Neobyčejný den na řece Moravě

Kategorie: Feeder
Každý z nás máme den na rybách, který se vryje do paměti a po zbytek roku nás hřeje u srdce. Chtěl bych se o jeden takový s vámi podělit.


Byl začátek léta, sobota večer a kamarád Jirka Janiš píše, jestli vyrazíme v neděli na ryby. Má příští víkend závody 2. ligy ve feederu a chtěl by vyzkoušet závodní trať na řece Moravě. Souhlasím a domlouváme sraz na 12 hod. u benzínky, kterou máme po cestě.


V neděli v domluvenou dobu překládáváme věci do mého auta a vyrážíme. Cesta není dlouhá a za 40 min. jsme na místě. Po příjezdu shledáváme, že je na řece docela rušný život. Asi 20 závodníků plavané zde trénuje, budou zde mít také závody. Jsem docela rád, trénink bude více objektivní. Sedám si přímo 15 m nad posledního plavačkáře, nade mnou si rozbaluje věci Jirka. Za chvíli přijíždí Petr Chadraba, Marek Vík, Sabina a Petr Zálešákovi. Všichni rozbalují věci nad námi.

Míchám slané krmení na cejny, přidávám mrtvé červy, malinko kukel, konopí a kukuřice. Jirka zkouší sladké krmení na cejny. Uvidíme, co bude rybám více chutnat.


Zkouším dno, je štěrkové bez překážek a hloubka asi 3 m. Chystám si prut Heavy na vzdálenost 24 m a zkouším jaké krmítko udržím na lovném místě. Rozhoduji se pro 45g Preston Open Ended, na místě bych udržel i 30g krmítko, ale mohlo by poskakovat a to by nebylo vhodné pro mou strategii přesného chytání. Domlouváme se na času, 10 min. krmení a 4 hodiny lovu.


Začínáme, nahazuji do vody 15 krmítek směsi, vše nechám poctivě dopadnout na dno, chvíli počkám než opět nahodím, abych si zbytečně nezvětšoval krmné místo. Čekám až odbyde domluvených 10 min. Na první nához napichuji 2 mrtvé červy. Záběr přichází asi po 2 minutách. Je to malý cejnek, rychle ho vyháknu a pouštím zpět. Nahazuji a okamžitě přichází krásná plotice, po ní hned podoustev a ostroretka. Jirka mezi tím vytahuje hezkého karasa a oukleje. Asi po 15 min lovu přichází první cejn střední velikosti. Říkám si, to bude dobrý už najeli. Jirka se trošku trápí, tahá jen menší ryby. Zato já chytám jednoho cejna za druhým. Najeli mi opravdu krásní cejni kolem 50 cm a je to jako koncert.


Po vytažené rybě opět nahazuji, ale jen co krmítko dopadlo na dno mám obrovský záběr. Parma! Po náramném souboji vytahuji parmu asi 50cm. Nádhera, po téhle rybě jsem letos toužil. Jirka po pár změnách háčku začíná také chytat ryby a má na prutu také parmu, ale bohužel se mu ji nepovedlo zdolat.

Mně začíná opravdové parmové rodeo. Co nához, to mám na prutu rybu. Některé ryby po záseku nekompromisně odjíždějí jako ponorka a nemám šanci je zdolat. Měním návazec za 0.17 mm, klidně bych použil 0.19 mm, ale bohužel jsem si jej nechal doma. Nyní souboje s rybami dopadají více v můj prospěch. Zdolávám asi 10 parmu a Petr se jde kouknout na co chytám. Jirkovi se také daří a vytahuje svou 3 parmu. Některé ryby jsou opravdu mimořádně bojovné a berou si z navijáku pár metrů vlasce, než se mi je podaří zkrotit. Zatím největší parma dne má 65 cm a říkám si, že už asi ani větší nechytím. Sice si myslím, že jsem na prutu měl větší, ale nepovedlo se mi ji zdolat.

V průběhu lovu vytahuji ještě spoustu cejnů a dokonce i sumce kolem 80 cm, kterého jsem považoval za parmí miminko, poněvadž jeho souboj byl, podle mého, na sumce nedůstojně krátký. Už se chystáme balit, dochytáme zbytek krmení a jedem. Nahazuji a přichází záběr, ryba si bere vlasec z navijáku a vůbec se se mnou nemaže. Jede s proudem dole a pak zase proti proudu, bude to určitě nádherná parma. Po 5 min. už mne docela bolí ruka, ale ryba nemá dost. Jezdí v kamenech kolem břehu a nedává mi ani metr zadarmo. Konečně ji vidím, obrovská parma. Podebírám ji a měřím, úžasných 69 cm. A to není všechno, v puse má ještě zapíchlé 2 háčky, které mi předtím nekompromisně utrhla. S rybou se fotím a pouštím ji nazpět do řeky. Nádhera, lepší zakončení lovu jsem si ani nemohl přát.


Balíme věci a loučíme se s kamarády, když v tom za mnou přichází Petr, jestli bych jej roztáhl. Vypůjčené auto mu vypovědělo službu a ne a ne nastartovat. Po marných pokusech o roztažení za mým autem jedem na benzínku koupit trochu benzínu jestli to pomůže. Petr nalil 2 litry do nádrže a hle, auto nastartovalo. To jsme potřebovali, auto jezdí sice na plyn, ale startuje na benzín. Loučíme se s kluky a vyrážíme k domovu.


Cestou rekapitulujeme lov, nadšeně si povídáme o zážitcích, které nás potkaly a zapsaly se do našich vzpomínek. Oba jsme parádně zachytali, já 21 parem, spoustu velkých cejnů a jiných ryb. Celkově bych mě odhadl na 70 kg. Jirka 6 parem, spoustu cejnů, kapra a dalších ryb. Celkově bych jej odhadl na něco přes 50 kg. Trošku mu závidím závod, který se bude konat na témže místě příští týden. Budu mu držet palce, aby mu vyšla strategie, kterou jsme vymysleli.

O týden později se dozvídám, že se Jiří umístil na krásném 2. místě a celkově jako tým vyhráli.

V koutku duše doufám, že si takových dnů na rybách zažiji více, protože to je to, proč rybařím…
 

Diskuse k miničlánku

Josef95 - Profil | St 7.3.2018 11:31:18

článek super - dávám za 1.
Jen bohužel takovýchto dní je na této řece pomálu...navíc velký tlak ze strany rybářů v těchto místech. Podle mě je parem víc jak kaprů:) nejvíc však sumců. To jsou vysavače.

Mirek.V - Profil | So 13.1.2018 16:17:18

Taky přidávám pochvalu. Zajímavé, pěkně napsané, úvodní i závěrečná věta od srdce, prostě krása. Díky.

306 - Profil | Čt 11.1.2018 20:38:44

Moc hezký napsáno kež kdyby takovýh to článku bylo víc.

kajman02 - Profil | Čt 11.1.2018 16:19:24

hezký článek, Franto

draveček - Profil | Čt 11.1.2018 15:14:54

Franko >> František Filák - >> výborná práce,moc hezky se to četlo,díky:-))

Kubák92 - Profil | St 10.1.2018 21:27:44

Pepé - Vsetín >> Měl jsem podobnou obavu, sláva, že je tomu jinak...prostě to jen neumím :-)

nextfish - Profil | St 10.1.2018 20:53:01

Dobrá práce,Franto.

Pepé - Vsetín - Profil | St 10.1.2018 4:47:13

No pěkně Franto, pomalu jsem se bál, že se z Moravy ty parmy vytratily... Evidentně tam ale pořád plavou 👍

Pěkný článek! Dík!