Zástupci ČRS jednali s Ministerstvem životního prostředí o invazních nepůvodních druzích

Kategorie: Všeobecné

Včera odpoledne se sešli zástupci ČRS a dalších spolků (Českomoravská myslivecká jednota, Český zahrádkářský svaz, Český svaz včelařů atd.), aby společně s vedením Ministerstva životního prostředí (p. ministr Brabec, náměstkové Mana a Dolejský, ředitel odboru Šíma), aby jednali o připravované novele zákona o ochraně přírody a krajiny.

Tato novela zák. č.114/1992 Sb. by měla podle návrhu MŽP zahrnovat mj. řešení problematiky invazních a nepůvodních druhů rostlin a živočichů, takže by se mohla dotknout i nás, sportovních rybářů. Jedná se o karasa stříbřitého, střevličku východní, různé druhy hlaváčů. Jednali jsme také o náhledu MŽP na problematiku pstruha duhového, sivena amerického, amura bílého či tolstolobiků.

Pan ministr Brabec přislíbil maximální otevřenost k jednání a vyzval zúčastněné k intenzivní spolupráci na přípravě novely.

Toto jednání navázalo na předchozí schůzku na Úřadu vlády 23. listopadu 2016, svolanou jménem premiéra Sobotky náměstkem ministra zemědělství Veselým, kde se sešli statutární zástupci organizací reprezentujících 600 000 členů z řad myslivců, rybářů, lesníků, včelařů, zemědělců, zahrádkářů a (lesních) školkařů, aby poprvé jednali o návrhu novely zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, která by měla implementovat "Nařízení EU č. 1143/2014 o prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů".

O dalším vývoji jednání budeme členskou základnu informovat.

Pavel Vrána

Hospodářské odd. Rady ČRS

Zdroj:www.rybsvaz.cz

potočák 62, 13.12.2016

Diskuse k bleskovce

Pr3v1t3k - Profil | Po 19.12.2016 9:10:23

FRANK71 >> Tak jak to je, když už mě máš za malého čecháčka? a Mze je bez diakritiky revír 433027, když už jsi to níže charakterně přešel..
A doporučuji přibalit kolegu Rovera, ten mi dokonce píše SZ...

Mrknato - Profil | So 17.12.2016 0:05:56

potočák 62 >> Mně je totiž úplně jedno, jestli chytám Po divokého, Po vochočenýho, PO z montovny v Kvasinách, Pd, nebo Si. Lipan je něco trochu jinýho. Je to "hloupá ryba", i když nádherná a jako muškař se k ní můžeš přiblížit hodně blízko, i v relativně čistý vodě. Divokej pstruh ti pláchne a nežere.

Ono to srocení v Rychnově neříká podle mě nic jinýho, než nechte Po se třít přirozeně, minimum vytřete uměle a hned to přimíchejte do řeky..... Pak by ale takový chov eliminoval přelovování pstruhů z chovných potoků a MO by klesla marže a i cena vysazeného pstruha vo forme guličky s ocasikom. Jak by jsi chtěl počítat cenu "násady", když se začneme bavit o "hodpodaření"?

Ten "granulka" z Jč. chtěl hospodařit nehospodařením. Tedy předběhl dobu a závěry konference v Rychnově? Je podle tebe možný nahradit úlovky Pd a Si těmito údajně "čistými PO"? Kde seženeš čistého, původního Po? Těch otázek je moc a podle mě není možné na tomto stavět základy hospodaření na P revírech v celém ÚS.

Ukazatelem, že to fakt funguje jsou sekundární "P vody" na prvních MP revírech, kde byl kdysi předlak lipana a i dostatek Po. Dnes tam je hoWňajs a tuplovanej.

potočák 62 - Profil | Pá 16.12.2016 23:19:05

Mrknato >> Nájezdy se konají kvůly PD a SI.Ti, kteří často najezdí stovky a tisíce km na takové revíry to nedělají kvůli masu, ale že si chtějí pořádně zachytat PO a LI.Duháka mají dost na vodách, který maj blízko.Tu rybu si v naprostý většině vezmou místní než přespolní.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Pá 16.12.2016 23:12:22

FRANK71 >> S panem Hladíkem a některými zástupci ČRS a US jsem se setkal na Rybikonu 2016,kde jsem měl přednášku o obnově populací PO,večer jsme pochopitelně poseděly a popily,tak vím, jaké mají znalosti o problematice.To víš,alkohol rozváže jazyk.Petrův Zdar

Mrknato - Profil | Pá 16.12.2016 23:05:40

potočák 62 >> Tak a teď jde o to, až ty některé kruhy nebudou kruhy, ale masy nájezdníků a pak si ti dobrovolníci z MO řeknou a dost a začnou tam sypat Pd a Si...... a začnou se pídit ne po chovu, ale po hospodaření jak to, že někde mají Pd a Si celý rok.....))))

potočák 62 - Profil | Pá 16.12.2016 23:05:29

Mrknato >> Bylo to v Rychnově nad kněžnou.Bylo to setkání představitelů US,ČRS a td. Ve skutečnosti by se ti,kteří jsou s problematikou na pstruhových vodách obeznámeni podle vlastních skušeností a byly tam, daly spočítat na prstech.Doporučeno bylo vysazovat co nejranější stádium PO,nejlépe s části váčku.Vysazovat plůdek od přírodních populací.Nevysazovat průmyslové formy PO.Omezit vysazování PD a SI do tekoucích vod.Rozšířit CHRO.Omezit slovy PO pro vysazování.Podporovat samovýtěr. Dotaz,na rozdíl od jiných, co myslíš že z toho neplníme? Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Pá 16.12.2016 22:49:14

Mrknato >> Promiń, ale pokud´by jsem to nedostal povolený,tak by jsem ti ty MO stejně nezdělil,dodržuju některý věci,který jsou domluvený.Ale můžu tě ujistit,že určité kruhy o nich moc dobře vědí a poznáš ty revíry podle toho,že na nich častěji potkáš člena některé okolní MO(protože ve vlastních pstruhovkách mají houby)nebo člena jiného US,než rybáře z místní MO.A určitě tam nejezdí,aby se procházely podle prázdné vody.Myslím, že jsem ti napověděl dost.Petrův Zdar

Mrknato - Profil | Pá 16.12.2016 22:22:20

FRANK71 >> Když někdo něco vymýšlí, a je to dobré, proč to před cca 2-3 lety nezohlednila konference ČRS kdesi u Náchoda, Rychnova, v baště echt chovatelů a ten konvent vytyčil zásady pro podporu a rozvoj PO. Řekl, že je vhodné vysazovat PO ve stádiu půlročka a PO neodlovovat, ale vytvořit chráněné rybí oblasti (hájená pásma) ve kterých se nebude s rybami jakkoliv manipulovat, tedy ani do nich pouštět proud.......

Co na to potočák62?

Mrknato - Profil | Pá 16.12.2016 22:12:35

potočák 62 >> Hospodaření a chov ryb jsou dvě rozdílné věci. Zodpovědně tady léta říkám, že chovu ryb nerozumím do té míry, abych ryby choval.
Současný management ÚS je hrozný (územní hospodář, stejně jako RS nejsou jeho součástí), ale drží dekrety..... RO pro Pardubický kraj je také jeden člověk , stejně jako pro Hradecký, a rozhoduje o hospodaření, výjimkách a o změnách dekretů...... Nikdy jsem nezpochybnil, že někteří zástupci jmenovaného hospodáře jsou potřební, aby dodávali informace, ale ne, aby se chovali jako sólisti, když tu máme společný rybolov a systém redistribuce. To ty zcela míjíš. Nelze brát chov PO samostatně, bez dalších vazeb právě na to hospodaření.....

FRANK71 - Profil | Pá 16.12.2016 21:57:00

potočák 62 >> v Jižních Čechách mají ve vedení ,,granulku,, Hladíka.

potočák 62 - Profil | Pá 16.12.2016 21:51:55

Jarda Š. >> Mrknato by se měl držet toho,čemu rozumí ale o hospodaření na tekoucích vodách a rybochovu ví uplný prd.A to ho už tři roky zvu,aby přijel,že si zachytá a může se o některých věcech přesvědčit na vlastní oči.Jinak pochopitelně hospodář US není schopen zvládnout kvalifikovaně hospodaření na tekoucích vodách.K tomu by ty revíry musel znát a jenom pstruhové revíry, které má územní svaz jehož jsme s Mrknatem členi, mají délku pomalu 1300km.A to nemluvím o mimopstruhových.Kdyby je jenom jednou ročně chtěl projít,aby něco o nich věděl,tak by musel být superman.Ten profesionál od stolu je schopen zvládnout hospodaření na stojatých vodách.Tam jde o to,aby přijelo auto na břeh a vysypalo do vody kapry nebo druhy, které jde snadno chovat v rybnících a jsou snadno dostupné.Je schopen zvládnout hospodaření na pstruhové vodě tím,že nakoupí PD a SI a vysype je na revíru na jedno nebo několik míst.Ale nic víc není schopen zajistit.Ale hospodaření na tekoucích revírech včetně pstruhových je o něčem jiném.Tam se předpokládá určitá míra samoreprodukce,k tomu musíš mít populace ryb, které jsou toho schopny včetně vyrovnání se s kolísáním průtoků,predátory a td. a toho nejsou a nebudou rybí blbečci nikdy schopný.Navíc, když si vezmeš složení jednotlivých US nebo zástupců ČRS,tak kolik z nich je pstruhařů nebo čudlařů na tekoucích vodách,nebo alespoń o celé problematice něco ví podle vlastních zkušeností?Tak proč by se snažily,když je jim to vlastně jedno.Petrův Zdar

Mrknato - Profil | Pá 16.12.2016 21:48:19

potočák 62 >> Jsem tak moc korektní, že se tě nezeptám, v kterých že MO mají dost Po..... Ale zeptám se tě, zdali to moc se posuzuje vůči roku 1975. 1995, 2010, násadovým listům, nebo hlášení výlovku hospodáře na RO?

Mrknato - Profil | Pá 16.12.2016 21:39:53

potočák 62 >> Ano, naše MO má 3 placené zaměstnance a kupodivu to členům naší MO nevadí.... zato nemá žádné soukromáky a ani kvelby....Rozváží ryby pro ÚS a to velmi významě a to by dobrovolníci po sobotách určitě nedokázali. Tento rozvoz má i nějaký finanční přínos, sice na how.o, ale má.

Před cca 5 lety jsem na členské schůzi vystoupil, když se hodnotilo splnění plánu, modernizace chovných rybníků pro chov kapře. Zeptal jsem se hosta, pane Heřmana, jistě ho znáš, proč ÚS vykupuje kapra od MO, kterého je mraky a nepodporuje chov původních druhů. Pan Heřman tehdy řekl památnou větu, srovnatelnou s větou špidli že zdroje jsou, a ta věta zněla, kde jinde a od koho bych (míněno p. Heřmanem) koupil 1kg kapř za 40,-Kč...... Saddám ti to může dosvědčit, seděl vedle mě.

A prosím tě takové to hlášky dřívějších establišmentů a současného establišmentu MOMRS3, už na mě nezkoušej. Členi maj kapř, členi jsou spokojený, víc je nezajímá, ani to, že se u nás nepodává jinde tradiční řízek a pivko.....

potočák 62 - Profil | Pá 16.12.2016 21:19:27

Mrknato >> Bohužel,nemůžu za to,že nejsi schopen pochopit,co jsem už několikrát napsal.Že i jinde a u jiných US jsou MO,které hospodaří obdobným způsobem a mají PO dost.A právě dát dokupy zkušenosti od těch co umí ,vidím jako nejlepší a taky nejlacinější řešení.Rozhodně lepší než pořád brečet,že to nejde.A jestli se nepletu,tak MO,jejichž jsi členem,má placené funkcionáře MO a určitě né špatně a toho kapra na vysazení do revírů taky nechováte zrovna málo.Kolikrát jsi vystoupil s tím,aby MO jeho chov zrušila,že je pro svaz lepší,aby ho kupovala?Petrův Zdar

Pr3v1t3k - Profil | Pá 16.12.2016 20:56:08

rover >> 433027. Tohle uz si s ministerstvem zemedelstvi snad nespletete...

rover - Profil | Pá 16.12.2016 20:53:36

FRANK71 >> Musíš na kolegu méně "trefně", on svou povahu zná, a "dostojí " jí. :-)