5. kolo Jihočeské feederligy

Kategorie: Feeder
5. kolo Jihočeské feederligy bylo zatím ze všech nejzajímavější. Ještě týden před závodem byl průtok revíru na dané poměry obrovský (65 m3/s). Za normálního stavu je to skoro stojaté nadjezí. Těsně před závodem průtok klesl na polovinu, z hladiny zmizel po deštích nepořádek vyplavených kanálů nebo čističek a bylo jasné, že chytatelné to bude. Z patnácti přihlášených závodníků se šest omluvilo a zbylo nás devět – zatím nejmíň ze všech závodů. Přesto jsme se rozhodli pro dvě kola po jednom sektoru, protože zde jedno konkrétní místo trati má podle zkušeností ostřílenějších kolegů nejvyšší šanci na nejlepší výsledek. Na konci se podle výsledků potvrdilo, že to tak je a rozhodnutí o dvou kolech bylo správné.

Při závodu průtok citelně kolísal, a jestliže na začátku se u dna s kmenovým vlascem 0,18 dalo na 30 m udržet 50 g krmítko, během závodu pak i 80 g krmítko poposkakovalo. V jednu chvíli jsem několikrát proti své vůli proplavával po dně loviště s 80 g krmítkem. Rybám se to naštěstí líbilo. Hodně by mi v tu chvíli pomohla elektrikářská páska na krmítko. Poučení pro příště, mít ji vždy s sebou. Měl jsem tam v tu chvíli k 80 g krmítku 0,10 návazec, malý háček a Trabucco Sygnum 125 g. Dost riskantní sestava, ale ryby nepadaly a návazec taky držel. Další velká zkušenost v tom, kam až se dá zajít. Podmínky u mě nakonec stejně vedly k roztahání lovného místa a snížení počtu záběrů. Poslední hodinu tříhodinového kola jsem skoro nechytal a stačilo to jen na pětku s 596 cm. To bylo zklamání, zvlášť když jsem seděl na A1.

Do druhého kola bylo potřeba nahazovat blíž. S 80 g krmítkem jsem chytat nechtěl a ve 20 m se 50 g už udržet dalo. Co mi fungovalo v prvním kole, teď nefungovalo vůbec. Ty samé háčky ryby najednou plivaly, přestože byly nové a ostré. Přišel jsem tak ze začátku o 5-6 ryb, které mě stály mnohem lepší umístění. Bylo potřeba dát háčky větší, jenže ty jsem měl navázané zas jen na 0,14 návazci. Moje důvěra k tomu byla malá, ale čas navazovat nebyl a ryby na to relativně šly, jenže pomalu. Hlavně ale, že zásek seděl. Oba úseky vedle mě lovily rychleji. Časem jsem přišel na to, že mezi 5.-10. min. po nahození záběr přijde. Tahle frekvence byla v tu chvíli nedostatečná. Při častějším přehazování záběr nepřišel vůbec. Přestože jsem nachytal víc než v prvním kole, na víc než na pětku s 669 cm to opět nestačilo. Celkově taky pět, vítěz měl v obou kolech přes 900 cm, což by odpovídalo váze zhruba 10-15 kg a to není ve tříhodinovém kole vůbec špatný výsledek. Mezi mnou a šestým místem byl poměrně odstup a těší mě, že jsem relativně zachytal a nepropadl jako jindy. Jako obvykle ale doteď nevím, co bylo potřeba udělat jinak. Těch možností je moc, včetně faktorů, které závodník neovlivní.

V příštím kole nás čeká první a poslední stoják celé série v pěkném prostředí, a protože za poslední dva chytám jen na řekách, dost se na to těším.

http://jihoceskafeederliga.mrk.cz/?id=7446
 
Bečetka - 2.10.2014

Diskuse k miničlánku

Bečetka - Profil | Út 28.10.2014 16:31:15

MatoK75 >> Jenže i to 80 g krmítko mi unášel proud. Pomohla by jen elektrikářská páska. Blíž břehu jsem už krmítko udržel.

MatoK75 - Profil | Pá 3.10.2014 10:00:56

Bečetka >> Mám jednu otázku. Prečo si nechcel zostať chytať na 80 gr košík? Myslím si, že možnosť lepšieho ukotvenia záťaže s väčšou dĺžkou nádväzca by mohla byť lepšia možnosť, bohužiaľ som tam nebol, takže je to názor podľa toho, čo som si prečítal.

Tiky Květák - Profil | Čt 2.10.2014 21:57:19

Já sem začal 0,14 návazcem a 12 háčkem, čtyři červy na něj. A ryby to vůbec nedobíraly. Změnil jsem na 0,10 mm a 16 háček, dva červy a ryby to začly dobírat a záběry to byly poctivý... Při běžnym chytání pod 0, 14 nejdu, ale tady mi to vážně přišlo skoro jako nutnost. :)

Bečetka - Profil | Čt 2.10.2014 18:13:43

Eli >> Podle mě tak paušalizovat nejde (kdykoliv na všechny revíry v tomhle období). Začínám poslední dobou vždycky destíkou a pak eventuelně zesiluju. Ryby mi nepadaly, návazec jsem netrhal, tak nebyl důvod něco měnit...

Eli - Profil | Čt 2.10.2014 10:06:30

Podle mě je v tomhle období návazec 0,10 nesmysl a rozdíly v braní ryb bych hledal jinde.