 17.5.2004 11:22:41

Petr_S: to je jasna citace? cituji tebe: "Ostatně stačí se podívat do klubu na kartu XAXAP a není co dodávat...." ...k tomuhle neni co dodavat.
A co Rada CRS vytvorila nemusi byt jeste "svate". Ostatne se zachovalatradicne rude. Ty renoncy (candat, ziva rybka, mnik apod.) ve svem panfletu neupresnuje a nechava v tom rybare plavat. Oproti tomu opet ustanovuje odpovednost za prestupek nekoho druheho, coz je pravni nesmysl a nemuze obstat (mam namysli ono "uklizeci pravidlo), dale urcuje povinnou vybavu, coz neni az tak spatne, ale je jasne, ze clovek, ktery bude chtit zavrazdit rybu a bude odpovedny za jeji "mirovost", bude muset mit nejaky metr, stejne tak budes muset mit vyprostovac, abys neprousil zakon o tyrani zvirat atd. Myslim, ze by stalo zato rybare radeji vykladove upozornit na dalsi zakony, ktere jsou ve hre a o kterych mnozi ani netusi. A dalsi legrace, na zaklade ktere vznikla tahle pekna tahanice, jsou ony lodky. Uz jsem popisoval svuj research v muskareni. Ale tady jeste jednou: Uz jsem konzultoval nejake drobnosti z tech "blizsich podminek" s pravniky a soudci a byla to docela zajimava debata. Zakon asi na trech mistech povoluje lov z lodek a CRS pise, ze je povolen jen tam, kde to urci uzivatel. Tzn. ze CRS apriori vsude lov z lodi zakazuje a pak nekde povoli. Takto obratit zneni zakona se soudcum nejevi jako "blizsi podminka", ale zavazne stanovisko v pripade tohohle bezprecedentniho pripadu dat samozrejme nechteji. A dat na CRS zalobu pry taky nemuzes, dokud nevznikne exaktni spor obcansko-pravniho charakteru (tzn. budes chycen a zabaven) ... Kdo se tedy objetuje? Mel by chytat z lodi a nejlepe u nejake skladky! :-)
A hlavne az pristi rok, protoze tenhle panflet letos neni soucasti povolenky a je takto nevymahatelny. Cimz ovsem nechci rict, ze se ho nekdo (RS) nekde nepokusi na chudacich rybarich vymoci (neznalost je potvora)

Petr_S | Pá 14.5.2004 22:22:22

xoid - ano, bohužel, je to tak, tato "ministerská povolenka" tam skutečně je a já osobně ji pokládám za doslova socialistický přežitek.
Alan: Ale vždyť já svůj názor jasně obhajuji jasnými citacemi konkrétních paragrafů!!! Akorát mně už přestávají bavit neustálé výpady (viz otázky) jistého XAXAP, který jenom útočí, ale právě on nedokáže své výroky obhájit konkrétními ustanoveními zákona či vyhlášky. Tak nevím, kdo z nás dvou je srab....

Alan | Pá 14.5.2004 10:06:24

Petr_S>Toulovec tě chválí za "věcné, slušné, moudré" a já si najivně myslel, že z vaší debaty s XAXAPem vzejde něco podnětnýho. Povídali, že mu hráli. Dokážeš, srabe, svůj názor obhájit a potlačit uraženou ješitnost?

xoid | Pá 14.5.2004 9:33:58

V zadne diskusi jsme nezaregistroval debatu o podle me pekne svinarne v zakone, konkretne par.13, odstavec 10, citace: 10) Ministerstvo může ve výjimečných případech vydat na žádost zvláštní povolenku k lovu, která opravňuje k lovu ryb v rybářských revírech vyhlášených příslušným rybářským orgánem. Povolenka nahrazuje i rybářský lístek a je vydávána za úplatu. Na vydání této povolenky k lovu se nevztahuje správní řád.

Pripada mi to jako zlata povolenka pro "tlusty v sakach" - delegace, poslanecke lovy, apod. Proste muzou vsechno, vydava ji ministerstvo, neni potreba rybarsky listek, neplati spravni rad. Vyhlaska nijak neupravuje jeji vydavani, nic. Za prachy ve zvlastnich nespecifikovanych pripadech.
Nazory?

Petr_S | Čt 13.5.2004 16:55:06

XAXAP je chytrý jako rádio, ale neustále se plete, což dokazují například konkrétní kroky Rady ČRS (se kterou nemám nic společného) - přesně v duchu mého výkladu vyhlásila podle § 13 odst. 9 zákona 99/2004Sb. bližší podmínky výkonu rybářského práva. Kdyby XAXAP četl zákon pořádně, zjistil by, že lov ryb je jednou ze součástí výkonu rybářského práva - nic tedy nebrání tomu, aby uživatel revíru určil bližší podmínky lovu coby podmnožiny výkonu rybářského práva. A v § 30 odst. 1 písm f) zákona 99/2004Sb. je i jasná vymahatelnost takto stanovených bližších podmínek. XAXAP se v jiných diskusích pokusil vyjádřit názor, že bližší podmínka v povolence je pouze to, zda se jedná o povolenku pstruhovou či mimopstruhovou - k čemu by pak bylo ustanovení § 30 odst. 1 písm f) již nebyl XAXAP schopen vysvětlit. Jinde se zase pokusil tvrdit, že povinné přisvojení candáta na P vodách má přednost před jeho druhovým hájením, což je evidentní legislativní nesmysl... Ostatně stačí se podívat do klubu na kartu XAXAP a není co dodávat....

XAXAP - Profil | Čt 13.5.2004 10:20:16

POZOR POZOR! samozvany vykladatel zakona Petr_S sice zkousi delat zasluznou cinnost, a to vykladat novy zakon a vyhlasku, nicmene hned nekolikrat tak cini spatne a tim smeruje mnoho neznalych rybaru k omezeni svych vlastnich prav, popripade naopak neupozornuje na veci, kterymi se mohou dostat do rozporu.

1. uzivatel rybarskeho reviru, cituji "... v povolence .... popripade stanovi blizsi podminky vykonu rybarskeho prava..."
- Tady to MZe definovalo velmi nestastne a defakto vzalo CRS moznost delat nejake dalsi upravy samovolne (bez povoleni prislusneho rybarskeho organu). Pokud to chcete pochopit, sledujte v zakone linku "vykonu rybarskeho prava" a co tento pojem znamena!
- dalsim veledulezitym faktem je, ze takoveto blizsi podminky stanovi V POVOLENCE nikoliv K POVOLENCE. Vzhledem k tomu, ze rybarska straz nema s uzivateli reviru pravne nic spolecneho (vyjma toho, ze je uzivatel navrhuje) a ridi se pouze platnymi zakony, ktere ji ukladaji kontrolovat opravnenost a zpusob lovu podle zakona (tam je specifikace jasna a zadny dalsi kontrolovatelny papir krome statniho listku a povolence nezna), o zadne nedelitelne soucasti povolenky nemuze byt ani rec !!!!

2. opomnel zminit zasadnejsi veci, ktere v zakone 99 a vyhlasce 197 primo nejsou, ale ony predpisy se na ne odvolavaji prostrednictvim jinych zakonu (napr. zakon o tyrani zvirat, zakon o ochrane prirody, zakon o vodach, zakon o obcich atd.)

to uz je ovsem na delsi povidani a ja nejsem clankovym dopisovatelem tohohle rybarskeho chatu, na kterem se bez jakehokoliv upozorneni, ze jde o nekvalifikovany vyklad, objevi podobna stat

Shimano | St 12.5.2004 14:51:41

Jestli sem to dobre pochopil...tak "muškaření" je lov na mouchu na mimopstruhovce a "lov na umelou mušku" je chytání na mouchu na pstruhovce...zajimave.....

Honza_S | Po 10.5.2004 14:09:51

Při čtení článku jako bych se sám slyšel při debatě o podmínkách výkonu Rybářské stráže v době po 23.4.2004. Můj názor je jednoznačný: Rybářský řád (v mém případě ÚS Hradec Králové) se sám svým ustanovením o platnosti na první stránce vydáním vyhlášky ruší. Je tedy od 23.4.2004 NEPLATNÝ! Pokud nebudou vydány nové RŘ pro jednotlivé Územní svazy, jsou závazná všechna ustanovení nového Zákona a Prováděcí vyhlášky. Za sebe děkuji Petru_S za článek i ostatním za diskusi. Snad i toto trochu urychlí činnost těch funkcionářů svazu, kteří za vydání nových RŘ zodpovídají a těch funkcionářů, kteří s těmito řády seznámí rybářskou veřejnost. Článek hodnotím 1*.

Petr_S | So 8.5.2004 7:56:41

Nový RŘ ČRS je též ke stažení v download centru MRKu ve wordu.

Mabi | So 8.5.2004 0:54:08

Na internetových stránkách Západočeského územního svazu ČRS je už k dispozici nový rybářský řád platný od 7. 5. 2004. Přímý odkaz je http://www.crsplzen.cz/rybrad.htm

Petr_S | Pá 7.5.2004 10:45:22

Dědek: Dal jsem ji tady do download centra
http://www.mrk.cz/download.php3

Dědek | Pá 7.5.2004 10:32:56

Je ta vyhláška někde na netu?

Petr_S | Pá 7.5.2004 10:12:38

Martin: Samozřejmě máš pravdu. Jenže problém je v tom, že dokud se nesjednotí názor funkcionářů svazu a RS, můžeš někde snadno přijít o povolenku, i když bude právo na Tvé straně. Bude pak trvat několik týdnů, než Ti povolenka bude vrácena. A tyto týdny Ti už nikdo nevrátí - pro někoho to může být i zkažená dovolená, na kterou se těší celý rok. Proto ono moje doporučení, jak přestát bez úhony současné "přechodné" období.

Martin | Pá 7.5.2004 9:55:57

Musím reagovat na tento článek a to ohledně doporučení jak se chovat v současné době u vody. Nesouhlasím s názorem, že je vhodné dodržovat jak vyhlášku tak rybářský řád , RŘ v současné době neplatí a tak se u vody budu chovat tak jak mi to ukládá zákon a jeho prováděcí vyhláška. S pozdravem Martin

Petr_S | Čt 6.5.2004 20:19:03

Noe: Těch změn je poněkud více. Dokud platí jen samotná vyhláška (není nový RŘ coby bližší podmínky výkonu rybářského práva), tak například na P revírech platí možnost každodenní docházky a nevyznačuje se, zda lovíš lososovité ryby, škodlivé ryby, úhoře nebo ostatní ryby. Mládež může chytat na 2 pruty a všechny nástrahy jako ostatní, děti do 10ti let bez povolenky nemohou chytat na jeden prut jiného rybáře, nově jsou hájeni jelci, ostroretky, podoustve, parmy a úhoř, není celoročně hájen mník, můžeš vnadit kostňákama, nemůžeš být popotahován za to, když nemáš peán a podběrák (tady dodávám "bohužel"), můžeš s lodí všude tam, kde to dovolí jiné předpisy, můžeš zaplavávat s návnadou či nástrahou, atd. Toto přechodné období je tedy hodně závislé na naší dobrovolně dodržované etice a RS vůbec nezávidím....

Martin M. - Profil | Čt 6.5.2004 19:47:05

Pavel> pan Malecek je pan Golem.
Noe> hajeni jsou i tlousti a podoustve (+ostroretky a parmy jako doposud), teda myslim.

Petr_S | Čt 6.5.2004 19:30:21

Jak tak koukám, má paní Kateřina na MZe připravenu univerzální odpověď!!! Položil jsem tam nějaké dotazy a dostal jsem naprosto stejný text, jako níže zveřejňuje Golem!!! Ach jo.

Noe | Čt 6.5.2004 19:22:01

Jediné rozdíly mezi starším a novjejším řádem/vyhláškou je jen zrušení míry amura a všeobecné hájení na řekách, jinak hájení lipana, dravců, pstruhů, denní doby, přívlač odtud potud je stejné.......tak stále nevím co se řeší.......

Pavel | Čt 6.5.2004 13:54:42

Milá paní Kateřino z ministerstva,
i když oslovujete p.Malečka, nedá mě to a musím reagovat na Váš příspěvek. Včera jsem poslouchal na Radiožurnálu diskusi o novém rybářském zákonu a výsledkem byl chaos, který se zákonitě přenese k vodě. O existenci vyhlášky jsem nevěděl a proto jsem si ji spolu se zákonem pozorně přečetl a mám jasno.
Pan z ČRS (asi p.Maleček) mluvil pravdu, ale již jednoznačně neřekl, že nová vyhláška je z velké části shodná, až na málo, ale podstatných změn oproti dosavadnímu rybářskému řádu. Pan z Vašeho ministerstva (typický blábolivý úředník, evidentně nerybář) tvrdil že platí obojí, což je nesmysl. Vy jste to sice vylepšila hláškou, že ryb. řád platí až na případy, které jsou v přímém rozporu s vyhláškou, což potom z řádu dělá neřád. Je to obdobné, jako tvrdit, že vedoucí úloha KSČ nadále platí, až na případy kdy je v přímém rozporu s demokracií. (Tato nadsázka ale není asi rozporu s jednáním některých ministerstev). Slovo rybářský řád jsem v zákoně, ani vyhlášce neobjevil. Pomozte mi.

Pozn. Tvrdíte, že rybářský řád platí, ale který? Asi nevíte, že rybářské řády se lišily a to pro územní a celosvazové povolenky, s kterými se mohlo lovit v témže revíru!

S pozdravem Pavel Gregora

Golem - Profil | Čt 6.5.2004 9:58:09

Jen pro zajimavost reakce perimo z MZe:

Vážený pane Malečku,

rybářský řád zůstává nadále v platnosti až na případy, kdy jsou některá jeho ustanovení v příkrém rozporu s novou prováděcí vyhláškou č. 197/2004 Sb., která je rybářskému řádu nadřazená a tudíž v těchto případech platí nová vyhláška. Informace o rybářské legislativě včetně nové prováděcí vyhlášky č. 197/2004 Sb. naleznete na našich webových stránkách www.mze.cz pod odkazem "Zemědělství" prokliknutím na "Rybářství, myslivost a včelařství" - "Rybářství" a "Legislativa upravující rybářství".

S pozdravem a přáním hezkého dne

Kateřina Müllerová
Odbor komunikace MZe

toulovec | Čt 6.5.2004 9:21:28

díky, věcné, slušné, moudré, tak jak to má být. myslím že by bylo velice praktické, kdyby někdo povolaný vatahal ze zákona nesmysly a upozornil na ně, abychom se mohli vyvarovat chybám, nebo nechtěnému porušování vyhlášky. Dávám 1.

doskok | Čt 6.5.2004 8:05:03

Konečně trochu ucelený materiál, plně souhlasím a podporuji uvedené vývody. Co nejrychlejší novelizace Vyhlášky je zřejmě jediný možný způsob, jak se vyhnout zmatkům do konce roku 2004, kteréžto období by mělo být z praktických důvodů obdobím přechodným.

karel - Profil | St 5.5.2004 12:28:07

Podle informaci z vyboru CRS, rybarska straz dostala instrukce, aby pri poruseni vyhlasky resila prestupky napomenutim. Vyhlaska jednoznacne rusi dosavadni ustanoveni rybarskeho radu. Kazdopadne ji kazdemu doporucuji vytisknout a vzit si ji sebou k vode. Asi nejvetsi problemy bych ocekaval pri chytani na tekoucich vodach, kde az dosud platil vseobecny zakaz lovu. V pripade ze vycitite, ze RS neni informovana, doporucuji nedat sumar s povolenkou z ruky.

RoKro | St 5.5.2004 7:27:27

To zní rozumně, taky si to takhle nějak vykládám.