Kapitální štika z Jesenice

Diskuse k bleskovce Kapitální štika z Jesenice

Autor diskuse: foxxx - Profil , 23.6.2011

lukasin - Profil | Pá 24.6.2011 12:43:32

Krasna ryba-gratulace a take dodam,zpatky bych ji take nevratil,ale krvava fotka nic moc.Jinak k těm borcum co vše pouštěj a ničemu neškoděj mam vlastni nazor.Sedite u vody celej tejden,prořežete si velkej flek,zavaženi na černo,stanovani na černo,chytani přes pulnoc a pak v šaši velkej pytel s bordelem co vaše auto již neodveze a v lese všude nasrano-ale mate uctu k rybam-jen je picham a přivazuju a sakuju před krasnym fotem.Jojo-mate radi přirodu,ale trošku blbě...

nofish - Profil | Čt 23.6.2011 12:04:55

LIdi co furt blázníte s těma trofejníma štikama? Je krásná, ale štika je rychle rostoucí ryba. To že se takových nechytá více není ani tak tím že ji někdo zkonzumuje, ale tím, že se málo kdy chytne. Je to věc lovce. Rozhodně radši ať ten chlap chytí tři takovéhle za rok. Než 30 70-tek.
Každý má právo si odnést rybu, že to někdo nedělá? To není důvod kritizovat za to jiné.

aleš vavřina - Profil | Pá 24.6.2011 12:05:45

Jsem opravdu rád, že žiju v té naší malé české zemičce ze zcela nezaměnitelným svérázem místních domorodců - tolik literárně zvěčněných opravdu upřímných pocitů prosycených nefalšovanou závistí, pokrytectvím, nedostatkem znalostí problematiky,prostoduchosti a špetky velkorysosti - to abych ve zbytku světa pohledal a ještě nejspíše ani nenašel!!!!! Pánové opět jste se předvedli v tom nejlepším světle!!!!!

Rybolov je sousloví dvou slov - ryba a lov. Věcnou podstatou rybolovu je lov ryb a při lovu (úspěšném) je zcela neodlučitelným jevem i tekoucí krev. Predátor - lovec vždy zpravidla přežije a jeho kořist má v drtivé většině případů smůlu - tak to v životě chodí již několik miliard let a současná demagogická část naší společnosti na tom stejně nic nezmění. Nebo vám se zdá normální opíchat všechno co má ploutve a šupiny a pak se vzájemně kolektivně ukájet nad fotkami obětí vaší choré mysli? Nechtěli by jste spíše založit klub přátel organizovaného rybopichu a hromadného ukájení?

Jen tak mimochodem - proč vznikl v západní evropě trend chyť a pusť zrovna na soukromých vodách? No páni vševědové? Z čistě ekonomických pohnutek - neudělat škodu a ještě za to zaplatit!!! Nějaká ochrana přírody je pouhá ideová zástěrka kapitalistického smýšlení vlastníků soukromých vod. A český rybář to sbaštil i s navijákem. Pokud chcete ryby chránit, tak je nechte na pokoji a pruty pichněte jako tyčky k rajčatům.

Programátor - Profil | Čt 23.6.2011 14:51:29

kupříkladu, minulý týden jsem potkal u vody jednoho starého rybáře (cca 80let) a prohodil s ním pár slov. Vypadlo z něj, že letos chytil už pár pěkných kaprú. "Dokonce jednoho 82, vzal si tak 300 metrů" povídal, tak mi to nedalo a zeptal jsem se co s ním udělal ( i když mi bylo jasné co). Nakonec jsem se v něm spletl, on ho nesežral, dal ho prej slepicím, že se to nedalo žrát :-) Ani jsem se na něho nemohl zlobit... tihle lidé to prostě berou jinak než my (většinou C&R a pure C&R) a tak je třeba je brát takové jací jsou a nevnucovat jim naše myšlenky a názory, to už hraničí s Hitlerem.

Programátor - Profil | Čt 23.6.2011 14:43:30

A je to tu zas :-D pozabíjejte se chlapci, aspoň budu u vody sám :-)

aleš vavřina - Profil | Čt 23.6.2011 13:30:40

No nic, no - bylo by lépe tuto diskuzi stopnout. Zcela standardně se zvrtla tam, kam všechny podobně laděné diskuze tady na MRKu - do průjmu emocí v drtivé většině případů zcela věcně nepodložených.

Bohužel je to zcela reprezentativní ukázka odborné úrovně současných sportovních rybářů - kdy je prioritou co nejrychlejší dosažení trofejních úlovků pro plytký a povrchní obdiv okolí. Pouze minimum současných sportovních rybářů se (alespoň těch diskutujících) se zajímá o hlubší znalost problematiky, věcné souvislosti a vzájemnou provázanost a fungování vodního ekosystému jako nedělitelného celku, jakož i vazbu vodního ekosystému na ekosystémy je obklopující. Vinit diskutující můžeme pouze z části, minimálně stejná část je na bedrech domovských MO, respektive toho kdo jim vydal doklad pro vydání prvního rybářského lístku. Znalosti z oblasti ichtiologie, hydrobiologie i obecných principů biologie jsou mezi sportovními rybáři tristně malé a poměrně ojedinělé. Jasně to dokazuje fakt, že pouze minimu MO jde o kvalitu členů, ale všem jde o kvantitu - co nejvíce platících dušiček. Přičtu-li k tomu ještě vlivy současného pseudokapitalizmu, tak se vůbec nedivím tomu, že být sportovním rybářem zcela ztratilo v povědomí veřejnosti prestiž a jsou to jen ti "tiší blázni". Bohužel pokud nezačneme dělat náš koníček na alespoň trochu znalostmi podložené úrovni, tak to půjde poměrně spolehlivě "do kytek" - jak ryby co ještě jsou ve vodě, tak kvalita vodního ekosystému rybářských revírů, jakož i okolí vod jež kvalitu vodního prostředí přímo ovlivňuje a spolupůsobí na jeho vývoji.

aleš vavřina - Profil | Čt 23.6.2011 12:29:54

Chlapi co s těma horníma mírama pořád blbnete? To si vážně myslíte, že je možné aby byly vody plné trofejních ryb? Trofejní ryba je na vrcholu pyramidy celé populace (a trofejní je od její vyjímečnosti ve výskytu) a vy z toho vrcholu chcete udělat základy. Uvědomujete si co predátor velikosti této štiky sežere? To by jste za chvíli měli vodu pro ryby ale bez ryb. To platí i u kapra - K70 je zvrácenost. Pro podporu přirozené reprodukce by bylo mnohem smysluplnější u kapra hájit velikost 50-70cm a u štiky by to byla velikost 50-80 cm. Pánovi k úlovku této štiky gratuloju, ctím jeho rozhodnutí jako právo lovce a osobně jsem rád, že si rybu vzal. Voda sice přišla o jednu legendu, ale dala možnost vzniknout několika legendám dalším - a nejen štičím. V přírodě se hraje na počet a průměr, ne na několik individualit.

Butchi - Profil | Čt 23.6.2011 12:13:23

Gidy >>
Protože svazu v jeho nekonečné blbosti zbyla aspoň špetka rozumu.

dracul - Profil | Pá 24.6.2011 19:47:08

A jéééje --co se to tu řeší????? Chlapík uloví svojí možná životní štiku a místo gratulací se tu bavíte o tom jestli si rybu vzal. Nejsem Masař ale takovou štiku bych si taky vzal.Nemám nic proti rybářům stylu chyt a pust klidně si tak rybařte když chcete ale proč to pořád cpete každému na každou stranu??? Vždyt dnes už aby se skoro rybář styděl za to že si vezme od vody rybu protože má na ní chut.Neřešil bych takového rybáře co si vezme trakovou štiku ale pokud tedy chcete rybám pomáhat tak se vykašlete na rybaření a dejte se k rybářské stráži a jděte k vodě zatočit s Masařema. Masařem myslím člověka kterej když chytne za večer třeba deset kaprů tak jich deset zabije a odnese. To je myslím prolém kterej by se měl řešit.Jinak lovci gratuluji k ulovení takového kusu -- snad i mě se někdy poštěstí a chytím se nějakou takovou kapitální rybu.

šmudla - Profil | Pá 24.6.2011 11:02:14

Lauri >> Takže rovnice máme následující:
a) podměrečný ryby vracíme vodě z důvodu že nemají míru aby z nich mohla vyrůst mírová ryba
b) mírovou rybu nebereme protože přece nejsme masaři(ti berou mírový ryby), navíc ryba neměla šanci se poučit ze svých chyb a změnit stravovací návyky aby nebyla snadně lovitelnou
c) hrubě nadmírovou rybu pouštíme z důvodů že jen z takových ryb vyroste opravdu kapitální ryba a když takovou rybu nepustíme tak žádnou kapitální rybu nikdy nechytíme
d) opravdu kapitální rybu musíme pustit z důvodu úcty , protože si vážíme jejích zkušeností které za svůj dlouhý život s rybáři nasbírala a chceme aby tyto zkušenosti předala dalšímu rybářovi až ji dostane na háček

Prostě to má logiku, já tomu rozumím že to jinak nejde.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 24.6.2011 9:07:52

Masař to je povídám. Taková velká štika patří zpátky do vody ostatně jako jakejkoliv jinej kapr. Doufám, že mu uvízne v krku kost (rybí je malá, takže doufám, že mu tam uvízne krůtí kost) a udáví se těma svejma medovkama. Já ho potkat u vody, tak ho zmlátím kamenem (popřípadě medovkou) a tu kapitální štiku mu narvu do pr...le

Jaroch - Profil | Pá 24.6.2011 3:35:10

No na sežrání to asi nebude žádná pochoutka ale pověsit na zeď by šla .
Z trofejní štiky udělat trofej je jedině správné - své geny takto velký kus už předal nejednou a do konce života mu už zřejmě moc nezbývá a tak by měl udělat poslední službu , posloužit jako trofej .
Co by z toho kdo měl kdyby se dožila 135 cm ale chcípla by stářím někde v hlubině a nikdo se o dalších třech cm nedozvěděl a když , tak ze smrduté mršiny .
Nájemci safari v Africe se nechovají jinak , k odstřelu jsou pouze staré kusy které by stejně do roka , dvou pošly stářím . Takhle peníze za jejich odstřel poslouží dalšímu rozvoji parku , nákupu zvěře , vykoupení půdy atd .
Ale nechtějte aby se za trofejní rybu taky platilo :-)
Z poloviny zápisů jde cítit závist že se to nepovedlo právě jim , a zrovna tito pisatelé by se třeba nezachovali jinak a rybu taky zpracovali na trofej .
Vždyť kolikrát za život se taková podaří a zrovna v mém okolí ?
Asi by to bylo na dlouho a stejně si ještě vyslechnu pár nadávek :-)
Jdu k vodě a doufám že už dnes ? či zítra ?

aleš vavřina - Profil | Čt 23.6.2011 13:41:38

nofish >> Každý rybář by měl vědět alespoň základy, protože pak by nikdy neprosazoval takové hovadiny jako K70, hájení trofejních dravců, nasazování kapra do říčních revírů místo reofilních ryb, atd...

Venca888 - Profil | Čt 23.6.2011 12:59:09

charvuš! >> To můžeš klidně vláčet deset hodin denně 40 let a umět kulový. To, žes tam nic nechytil, i když jsi tam byl stokrát neznamená, že tam nic neni. A u kapitálních dravců to platí dvojnásob.
Znám revír, kde bylo relativně dost candátů, spousta lidí se o ně pokoušela a taky tahala - slušný, ale nikoliv kapitální. Takže se mohlo daleko smělejš tvrdit, že tam žádný takový nejsou - spousta rybářů (lepších či horších) se o to pokoušela bez výsledku. Jen do tý doby, než dědek s teleskopem vytáhnul metrovýho na medovku... a po něm další. Znovu opakuju - některý kapitální dravci jsou téměř neulovitelný... i proto jsou kapitální...

A jestli ve vodě něco bude nebo nebude... to neni záložitost jedný zmasený superštiky.

Butchi - Profil | Čt 23.6.2011 12:14:54

nofish >>
Volba je právem lovce, což tady tihle rádoby sportovci určitě nejsou. Mě vždycky pobaví tyhle litanie, když se někde napíše, že si někdo dovolil zabít rybu.

Venca888 - Profil | Pá 24.6.2011 16:24:59

mrazoun >> budeš jen plkat nebo dokážeš i argumentovat? :-)

Venca888 - Profil | Pá 24.6.2011 9:19:55

pečená štika nadívaná vnučkou...

sliver - samolibý vůl - Profil | Pá 24.6.2011 8:15:00

Beila >> haha, tvůj kamoš má v tom případě dlaň na půl kubíku štěrku.

Beila - Profil | Čt 23.6.2011 23:36:58

To že známy taky spapal candáta 103 cm to byste ho tady asi pověsili že jo?Byl dobrej.

Stavba - Profil | Čt 23.6.2011 20:04:04

to jsou zas vylevy.... zaskocena kost, prujem :-(
jestli nema rybar nas.rano v rukach tak si pochutna

blahopreji k zivotnimu ulovku a ke krasnymu zazitku

Salmo1 - Profil | Čt 23.6.2011 18:32:26

Venca888 >> Veliká pochvala za to co píšeš a je tomu skutečně tak.Rozdíl v dravcích na kaprových kalných vodách a v čistých vodách je diametrální.Když jsem chytil svoji první štiku na Mp vodě, kde převládá jak jinak kapr, tak jsem ji chtěl ne zabít a sníst, ale chtěl jsem ji utratit, protože jsem myslel že je nemocná.Naštěstí kolega který mě zná byl v obraze a potvrdil mi, že všechny štiky které chytím budou mi připadat nemocné:-)Vody jsou pře-kaprované, jsou to kalné koncentráky pro dravce.

: vydrák - Profil | Čt 23.6.2011 15:03:21

Štěstí opět sedlo na vola.Chudák kmotra-má to holt za sebou:-(((

kritik - Profil | Čt 23.6.2011 14:14:36

Butchi >> Hmm...alespoň jseš upřímnej.Přesně tohle jsem kdysi udělal já. Na sumcovou bójku mi přišla krapánek menší, 105cm a skoro 8kg. Na volnej trojhák měla vyseklej kus žaber,plno krve, vzal jsem jí. Pečení, smažení a dušení na nic, maso tuhý jak podešev. Tuhle Jesenickou babičku bych viděl před pečením povařit v papiňáku a nebo rovnou vyhodit prasatum.
Hlavu jsem dal udělat Nováčkovi do Vodňan, kapacita. Stála mě 17 stovek a visí na zdi na schodišti - zase na nic. Akorát se na ní práší.
Promysli to pořádně. Zarámečkovaná fotka by se na tom schodišti vyjímala líp.

kritik - Profil | Čt 23.6.2011 13:51:24

Butchi >> Tak to tady čtu a kroutí se mi palce u nohou......Jedna technická, vyloženě pro tebe. Co by jsi s takovou přerostlou štiko-krávou dělal???

svfrantisek - Profil | Čt 23.6.2011 13:39:15

Já bych rád ulovil i tu 80ku, bohužel těch je v našich vodám podle mě míň než 130tek. Nevím jak u Vás, ale tady kolem Ostravy je zvyk brát všechno a takoví ti pánové, kteří "neporušujou" řád jsou schopni k vodě chodit od 16.6 až do zimy. Oni sice vypadají jako hodní strejdové a já je často pouštím sednout v autobuse, jenže jak nasednou na své bujné oře, dokážou vodu vymítit od života. Co se týka mě, tak bych v našich vodách zakázal brát dravce na čas úplně. Protože kdo zná Odru, Hlučín atd. ví, že tady je umění chytnout vůbec nějakého dravce. Žere se tu všechno a pokud to nemá míru, tak se to zabalí do igelitu a nezapíše. Porybného jsem u vody neviděl nikdy a to chodím k vodě dost často. Takže pán si štiku určitě zaslouží, ale globálně se těch chudáků zase tolik nezastávejte, jelikož právě díky nim je třeba tady na Ostravsku problém chytnout cokoli. Takže buďte rádi, že máte míň lovců a více vody :) u nás je to přesně naopak.

šmudla - Profil | Čt 23.6.2011 13:25:12

Vkarel >> Mě přijde že ty máš nějakej názor a já mám taky nějakej názor. Co máco společnýho to že Tobě se moje názory nelíbí označuješ že já si myslím že moje názory jsou jediný správný čímž zároveň prohlašuješ že tím pádem Ty máš ten jediný správný názor na všecko a já jsem úplně vedle jak ta jedle. (čárky tečky si doplň kam je třeba).
Mě by candát třeba metr potěšil stejně kdybych ho chytl do čeřínku a vzal bych ho tak jako tak i kdyby neměl trojhák v krku. Hold ty jsi jiný , tak ti to neberu.
Třeba se časem dočkáme sepsání etického doplńku nepsaných pravidel který se bude dodávat k soupisu revírů a ŘŘ(rozuměj BP k rybolovu). Podle mě prostě štika 130cm je etický ji vzít.

Jinak se mrkni do seznamu 76ks lidí kterým se nelíbí 5ks cejna a 2ks plotice a případně u dalších mojích krvelačných fotek.. postupně každýho co nepřispívá blokuju takže se seznam u dalších fotek snad bude zkracovat(jak bude narůstat můj ignorlist).

Venca888 - Profil | Čt 23.6.2011 13:13:46

Butchi >> dá pánbůh, že lidi nedosáhnu takový míry perverzity, aby se horní míry staly standardem.
Připadá mi, že svět se zbláznil... vymasíme populaci v nejproduktivnějšim věku a začneme chránit přestárlý jedince, který už dali to, co měli. A nejhorší na tom je to, že důvodem neni nějaká podělaná úcta k rybám či slza, co by ukápla při zabití kapitálního exempláře. Důvodem je pouze a jen sprostý sobectví lidí-rybářů, který maj zájem tý velký rybě taky rozseknout hubu, vytáhnout jí ven, tam se s ní vyfotit a až v zimě zamrzne voda, tak si nad těma fotkama budou honit péra.

sliver - samolibý vůl - Profil | Čt 23.6.2011 13:04:44

Vkarel >> samozřejmě, poláci si to už dost hlídají. Hlavně u přirozených jezer, tam kapr nesmí vůbec. Obsádka : okoun, síhové, cejn, lín a štika. Několik takových jezer jsem viděl, pastva pro oči.
Každý vykládá nesmysly, že po několika letech stárnutí nádrže štika ustupuje. Ale co a kdo to stárnutí ( spíš devastaci ) způsobuje a urychluje, to už všichni zavírají oči.

Švéd - Profil | Čt 23.6.2011 13:03:23

No krásná debata. Jen nevím zda odborná, tří letá štika v běžném rybníce s délkou okolo metru :))))))))))))), to by musela žrát steroidy a ještě k tomu z krmítka .Připomíná mi tahle úvaha pěstování brojlerů :)))) nebo trochu rybářskou latinu - k tomu znám jedno krásné pořekadlo: Bože dej ať chytím takovou rybu ať zase nemusím doma lhát.
Ať vám to bere

Butchi - Profil | Čt 23.6.2011 12:52:40

Gidy >>
Kaprů jsou všude tři řitě, protože je to tržní ryba, která se masově vysazuje. Kaprařů je nejvíc, podle toho se taky svaz orientuje. Nemluvě o tom, že si ti šílenci vydupali K70, což já osobně považuji za zvrácené a největší blbost, jakou kdo vymyslel. Že to někdo pouští, to je čistě jeho věc, nechápu však, proč se to vnucuje ostatním formou předpisů.
Problém dravců, stejně jako jeho řešení, bych hledal někde jinde.
Velká ryba má mít punc vyjímečnosti.

Venca888 - Profil | Čt 23.6.2011 12:40:17

charvuš! >> chm... tvuj výrok "Musím říct že vláčet opravdu umím" je přinejmenšim úsměvnej... už jen s ohledem na to, že chytáš 12 let. Znám lidi, co vláčej 30 let, jsou to machři a tohle by si v životě nedovolili vyslovit. "Já jsem supervláčkař, takovou rybu jsem nechytil, takže žádná taková neexistuje".

A za druhý - věř tomu, že jsou ryby (a předevšim to platí o dravcích), který jsou neulovitelný (nebo téměř neulovitelný). Většinou díky specifickýmu způsobu života, stravovacim návykum atd. Proto se právě dost často stává, že kapitální štiky nebo candáty nekdo vytáhne třeba na kukuřici, přestože tam o ně dravcaři nikdy nezavadili.

Pstruh27 - Profil | Čt 23.6.2011 12:40:14

charvuš! >> Trofejné ryby sa chytajú občas a často úplnou náhodou - ako v tomto prípade. Tiež si nemyslím, že vláčim zle, alebo priemerne a takúto šťuku som nechytil - na 2 strane, lovu šťúk sa prakticky ani nevenujem. Myslím si, že lovec jednal správne, keď tohto dravca zobral - vieš koľko musí taká šťuka zožrať za rok rýb. a úprimne - keby ju lovec pustil - chytil by ju niekto iný - asi ťažko, naskôr by ju našli na jar hore bachorom.

Venca888 - Profil | Čt 23.6.2011 12:25:32

Gidy >> protože nejsme zase až takový perverzáci

Butchi - Profil | Čt 23.6.2011 12:07:43

nofish >>
Už jsem se bál, že jsem jediný, komu připadá normální si vzít rybu.