Návštěva rybářských táborů

Kategorie: Všeobecné
Před nástupem letních prázdnin jsem byl osloven vedoucími rybářských kroužků, zda bych byl ochoten přijet a udělat přednášku o sportovním lovu ryb na plavanou. Přislíbil jsem tedy účast a dohodl se, kdy je navštívím.

Jeden z táborů se nacházel u řeky Berounky. Děti byly z rybářského kroužku MO Rokycany. Po příjezdu na tábor se mně ujal jeden z vedoucích Jiří Vaníček a šli jsme za dětmi, které seděly od rána na rybách s Václavem Lysým.
Dohodli jsme si průběh přednášky. Nanosil jsem na místo veškeré rybářské vybavení k lovu ryb na splávek, které mám a rozložil.
Vedoucí ohlásili začátek přednášky a já se pustil do výkladu.


Postavil jsem si na břeh sedačku a vše okolo co k tomu patří.
Bral jsem jednotlivé pruty do ruky a vysvětloval dětem, jak se na který chytá. Měl jsem s sebou pruty bolognesové, biče dlouhé a ouklejové, pruty odhozové s pevným splávkem, odhozové s angličákem a děličku. Ukázal jsem jim, jak se s kterým prutem nahazuje, jak se sestavuje udička, jak správně rozložit zátěž na kmenu. Jak se dělají návazce a které háčky používat. Nastal čas namíchat krmení na dnešní ukázkový lov.


Vysvětlil jsem dětem, kde jaké krmení použít, co se do krmení přidává a na jaké ryby funguje.Také jsme probrali, jak správně pečovat o živé nástrahy a které se kde používají.
Teorie bylo dost a tak jsem přistoupil k praktické ukázce lovu na děličku, která je na řece jedna z nejúspěšnějších metod lovu se splávkem.
Sestavil jsem prut, nasadil olovničku, ukázal dětem jak správně nastavit hloubku a osahat si dno, zda je tam vázka nebo nějaká prohlubeň ve dně. Nastal čas na hrubé vnadění, nadělal jsem pár koulí z krmení a naházel na špičku prutu. Nasadil jsem udičku a ukázal praktický lov s děličkou. Chytil jsem pár drobných ryb a řekl, zda si to někdo chce vyzkoušet. Nikdo se moc nehrnul a tak nastoupil vedoucí kroužku Václav.


Po pár radách, jak má co dělat, chytil rybu a už jsem ho nemohl od lovu utrhnout, jak se mu to zalíbilo.V tom dorazil další z vedoucích Jindřich Kalivoda a sledoval Václava, jak se mu daří. Tak se jim to zalíbilo, že si slíbili nastrojit děličku, kterou mají pro svůj oddíl a příští rok to děti naučit také.


Děti měly ještě pár dotazů, na které jsem jim odpověděl. Již byl podvečer, tak jsem se rozloučil a vyrazil k domovu.
Děkuji vedoucím za pozvání ,dětem za trpělivost a kuchařkám za dobrý oběd.

Druhý byl letní tábor, pořádaný MO Plasy, který se nacházel u Odlezského jezera. Bylo tam spousta dětí rybářů, ale i nerybářů. Vedoucí svolali děti, které měly o přednášku zájem, ale přišli se podívat i dospělí, protože to se nevidí každý den.


Ukázka se opakovala jako v předešlém dnu.
Děkuji za pozvání Vladimíru Krotkému, Michalu Eschnerovi a rovněž kuchařkám za dobrý oběd.

Byly to krásné dva dny na rybách s dětmi.
 
Louda - 18.11.2013

Diskuse k miničlánku

retrívr - Profil | Pá 6.12.2013 16:57:06

Sven >> Asi tak to je, proto to oceňuji i u ostatních a velmi si toho vážím.

Sven - Profil | Pá 6.12.2013 16:50:40

retrívr >>díky :-) Ty, který se dětem věnuješ celý život, sám nejlépe víš o čem to je.

retrívr - Profil | Pá 6.12.2013 16:35:48

Sven >> Rozumím. Znám to ze sportu, o to tady jde, dal jsi jim to nejcennější.

Sven - Profil | Pá 6.12.2013 16:25:08

Darcy >> ano, máš pravdu. Také jsem se tomu před časem šestnáct let věnoval a také existuje několik, dnes už chlapů, s kterými jsem přes věkový rozdíl kamarád. Občas mě navštíví, popřejí k svátkům nebo pozvou na ryby. To zahřeje......

Louda - Profil | Pá 6.12.2013 15:40:55

buvol >> a v roce 2014 budeme pokračovat

buvol - Profil | Čt 5.12.2013 8:34:36

Chtěl bych tímto poděkovat Vencovi za krásný článek a ještě jednou i za to, že nás na táboře navštívil.
Musím přiznat, že není jednoduché zapojit se do této činnosti, protože bez podpory rodiny, MO a kamarádů by nebylo snadné věnovat se dětem. Poděkování ale patří i těm, kteří se rybaření nevěnují, ale jsou ochotni podpořit děti a to buď finančně nebo věcně. Bez těchto lidí bychom měli problém s pořizováním odměn na tábor, okresní kolo Zlaté udice a díky těmto lidem můžeme každý rok vyrazit na obě rybářské výstavy do Prahy případně na víkendovou akci na Butově. Takže na závěr děkujeme všem, kteří nám pomáhají a pokud se chcete dozvědět co děláme, najdete nás na www.rybarskykrouzekhradek.cz.
Krásné vánoční svátky a šťastný nový rok.

KrálRybář - Profil | St 27.11.2013 3:50:48

Skvělá práce! Fotky mají atmosféru. :)

Darcy - Profil | Ne 24.11.2013 16:56:44

Protože jsem se "pár let" rybářské omladině věnoval, chtěl bych poděkovat všem, kteří se mládeži věnují. Je to především práce absolutně nedoceněná, někdy krásná, někdy jde o nervy. Největší odměnou pro mě bylo, když se ke mně moji bývalí svěřenci po letech jako dospělí chlapi hlásili a vzpomínali na chvíle strávené v rybářském kroužku.

Unkas - Profil | Ne 24.11.2013 16:51:31

Každý, kdo se snaží dostat děcka od počítače do přírody a nemusí to být zrovna na ryby má můj respekt.

masicek - Profil | Ne 24.11.2013 16:05:13

Rád jezdím na revíry Dyje 4C a několikrát jsem se setkal s dětmi rybářského tábora,který je v Bulharech.Nevím odkud vedoucí,odkud jsou mladí rybáři,ale vím že to co dělají,dělají dobře.Děti se vždycky chovaly velmi slušně,tiše a jejich zacházení a radost z ulovených ryb mne a moji manželku,
taky rybářku,velmi těšilo.Určitě v nich roste nová genace dobrých rybářů a ne takoví kteří si o sobě myslí,že z nich drahá výbava a Chyť a Pusť ty rybáře udělala.Už i počet příspěvků do diskuzí vypovídá o malém zájmu o mladou generaci opravdových rybařů,kteří si váží přírody.Dík těm,kteří toto předávají druhým.






milin - Profil | Pá 22.11.2013 13:22:53

Dobře to děláš, moc chválím. I kdyby u rybaření zůstala jen třetina dětí z toho tábora, tak se jim to vryje do paměti, je to pro ně zážitek a budou na to vždycky rádi vzpomínat. ( viz. příspěvek od pouzy )
Vychovávat děti k rybaření a vůbec jak se chovat v a k přírodě je bohulibá činnost. Máte můj respekt.

pouzy - Profil | Čt 21.11.2013 16:10:24

Velmi a záslužná činost a při čtení vzpomínka na své dětské ryb.tábory konané v Klučenicích u Karlštejna.Krásné to časy.

Louda - Profil | Čt 21.11.2013 15:57:44

GRUPA >> děkuji

GRUPA - Profil | Út 19.11.2013 18:30:18

Pěkné.