Diskuse k článku: Mapování sumečka amerického

Autor diskuse: Honza Bláha - , 29.3.2016
7 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NPavel Hošťálek - Profil | Ne 3.4.2016 23:08:33

JHolc >> Tak to je trefa přímo doprostřed terče! :-)

NCalex - Profil | So 2.4.2016 9:25:58

yvana >> Přeji hezký den bez mráčků.:-)))))

NCalex - Profil | Pá 1.4.2016 18:22:58

Vítek >> Je s něma sranda, když je správnej poměr had x trůman, je o zábavu postaráno.

NCalex - Profil | Čt 31.3.2016 18:23:38

Jiří Šindelář >> Je to neskutečná nástražka. Jsou u nás v každý kaluži. Asi jako kapři.

NJiří Šindelář - Profil | Čt 31.3.2016 1:36:51

Honza Bláha >> Na Velký rybník chodím prakticky celý rok, na školním rybníku jsem taky samozřejmě mnohokrát byl, ikdyž ne teďka po vypuštění. Sumeček byl na školním rybníku v extrémním množství, byl jsem tam těsně před vypuštěním. Na Velkým jsem loni v létě viděl hejna malých vytřených sumečků, přesto se mi zdá, že jich je tu méně, než minulé roky. Díky za tyhle informace. Jo a tu bublinatku jsem (mám pocit) viděl jak na pravé straně tak i na levé, vždycky to bylo na posledním místě, kde končí rybářská místa. Většinou v tom pásu kde je takovej ten malej přítok, nebo vyšlapanej flek od rybářů. Ale mnohem víc na prdel než sumečci jim dalo spíš to opakované vypouštění. Dvakrát byl ten rybník hodně odpuštěnej kvůli opravě hráze, včetně minulýho roku. Každej rok tam je spousta ptactva včetně kormorána, volavky, orla, orlovce, jeřába, čápa atd. Přesně tuhle slizkou věc tam vídám.

NHonza Bláha - Profil | St 30.3.2016 19:03:21

Dobrý den, už teď Vám děkuji za nové lokality. Pokusím se na některé odpovědi reagovat i když mě tlačí čas.
Jiří Šindelář:
Na PR Velký rybník samozřejmě jsou a proč to dělám tam, je naprosto jasný střet zájmů ze strany rybářů a ochrany vod. Nechci říci, že sumeček je snad to nejmenší, ale některé problémy na dané lokalitě se mu přinejmenším vyrovnají. Prostě si myslím, že minimálně na vodách s takovým ochranným statusem by ČRS hospodařit nemělo, protože si z toho dělají pokusné akvárko. Uvedu příklad před několika lety (cca 15 lety), rybáři vysadili amura bílého. Na lokalitě se mimo jiné vyskytovala bublinatka (Utricularia sp.). Jedná se o vodní masožravku, která je kriticky ohrožená. Už to samo o sobě je v české přírodě extrém, srovnatelný například s poslední lokalitou tesaříka alpského na Bezdězu nebo okáče skalního na PR Ranná v Českém Středohoří (CHKO). (Doufám, že je tam nikdo nepůjdete dodělat) Byla zaznamenána při posledním mapování. V létě jsem s kajakem projížděl celé pobřežní pásmo této 40 ha velké vodní nádrže. Bohužel jsem bublinatku nezaznamenal. Pokusím se jí najít letos, ale moc šancí si již nedávám. Při tomto průzkumu jsem u přítoku narazil na hejno amurů. Někteří už měli hodně přes 100 cm a napočítal jsem jich přes 100 kusů. Vliv těchto roslinožravých druhů na vodní makrofyta je obrovský a nikdo je z dané vody nikdy nevychytá. Jelikož se jedná o PR, EVL, NATURA 2000 a součást Ptačí oblasti Labské pískovce, tak je zde omezen lov pouze na určitou oblast (asi 15-20% pobřežní části). V sumáři úlovku se amuři skoro neprojeví, protože se prostě zdržují na druhé straně rybníka, kde se chytat nesmí. Loni na podzim se na tabuli u rybníka objevila kratičká zpráva, na které se píše o zákazu vysazování amurů. Údajně se zjistilo, že mají negativní vliv na vodní makrofyta. No jo, ale co je to platné, bublinatku už tam nikdo zpátky nevrátí a jiné vodní vzácné a ohrožené druhy už vůbec ne.

Nevím proč, ale i do této vody byl vysazen sumec velký. Už se zde bez problémů množí a jeho vliv na takovou lokalitu bude obrovský a snad i horší než vliv sumečků. Sám na bocích sumečků pozoruji otisky jejich kartáčů (na fotce to je špatně patrné protože se mrskal, ale zahojená jizva tam je). Tento jev je pozorovatelný na většině ulovených sumečků. Co to ale znamená? Ukazuje to jen na to, že sumec sumečky aktivně napadá, ale úspěšnost jeho útoků není určitě 100%. I zde na MRK jsem viděl fotku vyvrhnutého sumce se sumečkem v břiše. Tento jev budu testovat v nádržích a dále vyhodnocovat. Sumci je skutečně loví, ale stejně tak loví jiné ryby přiměřené velikosti, které oproti sumečkovi nemají žádné antipredační mechanismy (trny). Tak proč je tam ten sumec? To to tady musí vážně vypadat jako na Ebru? Na Labi se k tomu již schyluje a místně se zrušilo jeho hájení a snížila míra na 30 cm http://crs-sus.cz/pozor-udeleni-vyjimky-pro-miru-i-​dobu-hajeni-sumce-na-labi/ . Pamatuji doby (a to jsem 93 ročník), kdy měl míru 90 cm potom 70 cm a dnes tohle?
Nedá mi to,ale myslím si, že k tomu přispěla i média a hlavně Kuba Vágner. Je to skvělý rybář, ale o ochraně biodiverzity toho moc neví a v jeho dokumentech je to jasně slyšet. Nechci ho nijak urážet, ale člověk jako on by měl mít o takových věcech alespoň přehled. Teď si dodělává SŠ a jakou asi myslíte? No přece rybářskou. Mohl pro ty vody udělat tolik a za tím mu to moc nejde. Jak níže někdo psal o zoologických pod vodou, tak jednu takovou si založil u Kutné hory.

Těď k tomu Školnímu rybníku na který si můžete koupit povolenku na obecním úřadě v Rybništi. Rybník spravuje jeden pán myslím, že se jmenuje Kozák. Seká zde trávu, provádí nové rybáře atd. Před několika lety byl tento rybník (5ha) kvůli sumečkům záměrně vypuštěn a následně zimněn. Při vypouštění byli zbytky cílových druhů vychytány, ale většina sumečků (malá oka na síti) se spláchla do PR Velký rybník. Moc jsem to nepochopil a bohužel jsem vypuštění před pár lety ani nezaznamenal. Povolení na vrše mám i na tento rybník, ale podle jeho slov se tam již nevyskytuje. To je sice možné a hezké, ale co to je za prasárnu? Vypustím jeden a podpořím tím populaci na spodním? Proč se o to stará pan Kozák? Asi proto, že bydlí nejblíže u rybníka, tak o rybách zřejmě něco ví.
Neberte to, že chci každého urážet, ale prostě jen píšu co vidím

aleš vavřina:

s tím neúmyslně to bylo myšleno samozřejmě ohledně jeho první dovozu, dále už se rybáři více či měně aktivně podílejí jeho na dalším rozšiřování

Vítek

Kteří jsem úmyslně v roce 1890 vysadili sumečky americké, kdyť jsem to tam napsal a byl to jeden rybářský šikula pan Šusta (který jsem mimo jiné zatáhl i jiné druhy), ale to jste zřejmě jen přehlédl

Pavel Hošťálek

Proč sumečka je jasné, je to kontroverzní téma a chci tím naštvat rybáře a všem dokázat, že je to 130 let nazajímalo. Radši řeší nereálné a mediálně líbivé projekty jako návrat lososa, které nemají žádnou budoucnost. Proč vlastně? Za chvíly Číňani začnou stavět jez V Dolním Žlebu (ahoj Zdenčo) a to ani nemluvím o hlaváči černoústem, který jikry vyžere. Škoda slov, na takové projekty prachy jsou,ale vyzkoušet pár vrší to né? Přijdte si zachytat do Rybniště na žížalu a budete mluvit jinak. Nic jiného tam na ní skoro nechytnete. Projekt má najít uplatnění právě na nevypustitelných stojatých vodách, kde je početnost sumečků bez zásahu člověka pořád stejná (alespoň taková je moje zkušenost). Co do toho pletete muslimy? Já jim naopak fandím a myslím si,že se konečně nám bílým Evropanům konečně vrací ty zvěrstva, kterým jsme zničily jak přírodní tak kulturní diverzitu tohoto světa. A myslete si o mě co chcete, jsem rasista a nejvíc nesnáším bílý, ale to Vy nejspíš nepochopíte. Samozřejmě neobhajuji zbabělí terorismus, ale v porovnáním s tím jak jsme celá staletí zotročovali zbytek světa je to nic.

Nebudeme sem tahat politiku, jen jsem chtěl získat co nejlepší přehled o aktuálním výskytu sumečků.
Také se omlouvám za gramatiku, ale bylo mi řečeno, že to paní korektorka zkontroluje. Nejsem češtinář a je mi to jedno. Neřešte gramatiku, ale smysl toho článku, výzvy. Tedy pouhé mapování sumečků a zajímavé postřehy o nich

NVítek - Profil | St 30.3.2016 18:19:21

Kecky, víc sumečci málokdy nevyrostou, protože větší už požerou dorůstající sumci obecní.Vy byste nejradši všude kapry a candáty. Ale ani tyto dva druhy nejsou původní :D zavlekli je k nám ve středověku mniši.Rozumíte tomu prdlajs.