Zástupci ČRS jednali s Ministerstvem životního prostředí o invazních nepůvodních druzích

hraji - Profil | Pá 16.12.2016 15:34:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jarda Š. >> Mrknato by rád ze svazu udělal fabriku, bohužel nechápe, že pro mnohé je to chození kolem líhní, potůčků, rybníků a další zařízení k chovu ryb srdeční záležitostí, koníčkem, celoživotním. Oni to nechtějí dělat v rámci zaměstnání, oni to chtějí mít jako svoje hobby a v tom je spolek nezastupitelný. Jako chytat ryby je možné kdekoliv, ale obětovat vlastní čas a zdraví chovu pstruhů, to je láska. Proto nemůže ten model, který tu Mrknato prosazuje, zatím fungovat, protože pořád je tu dost těch, co do toho dávají srdce, peníze totiž nestačí.

Rožnovák - Profil | Čt 15.12.2016 18:37:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

potočák 62 >>člověk se vyvíjí, pokud ne je to špatně. Myslím, že většina lidí tady měla taky kostrbaté začátky a klepli po hlavě skoro všechno co se jim pověsilo na háček a mohli vzít, u mě to bylo podobné, postupem času jsem přišel na to, že to není o tom co si odneseš v sotůrku, ale o tom co si odneseš v hlavě. Někdo se s tím narodí, věřím že většině to dojde a některým to bohužel nedojde nikdy. Lipana vždy pouštím, potočáky jsem dříve brával ,když bývali ,ale měl jsem tak 4 rybky za sezonu, teď už pouštím taky, když šly stavy u nás tak dolů, ale duháky beru abych udělal bez pardonu.
Stojaté pstruhovky to je kategorie sama o sobě, na těchto vodách se většinou hospodaří hybridním způsobem. Jak říkáš se pstruhem se tam kolikrát nepotkáš. Ono taky záleží jaká je to plocha, já sám nejsem zastáncem stojatých pstruhovek, kde se nemá šanci nějaký salmonoid reprodukčně vyjádřiit a kde se jen sypou duháci,sivoši a potočáci z dovozu aby si lovec zařádil např ,některé přehrady, na druhé straně nutno podotknout, že je-li na daném stojáku přídomek pstruhový je na něm šetrnější režim lovu i pro ostatní druhy, které se tam nesporně budou vyskytovat jak mě upozornil jeden kolega v kterési z předchozích debat. Jediné co mě vážně mrzí je statut škůdců pro některé dravé ryby na těchto vodách. Jak z toho ven? Snad zřídit třetí kategorii revíru MP, P a P stojatý :-).
No to je heroický výkon tohle prosadit, jsem zvědav kolik P povolenek ubyde. Problém je že některé Mo mají v péči je P revíry a takové rozhodnutí by mělo nejspíš dopad více či méně i na členskou základnu. Na rovinu se přiznám že kdyby se u nás na VČS hlasovalo o tomto kroku nevím jestli bych byl za :-),ale co už na 2 roky bych to prubnul, byl bych u řeky skoro sám, zlikvidoval bych zbytky násady duháka a sledoval co se bude dít :-)

FRANK71 - Profil | Čt 15.12.2016 9:24:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> rozvíjet můžu, ale nevidím smysl sypat do vody rybu, která prostě podmínky v té vodě nemá. Je to stejný jako když by si na zahradě sázel každý rok např. melouny a o ni ti nikdy nevyrostly, tak jich příští rok vysadíš třikrát tolik?. Pokud nebude mít ryba podmínky, které musí zajistit stát, je to jen vyhazování peněz.

Rožnovák - Profil | St 14.12.2016 23:16:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

potočák 62 >> On bude zakopaný pes asi i v tom, že těch 17 původních ubývajících druhů se nedostává. Vzpomínám předloni nebo loni u nás byl celkem problém sehnat násadu parmy prostě nebyla, nevím jak je to teď. Nebo spíš poptávka tvoří nabídku. Každopádně máš pradu, jak píšeš že se vysazuje víc Kaprů, duháků a atraktivních druhů ryb a na popelky se nedostává. nutno ovšem říct že u duháka to do jisté míry chápu pokud se sadí do P revírů, kdyby tam nebyl nevím jak by dopadl populace potočáka na některých revírech třeba na na zahájení, kdy jde k vodě celé MO a téměř každý si chce odnést rybu, nevím kolik by se odlovilo na podzim generačních ryb na výrobu plůdku. Něco jiného ovšem je když se duhák po půl tunách sype do MP revírů v tom moc smyslu nevidím když se potom tahá na žížalky a místo toho by se prostředky mohly investovat lépe. Duhák se tu sadí desítky let, vytírá se ojediněle a než stačí potočákúm významněji konkurovat tak se sežere :-) a v tom vidím v dnešní době jeho hlavní přínos snížení rybářského tlaku na oslabenou populaci potočáka, KS a střevlička na seznam invazivních druhů podle mě patří, Tolstoj možná za špatný image :-), ale ostatní bych nechal, tak jak jsou, mohlo by to otevřít pandořinu skříňku.

hraji - Profil | St 14.12.2016 17:44:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Turňa >> já bych s dovolením počkal na nějaký hmatatelný výsledek. Takových jednání už jsem zaregistroval řadu. Zatím všechny zásahy ministerstev, které měly jako sloužit rybářům, jsou jen papíry. Protože sice můžeme střílet kormorána, ale ne rybáři, ovšem myslivce nic nemotivuje, navíc těch omezení je tolik, že v podstatě ochrana před kormoránem je na většině revírů nula, díky laskavé péči ministerstev a krajských úřadů.

Honza7 - Profil | St 14.12.2016 17:01:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já bych osobně nejásal, mám z toho spíš pocit, že slibem nezarmoutíš. Finanční částka a počet vysazených ryb v případě pstruha duhového a pstruha potočního svědčí jednoznačně ve prospěch nepůvodního rybího druhu.
O nějaké cílené snaze v udržitelnosti původních ryb, které k tomu nejsou brány "ekonomicky" zajímavé se ještě ani nezačalo nic plánovat ( např. piskoř, sekavec, různé druhy hrouzků, vranky, ad.).
Obávám se že to začne a skončí pouze diskusí. V případě dotace z EU to bude víc o studiích za které se daleko víc zaplatí, než vlastním posílením ohrožené populace rybího druhu.