Vysadit a vychytat!

Diskuse ke článku z blogu .mrk.cz

Autor diskuse: Scorpio-75 - Profil , 11.11.2018

Káceč - Profil | St 14.11.2018 21:51:08

Tak k původnímu tématu. Už jsem to na Mrku jednou psal. Kapr je produkován a vysazován jako jateční ryba. Nikdy tomu nebylo jinak. Kdo má kapra za modlu, je prostě debil, kterej škodí vodní říší.

Saddám - Profil | Út 13.11.2018 15:28:16

Kapr je léta resp.staletí šlechtěn k vysoké užitkovosti a odolnosti vůči manipulaci. Nerozpakuji se říct, že se v podstatě jedná o hospodářské zvíře, které v jakémkoli přírodním prostředí působí asi tak, jako divočák na souši. Nic pozitivního svým sousedům nepřináší. Jeho přínos je pouze pro lovce , a to ten, že mu dá to, na co je generace šlechtěn - maso. Klidně může někdo nesouhlasit, ale stejně to tak je. Čím déle je ve vodě, tím pro vodu a její ostatní obyvatelstvo hůře.

Kobarid - Profil | Út 13.11.2018 9:34:12

já jsem kdysi dokonce na schůzi MO vznesl návrh k hlasování, aby se v rámci zefektivnění "odlovu" násaďáků a snížení nákladů rybářů samotných, vůbec nesypala ta násadová ryba do vody! Že vlastně úplně stačí, aby se na vývěsku MO napsalo, že tehdy a tehdy bude probíhat "nasazování" ryb a aby si každý rybář z MO přišel na hráz rybníka s igelitkou. Tam dostane z kádě svého kapra, do RL mu dá hospodář štempl a je to vyřešený! Každej rybář má rybu, nikdo si nic nezávidí, že ten chytil moc a ten zas málo, nebo vůbec nic a je to vyřešený........ navíc se nebude nadávat, že tu "naši" rybu vychytali "cizáci"!
To jste měli vidět některé jedince, jak se jim začali dělat mžitky před očima, že se o tom snad bude hlasovat. A na druhou stranu tam bylo pár kamarádů, kteří se začali pomalu smíchem válet po zemi, protože tušili, že jsem přesně uhodil hlavičku na hřebíček!

sven - Profil | Po 12.11.2018 20:23:07

Samozřejmě nic není černobílé, že..
Přiznávám anonymnímu autorovi právo na vlastní názor, nicméně, pro objektivní zhodnocení situace, chybí v článku minimálně pohled druhé strany, tedy řadových rybářů, oficiální názor hospodáře, odkaz na Stanovy ČRS, Statut celosvazového rybolovu ČRS atd.
Posláním Svazu, je nejen chovat ale také lovit ryby...tedy i kapry o které tu běží.
Neváhal bych dodat, že ty především...
Čím méně kaprů na úkor jiné ryby v revíru, tím pro vodu a ostatní druhy lépe.
Výlovek jiných druhů autor nezmiňuje, tedy jej zřejmě netrápí .. Tedy je pro tentokrát pomiňme.
Systém vysaď a chyť, funguje cca 130 let.
Úspěšně přežil dvě světové války a všechny politické a ekonomické režimy a jak vidno, funguje životaschopně dodnes...
Nebudeme se pouštět do hlubších rozborů, vystačíme tu s aritmetikou pro první stupeň základní školy.
Pro autora by bylo ideálním stavem, kdyby si nikdo kapra nepřivlastnil ..
Dle jeho údajů vysadí hospodář ročně 4x600ks kapra á2kg ročně. Tedy 4800kg.
Předpokládám, že v souladu se zarybňovacím plánem a tedy bych odhadl velikost revíru cca 6-7 ha.
Za pět let by osádka činila 12000ks + přírustek, tedy cca 72000kg
Je-li zarybňovací plán optimálně nastaven, je zcela vyloučeno aby revír takové množství ryb uživil ..
S největší pravděpodobností by k takovému stavu ani nedošlo, neboť už třetím rokem by z revíru byla smrdutá, sinicovatá žumpa, bez zooplanktonu, bez bentosu, bez výtěru jiných druhů, neboť kapr by stačil jejich jikry i plůdek likvidovat..
Vezmeme.li opačný extrém...
Členská základna údajně činí 1000 členů.
Hospodář ročně vysadí 2400 kaprů. Tedy 2,4ks kapra na jednoho člena...
To mi přijde jako podvod na členské základně ...
Postavil bych tedy otázku poněkud jinak...
Proč MO s tak nedostatečným revírem, naakumulovala tisícihlavou členskou základnu, které není schopná poskytnout základní požitky, přestože tato aby na povolenku dosáhla, si své členské povinnosti plní bezezbytku ?
No, nejspíš proto, že o prachy jak známo, jde vždy až na prvním místě...
Ostatní jsou jen populistické cinty...

FRANK71 - Profil | Po 12.11.2018 23:32:49

Dědek >> nejsi masař, jen pod pantoflem. Žena tě chce mít pod dozorem i na rybách. :-)))))))))))

LosPafkos - Profil | Po 12.11.2018 18:25:16

Chránit kapry je vrchol zvrhlosti.

sven - Profil | Čt 15.11.2018 19:13:11

Káceč >> Tak zásadní příspěvek, zaslouží zlatý rámeček ..... :-))

Mrknato - Profil | Út 13.11.2018 17:05:12

sven >> Tuším to Vláďo. Ani mě není příjemný pražský moloch, který bez debat způsobil totální rozklad společného rybolovu pomocí BP, CS rybolovu a MZe. Je to hamba každého čestného rybáře.
Bohužel 95% revírů je státních a hospodaření na nich není prováděno dle zákona, ale dle rozhodování členských schůzí a to musí přestat a i snahy o "vydyndání územních revírů zpět pro MO". To by klidně mohl dyndat i pan továrník, okresní šlechtic, nebo následníci králů a císařů.....

Spousty MO (spolků) mají své vody, kde mohou realizovat to, co zamýšlíš. Bohužel tyto spolky parazitují na společném rybolovu. Já jsem na konferenci vystoupil s tím, aby ty MO, které mají "soukromé vody" byly SHMO. Na což reagoval nepřiměřeně jeden tajtrdlík, který bez uzardění prohlásil, že se cítí dotčený, když oni (MO ve společném rybolovu) mají cca 7 soukromých rybníků, kde je cca 200 členi na místní povolenku a "mají i společnou řeku" kde si berou povolenku jen 2 členi........ Byl drzý a neopověděl, proč nejsou SHMO...... Dokonce dostal i podporu výboru ÚS..... Co potom chceš dělat? Vydrbávají.... jako většina a je jedno, jestli pytláci, nebo MO.

Rybařina jakou jsme oba znali, skončila.

strecek - Profil | Po 12.11.2018 17:23:29

Moc hezky napsaný článek. Zastávám naprosto stejný názor. Rybařina by neměla být pouze o tom odnosit z vody co nejvíce. Bohužel v této zemi je tak nějak silně zakořeněn přístup "co je doma, to se počítá" nebo "kdo nekrade, ten okrádá rodinu" (v našem případě kdo ryby pouští, okrádá rodinu). I já si rád odnesu rybu od vody, ryby jíme poměrně často, ale vždy se snažím lovit ryby během celého roku. Na talíř patří ryba čerstvá a ne několik měsíců zmražená. Poslední asi 5 let je nadlidský úkol ulovit kapra v červenci nebo srpnu. Nasazujeme na jaře a na podzim, odlovení 75 % vysazených ryb je otázkou jednoho nebo dvou týdnů a dalších 5 měsíců sedíme téměř u prázdné vody.

Další negativní vliv mám tento způsob hospodaření na počet mládeže u vody. Pamatuji ještě doby, kdy se vysazovala ryba menší (kapříci mívali třeba od nějakých 32 do 40 cm). Ano chytit kapra přes 50 cm bývalo těžké, kdo takovou rybu ulovil byl považován za úspěšného lovce. Ale na druhou stranu za vycházku nebylo problém ulovit třeba 10, 15 někdy dokonce i 20 a víc takovýchto kapříků. Nás,kluky, to bavilo a u vody jsem trávili každou volnou chvilku. Ani se nedivím, že v současné době není u vody vidět rybářské juniory. A to i za cenu různých motivačních programů (viz povolenka zdarma apod. Děti dokážeme na tyto akce do rybářských kroužků nalákat, ale ty po dvou neúspěšných sezónách s rybařinou skončí zpravidla nadobro.

Káceč - Profil | Čt 15.11.2018 20:00:17

Mrknato >> toto jsem psal Dušanu Hýbnerovi.....

Káceč - ® [Poslat soukromou zprávu.] Út 25.9.2018 22:17:14
candát 76 >> budu reagovat na toto: "Bohužel, ja mám jiné priority než bojovat proti K70 a ani nevidím důvod, proč bych tak měl dělat.
Více mě trápí současné nefunkční kárné řízení, úbytek reofilních druhů ryb, sucho, nedostatečné prutoky na našich tocích, nedostatečná ochrana našich revírů atd. "

Kárné řízení nebude fungovat z jednoduchého důvodu. Pepa přišel náhodou o povolenku, ale zná se s Karlem a ten zná Jardu. No a Jarda má dobrýho kámoše, kterej zná toho potřebnýho, co tu povolenku vrátí, aniž by se o tom vůbec někde jednalo. Žijem v Čechách, změnu tedy očekávati vskutku nelze.

Zabránit úbytku reofilních ryb je boj s větrnými mlýny.

Sucho a nedostatečné průtoky na našich tocích skutečně ČRS neovlivní. Nemá jak.

Nedostatečná ochrana našich revírů. To je jako oplotit a snad i minová pole zřídit? Se obávám, že to zákon nedovoluje a Lidové milice jsou v ilegalitě, ty už nic hlídat nemůžou.

Tak zbýva jen ten boj proti K 70. To by měla býti hlavní priorita, neb z ní hrozí největší nebezpečí. To se cítili WaM omezováni ve svých "právech" a hned s tím začali něco dělat. Tedy za přispění rybářských rádoby celebrit. Karel Nikl se věřejně přizná v časopise Rybářství k porušování zákonů ČR a místo toho, aby byl doživotně vyloučen z řad zákony dodržujících rybářů, tak se tomu může tlemit a dokonce je vyhlášen podnikatelem roku. Ale žijem v Čechách, že....

Podvodník a lhář se stane poradcem MZe, žijem v Čechách, nu což....

Jedna z málo možností, co Vám zbýva, k zachování Vašeho kreditu je tedy tvrdej postoj ke K 70 a všem WaM. Něchtějí být omezováni, chtějí lovit nonstop, na čtyři pruty, ale skutečtým rybářům, rybářům lovcům konzumentům budou určovat, jak velkou rybu můžou nebo nemůžou sežrat
Tady číhá největší hrozba pro rybařinu jako takovou. Už teď to začíná stát za hovno a při nečinnosti nově zvolených, to vezme rychle ráznej konec.

Přeji hodně zdaru a hlavně doufám v přehodnocení Vašich priorit.

Ravachol - Profil | Čt 15.11.2018 19:28:35

Káceč >> hlavně dnes většina kaprů v našich vodách bohužel nevypadají jako ryby, ale jako hospodářskej produkt. Vždyť už se snad ani nikomu patnáctikilovej lysec s břichem jak v posledním stádiu ošklivý nemoci ani nemůže líbit. tohle do přírody už snad ani nepatří

sven - Profil | Út 13.11.2018 11:05:00

Kobarid >>
Ahoj. Díky za smysluplnou reakci.
S Tvým návrhem ročního limitu, nemám nejmenší problém :-)
Klidně bych i přitvrdil :-) Tedy...kdyby... rozvedu dole...
Nechci nikoho soudit ani obhajovat, budu jen sám za sebe .

Trochu dost bych polemizoval s cenou povolenky versus cena kapra :-)
Nevím jak kde ale např. pro člena naší MO, nestačí pro dosažení na kapra zakoupení povolenky v ceně celosvazové - 2200,- nebo územní - 1350,-
Navíc je třeba zaplatil členský příspěvek 500,- a odpracovat 20 brigádnických hodin nebo zaplatit náhradu 2000, Kč.
Tedy v případě územní povolenky bude celkový náklad 3850,-
a v případě celosvazové, pak 4700,- Kč.
Celá tato částka zůstává v svazových pokladnách a Svaz s ní hospodaří...
Jak s ní hospodaří, to ponechme v tomto momentě na něm..
Pokud přistoupíme na teoretickou hru s přepočtem na kapří maso za průměrnou cenu á 75,- kg, ,http://www.rybarstvihluboka.cz/produkty/prodej-ryb
pak bych si za cenu celosvazové povolenky, měl "nárokovat" (abych nebyl ztratný), minimálně 62,5 kg kapra :-)
Tedy určitě ještě více, bo Svaz nepracuje z tučným rabatem, narozdíl od obchodníků.
To jednak.
Druhak, s přihlédnutím k odpracování cca 20 hod. zdarma nad povinný limit, ceně projetého benzínu, tel. hovorů za tímto účelem atd., atd., bych rozhodnou částku mohl o dalších min. 2000,- ještě navýšit, žejo :-)
Chtěl bych vidět, kolik členů je ochotno obětovat víkendovou pohodu, za mrzkých a imaginárních100Kč/hod...

Závidím rybářům, majícím na svém kontě 280 docházek ročně :-)
To se mi nepovede ani coby důchodci... letos jich mám na svazových revírech, zaškrtnuto pouhých 77 ... (+ něco málo na hostovačkách) a se skóre 9 kaprů + 2 karasi stř. + 10 cejnů ze dvou revírů.
Z výletů, potažmo cizích revírů, zásadně žádné ryby nevozím.
Nikoli protože bych pouze tolik nachytal ale protože drtivou většinu ryb a druhů pouštím.
K tomu bych podotkl, že pouštím protože chci pouštět ale v žádném případě proto abych udělal radost bližnímu, absolvujícímu 1-2 docházky měsíčně, z důvodu přikládání větší důležitosti jiným aktivitám...

Při této příležitosti mně napadá apelovat na svědomí houbařů a borůvkářů aby se zamysleli nad svým sobeckým počínáním ...
I my kteří neradi vstáváme, bychom byli rádi, kdyby na nás něco v poledne zbylo !
Proto každý jen půl košíku a hybaj z lesa, rošťáci !

Ono to chce drobet nadhledu..
Nedělám si iluze o některých svazových kolezích ale poslední dobou mi ty geometrickou řadou množící se nejrůznější zákazy, příkazy a omezení, začínají silně lézt krkem....
Jako by nestačilo, co na nás šijí unijní i tuzemští byrokrati.....
Sami sobě, bo jsme národem turečtějším než Turci, si tu oprátku dobrovolně dotáhneme až na doraz..

Kobarid - Profil | Po 12.11.2018 23:33:42

sven >> ve spoustě věcí máš pravdu............, ale já se na tuto problematiku dívám i z trošku jiného úhlu pohledu.
Zkrátka pohledem rybářů, kteří nemají možnost sedět u vody 280 dní v roce, ale jsou opravdu rádi, že se tam dostanou třeba 1-2x do měsíce. A tihle rybáři mají přece taky právo si toho svého kapra chytit, nebo snad né? A když vezmeme v potaz absolutně běžnou věc ve všech MO, že cca. 60% nasazené ryby se vychytá skupinou max. 10 lidí ( běžná praxe u MO s cca. 600 členy), dalších cca. 30% vychytá skupina "nájezdníků" z cizích MO, tak kolik ryb pak zůstane na ty "obyčejné" rybáře, kteří si toho kapra taky chtějí chytit?
Už dlouhé roky se snažím v MO prosadit, aby byl limit kapra omezen né zakoupením povolenky ( když "prodám" 10 kaprů, tak mám povolenku zaplacenou - běžná taxa u nás je 100,- Kč/ násaďák), ale kalendářním rokem. Ideální stav by byl 25 ks za rok - pokud je nachytáš do konce dubna, tak máš pak celý rok smůlu.
Ale to není jen kapr - v našem městě je "borec", co má každý rok v sumáři přes 500 ks ostroretek. A myslíš si, že je sní? Kdepak - nahází je kačenám, debil jeden! Ale jelikož je to legální, tak mu RS, ani hospodář MO nic říct nemůžou, i když všichni ví, že ty nachytané ryby nejí, ale krmí jima kačeny.

Mrknato - Profil | Po 19.11.2018 14:08:56

kakr >> Legitka RS a hospodáře není igelitka, i když u vás v MOMRSu, kdo ví.....
Pokud voda má své číslo revíru a dekret, tak to není RMV, ale revír uživatele a zřejmě jiného, než toho, kdo vydává společné povolenky. O tom je tu řeč a ty se stále nechytáš..... RMV dle statutu CS rybolovu před cca 8 lety v ČRS byla vyčleněná část územního revíru pro rybolov člení místní MO a ta vyčleněná část neměla své číslo a ani dekret. Karle, už tolik nepij tu slivovici....)))

mpl - Profil | So 17.11.2018 0:12:28

Sa(l)micka >> Nevim,asi jsem natvrdlej.
Proc by mel svaz - tedy jeho cleni - dotovat revir s omezenou dochazkou - na kterym clenove svazu nemohou plnohodnotne chytat. To mi nedava ani ekonomickou logiku, ale jaksi ani etickou.
Jsou snad clenove svazu, kteri se podili na vysazovani na tom reviru neco min nez mistni ?
Nemel by se na cleny MO ktery maji revir s omezenou dochazkou uplatnovat stejny metr - tedy aby meli moznost chytat na svazovych vodach pouze 2 dny v tydnu aby to bylo reciprocni a vyvazene ?
Neni to nahodou neco jako diskriminace ? Proc to svazy a jejich clenove toleruji - jejich penize mizi a nemaji z nich uzitek.
A jak Bravantice pisi - Rybářský revír tvoří vodní nádrž v obci téhož jména, která má rozlohu 2,8 ha, a proto patří k revírům místního významu - maji asi trochu vychylenou logiku.
At si to udelaj plnohodnotne jako RMV a delaj si tam co chtej. Ale takhle polovicate - to mi prijde divny.
Chapu RMV - tam si hospodari MO jak chce ,je to jeji soukromi a nikdo ji do toho nekeca. Ale proc by mel existovat revir s omezenou dochazkou ktery zarybnuji v podstate vsichni clenove CRS ?
Mas k tomu nejaky logicky duvod ?
A mimochodem , neboj , k RMV a hybridnim organizacim, prispevkum ze svazu, pujckam na rozvoj RMV (tedy soukromych podnikatelskych aktivit) ze svazovych (tedy vsech, svaz je asi neco jako velmi levna kampelicka, dokonce levnejsi nez hypoteka ) , ... se jeste casem taky dostaneme.
Osobne obdivuji SHMO, ktere mely tu odvahu s tim zacit a vydrzely.
Respektuju MO, ktere jsou ve svazovem hospodareni.
Ale naprosto nechapu tu toleranci k hybridnim MO, ktere maji casto mrnavou cast jako svazovou (idealne voda kde nic neni a kam da rybu obcas jen svaz), aby mohly cerpat vyhody svazu, a vetsi cast reviru jako RMV - kde si jedou v podstate sve podnikatelske aktivity, pripadne maji vody typu omezena dochazka.
Asi tak, mozna to chapu spatne, a ted do mne.

mpl - Profil | Pá 16.11.2018 23:17:36

Káceč >> Neboj, nikdo
Ještě před 15 lety jsem míval ročně 150-200 hodin brigád - normálka - práce na sádkách, výlovy, vysazování, odlovy agregátem, výtěr, RS, .....
Když jsem odevzdával povolenku, býval jsem označován jako jeden z nejlepších sponzorů CRS. A mimochodem za posledních 15 let mám asi 10kaprů :-(
Pak mně nějak naštvali a nechal jsem toho.
Ale neboj, mám ještě další střelivo, stačí jen občas číst a používat strejdu google.
Nějak jste mně tady podpíchli, vytasím další informace ....

mpl - Profil | Pá 16.11.2018 23:09:11

A opet z tehoz zdroje
Na pstruhových revírech se v poslední době pod
tlakem stále klesajícího prodeje povolenek zase
prosazuje vysazování nepůvodních druhů pstruha
potočního v lovné míře z farmového chovu, převážně
ze Slovenska. Opomineme-li, že vysazování pstruha
potočního v lovné míře neúměrně zatěžuje
rozpočet příslušné místní organizace, tak ani
v tomto případě nelze docílit kýženého efektu
zatraktivnění revíru, neboť takto vysazené ryba
(nejlépe do snadno přístupného místa) je velmi brzo
vychytána ne sportovními rybáři, nýbrž lidmi
s dostatečně velkými mražáky.
Na rozdíl od špatného zarybňování je motivací
nedostatečného zarybňování bezpracný zisk, nebo
upřednostnění jedné části revíru před druhým revírem.
Typickým příkladem takového „zarybňování“ je
falšování násadových listů s heslem „papír snese vše“,
hlavně když nám to svaz proplatí.

mpl - Profil | Pá 16.11.2018 21:04:29

kakr >> Jenom abych správně pochopil, revír s omezenou docházkou je RMV , nebo je to snad něco jinýho ? kdo to tak vlastne ustanovil ? Podle jakých kriterií ? Co jsem koukal jsou tam i revíry s omezenou docházkou o rozloze téměř 10 ha. Vám dále uvedené údaje přijdou normální a chápatelné ? jak tam vlastně hospodaří, když nemají žádné vody ? Jak se pak vlastně dělá vyrovnání v rámci CSV - dostávají za odlovené ryby jen dvě sedminy :-) peněz.

Tedy konkrétně např. některé MO přímo na svém webu píší, jsme tak malí, nemáme žádné vody, jsme odkázání na vysazování ryb ze svazu (jiných organizací), ale nechceme vás tady abyste nám to nevychytali ?

Cituji z BPVRP
Na revírech označených v popisu revírů jako revír s omezenou docházkou je omezen počet docházek na 2 dny týdně. Týden začíná v pondělí a končí nedělí. Nevyužité dny v jednom týdnu nemohou být přesouvány do týdnů příštích. Toto omezení neplatí pro členy místní organizace pověřené hospodařením ve jmenovaném revíru.

471 143
Bravantice 1 A - MO Bravantice
Revír tvoří:
nádrž v k. ú. Bravantice 2,8 ha
(GPS 49°45'12.581"N, 18°4'44.159"E)
Na konci vzdutí platí zákaz lovu ryb v prostoru trdliště – vyznačeno tabulemi.
Zákaz lovu ryb z hráze nádrže.
Na revíru je stanovena horní míra kapra 70 cm.
Revír s omezenou docházkou.

A jak píše přímo MO CRS Baravantice na svém webu
Mimopstruhový revír Bravantice 1A obhospodařuje místní organizace ČRS Bravantice. Rybářský revír tvoří vodní nádrž v obci téhož jména, která má rozlohu 2,8 ha, a proto patří k revírům místního významu. Znamená to, že rybáři organizovaní v jiných MO ČRS, mohou nádrž navštívit jen dvakrát v kalendářním týdnu. Nádrž je velmi dobře zarybněna kaprem, amurem, línem, úhořem, karasem, štikou, candátem, okounem, bílými rybami, lze ulovit i sumce. Před rybářskými závody Bravantický okoun, které se každoročně konají v září nebo říjnu, se pouštějí do vody i pstruzi duhoví a siveni. Míra kapra je zde od 40 do 70 cm, jinak se chytá bez omezení dle rybářského řádu. MO nemá vlastní rybochovná zařízení, takže je odkázána při zarybňování na jiné organizace.

Káceč - Profil | Čt 15.11.2018 19:04:05

blackfish >> hele, kapr je opravdu chován a vysazován jako jateční ryba, určená k ulovení a následné konzumaci. K ničemu jinému fakt není.

Lee-Haney - Profil | Čt 15.11.2018 18:06:18

blackfish >> ty jsi povinen se k rybě chovat podle RŘ a to je ta úcta. Rybu nezajímá focení a komedie na břehu. Ta má z toho tak možná stres. Jedině že by se lovci naučili mluvit rybovsky a nějak jim to politicky vysvětlili jak se věci mají.
Jestli si chceš ryb vážit, tak je nechytej. Tím jim dodáš tu nejvyšší váhu. Blbý postoj máš ty, protože si nalháváš o lovu něco čím už z podstaty být nemůže. Nic ve zlým…

Saddám - Profil | Čt 15.11.2018 15:25:17

Mrknato >> Jsem rád , že víš, kam až mohu jít. Já sám to nevím, protože nohy mě začnou bolet někdy déle a někdy dřív. ))))))))
Hele, teď už vážně, nepřipadá ti, že všichni, kdo si to vykládají jinak než Ty (OŽP , KÚ, MZe a fundamentální svazokřídlo ) se smluvili, aby nebožáka z RS před soud dostali, anebo ještě hůře , Pavla Gregoru o rozum připravili?
A co se uvádění v omyl týče, určitě nejsem rád v omylu. Jsem rád v klidu a pohodě. Proto se také správního orgánu nerozpakuji zeptat, a to na všech úrovních. Když se mi to nezdá, tak se tím sice řídím, ale optám se výš. Mám holt smysl pro subordinaci.

kakr - Profil | St 14.11.2018 15:41:15

Mrknato >>
Milý Pavle,
považuji za nutné tě upozornit, že tvé buřičské názory jsou v příkrém rozporu se současnou politikou ČRS. Hnací motor kandidátů na předsedu - K70 do každé louže již některé ÚS promítli do svých BP Lipan 38 platí i kdybys sis prst v zadní části těla nevyslovitelné zlomil.
Zraješ pro vyloučení ze spolku a budeš si muset kupovat nečlenskou povolenku. Vlastně ani tu ne, je podmíněna nejméně dvouletým nevyloučením z ČRS a MRS.
Nemáš zač:-)))

Mrknato - Profil | Út 13.11.2018 22:03:10

rover >> Klub snad, ale družstvo, kooperace má stejnné boláky jako spolek... Stále neuvažuješ, že o hodpodaření na revíru nemůže rozhodovat člen, spolek, klub, ale stát....? Že se tak neděje je průser. Hospodaření MO je průser a vede k tomu, co se s těmi penězi udělá..... Kupodivu nikdo je nechce dát do nákupů násad, chovu, ale tyto prostředky fungují jen jako přilepšení k nesmyslným činnostem.
Ve své podstatě by mohl stát hospodařit na revírech sám, nebo přes agenturu. Vadí někomu jak se vyvíjí ceny energií, vody, pojištění? Proč by se tak nemohla vyvíjet i cena povolenky, ale bez nějakých nesmyslných vazeb na členské, či brigády. Nebylo by splněním členských povinností např. nákup společné povolenky? Dnes si v našem ÚS kupuje územní povolenku ani ne 1/2 členi! Jakou si asi kupují???? Tam utíkají peníze, protože to tak má být a vždy bylo....... Bohužel, dnes to je ale opravdu jinak.

rover - Profil | Út 13.11.2018 21:04:56

Mrknato >> Ta naše komaňčská minulost je až hrozivá, ... na mém vlastním revíru bez mého povolení nebude chytat prostě nikdo. Jak jednoduché ...

rover - Profil | Út 13.11.2018 20:51:51

rybomil >> Vládík nestrašil, pouze upozornil na možný budoucí scénář naší řekněme krátkozrakosti, nedbalosti a lehkomyslnosti :-)

rybomil - Profil | Út 13.11.2018 20:30:33

Když jste u toho vysazování mám lehký až střední dotaz :

Jak je to s vysazováním kříženců kapra a stříbrokarasa???
Včera a dnes jsem chytal maxi kousky, 40 - 45cm.

rover - Profil | Út 13.11.2018 19:55:38

sven >> Ahoj Vládíku, letí pozdrav srdečný :-) Jen krátce, ... v těch dnešních "vykukpodmínkách" je právě tolik ALE, že to až bolí. Tudíž osobně řeším, preferuji, provozuji ( me ) pouze vody ryze klubové, soukromé, ...řešit BPVRP, MO, ÚS, RMV a pod. nesmysly, díky bohu už dávno nemusíme :-)

Mrknato - Profil | Út 13.11.2018 18:51:58

Daty >> Nejde o to, kdo s BPVRP souhlasí a kdo ne. Rozhodující je, zda MO, nebo uživatelé mohou měnit vyhlášku a zákon? Mohou? Těžko viď. Uveď mně, kde člen ČRS, ale i MRS se může zapojit do změny zákona a vyhlášky jen pomocí BPVRP. Navrhovat je zcela jiného, než stanovit BPVRP bez právního předpisu.

sven - Profil | Út 13.11.2018 16:48:32

Mrknato >> Ahoj. Dobře víš Pavle, že mou vizí je úzká klubová kooperace, či družstevnictví vlastníků a nikoli moloch s kormidelem v Praze a kdoví, zda v budoucnosti, ne v Bruselu...
Ekonomicky nezávislé klubové jednotky, loajálních a pracujících nadšenců a nikoli veřejné charitativní sportoviště s možnou těžbou masa ...
Každý kdo nově přichází, se má ptát: "čím mohu přispět, čím mohu prospět klubu" ?
Členská schůze se má vyjadřovat k přijímaní nových členů aby se do budoucna nemohlo přihodit, že host bude vyhazovat vrchního...
Už to tu minimálně jednou bylo a jak známo, kola dějin se otáčejí..

sven - Profil | Út 13.11.2018 15:51:14

Kobarid >> :-))) Tak to budu muset na sobě hodně máknout..
Nissana vyměním za Punťu, olivu dám na charitu, koupím camu made in PRC, feedry a pickry odevzdám do sběrnýho dvora a koupím za pětikilo trháky letošní sezony https://usumce.cz/kaprove-pruty/92896-spro-boxxer-i​i-black-tele-carp-teleskopicky-prut-3m-80-150g-8716​851257365.html
S pípakem bude velký problém, tam jsem úplně mimo, nevlastním ani ten nejlevnější...
Největší problém bude ta pravidelná docházka...:-)
Dneska jsem dorazil k vodě, celou dobu lehce pršelo... tak si říkám ,že bych se na to nevy....
to by mě mohly být ryby ukradený... Chvíli jsem čekal ani nevybalil, Pepíkovi jsem odevzdal obvyklé tři včerejší housky a dvě jablka a už jsem zase tady....

sven - Profil | Út 13.11.2018 11:23:22

P!F >> Ahoj.
Plně bych s Tebou souhlasil v názoru, že "Rybarov je dnes minimum"
a pouze s hodně velkou výhradou, že : "nase zvazy z nich vychovali dementov"...
Spíš bych to formuloval, že Svazy příjmou každého, kdo má do řiti díru a povolenku mu vydají aniž by ho nejprve vychovaly... bo "peníze nesmrdí", jak pravil kdysi císař Vespasianus
a dodal bych, že právě to jsou ty "posledne klinceky normalnemu rybarstvu do rakvy." jak píšeš.

Je naprosto normální, že: "nedokazem pochopit, ako v tvojom veku mozes nieco podobne napisat."
Párkrát se vyspíš, pak to přijde a pochopíš :-)
Právě, že mém věku si už můžu dovolit ten komfort, publikovat nekonformní názory...
V žádné partaji nejsem, nikomu nic nedlužím a od nikoho nic neočekávám.. tedy ani souhlas s mým názorem :-)

Ufff. To jsem se dneska nějak rozepsal...
Konec legrace a hybaj do práce...
Ministerstvo zemědělství se nás před časem snažilo přesvědčit, že jedině "denně čerstvá ryba"
spasí zdraví populace..
Já bych to zkrouhnul na jednu měsíčně...
No ale i tak, jsem ještě o tři kousky ve zkluzu ...bude třeba to napravit...-)

sven - Profil | Út 13.11.2018 10:48:53

Azis >> Ahoj a souhlas.
Kalkuloval jsem ve svém příspěvku se zadanými údaji o tisícovce členů a 2400 kaprů.
Tedy s 2,4ks na hlavu a rok
Ovšem zapoměl jsem dodat a díky, že jsi to připomněl, že např. na našem největším a velmi hojně navštěvovaném revíru, spočítám docházející místní členy na prstech .. možná by stačily i jedné ruky ....
Drtivou většinu vymasí cizí členové, pohříchu s členstvím v některých tzv. korespondenčních, pražských apod. MO, jejichž jediná povinnost k této, je vhození 300,- Kč, do prasátka, za tzv. "brigády".. .-)

Pstruh27 - Profil | Út 13.11.2018 9:01:02

6iaľ - čo sa píše v článku je veľká pravda. Ja určite nie som ortodoxný CHaP a nejaké ryby si domov vezmem - toho roku 5 Kaprov, 2 Zubáče (Candát), 2 Ostrieže a nejaké Duháky ale všetko sa má robiť s rozumom a mierou.......... Povolenky sú podľa mňa veľmi lacné vzhľadom na to koľko rýb si loviaci môže od vody odniesť a žiaľ - niektorí to strašne využívajú resp. zneužívajú.

Azis - Profil | Po 12.11.2018 23:00:38

sven >> To je presne ono.Znam nekolik masarek z okoli,co nejsou cleny organizace ve svem meste jen z duvodu,ze organizace chce 800kc za brigady,kdezto organizace o 20km dal chce jen 500.Chytaji furt na stejny vode,ale za ty tri stovky se jim dvakrat za rok vyplati jet 20 km.Pritom je to organizace ktera nema zadnou produkci a jestli dobre tusim jen dva rybniky.Clenu ma ovsem jak velkomesto.

sliver - Profil | Po 12.11.2018 18:17:50

Všichni brecite na špatném hrobě. Stačí si spočítat, proč se přestali vysazovat podmerecni kapři. Žádné nájezdy by se nekonaly.