Otázky pro Martina Maťáka

Kategorie: Feeder

Otázky pro Martina Maťáka, vítěze 1. Ligy LRU FEEDER 2012

Martin závodně chytá LRU Feeder od roku 2011. Prvním jeho závodem byla Markovka, kde hned skončil na pěkném třetím místě. V roce 2012 odchytal nejvyšší I. ligu - podařilo se mu ji v jednotlivci vyhrát a jeho družstvo skončilo na 4. místě. K tomu ještě přibyl vicemistr z Mistrovství ČR LRU Feeder 2012 v Mlékojedech a další přední umístění ve feederových závodech. Nachystali jsme si pár otázek, které budou zajímat hlavně závodníky.


První závod I. ligy LRU FEEDER - Veletov 2012

1. Vzpomeneš si na první ligový závod a průběh tohoto klání? Co bys udělal teď jinak?

První kolo bylo na jaře na Labi ve Veletově. Šel jsem do něj s tím, že budu sbírat zkušenosti - nikdo na mne netlačil a ani ode mne nečekával, že odvedu nějaký suprový výsledek. Na druhou stranu jsem cítil, že nesmím zcela propadnout, protože mohu být chápán jako závodní "rychlokvaška", a jistě by mých "dvakrát deset" udělalo některým lidem radost. Před závodem bych bral výsledek kolem středu tabulky. Sobotní kolo jsem udělal trojku, v neděli dokonce dvojku a bylo z toho celkově moc pěkné 7. místo z šedesáti rybářů. Tohle první kolo mi dalo především sebedůvěru - ať již v tom smyslu, že se dá zachytat i proti zkušenějším závodníkům, tak třeba v tom, že se nemusím bát lovit mezi závodníky, kteří zkrmí prakem 2x více krmení než já bez praku - doposud jsem totiž chytat jen na závodech, kde se krmit prakem nesmělo.
Pár věcí, které bych zpětně udělal jinak, by se našlo, ale napíši jen jednu, které se týkala mé nezkušenosti s podobnými závody. Nevěděl jsem, že je zvykem, že každý nahazuje na horní hranici svého lovného sektoru, aby plně využil svých 10 metrů po proudu, odkud může lákat ryby svou návnadou. Já nahazoval na střed - jen asi 5 metrů od souseda po proudu, který navíc chytal stejně daleko jako já. Takto na střed chytáme na lokálních závodech, kde není lovní místo na břehu označeno svými hranicemi zleva a zprava, ale pouze svým středem, u kterého se sedí a nahazuje se před sebe.


Tloušť z MiČR LRU FEEDER - Mlékojedy 2012

2. V čem jsi „jiný“ oproti ostatním, že se ti v roce 2012 tak dařilo? Zaslechl jsem, že část úspěchu tkví v tom, že chytáš na fluorescenční červy, je to pravda?

Svou výhodu vidím v tom, že jsem "vychytaný" - mohu si dovolit chodit často na ryby i proto, že to je součást mé práce. Bez ohledu na takto získané zkušenosti, které jsou při závodu na jiné vodě těžko využitelné, jde především o zručnost. A stejně jako dlouholetý řidič nemusí přemýšlet, kdy sešlápnout spojku a kdy plyn, nebo si v duchu kreslit křižovatku, aby zjistil, kdo má přednost, tak ani já nemusím přemýšlet, ztrácet čas a stresovat se běžnými úkony, které při lovu dělám. To jsou automatické věci, které každý dlouholetý řidič či rybář udělal tolikrát, že ruce a nohy již pracují samy a hlava se může věnovat taktice a soustředění. Ovládání náčiní musí být rutina. Jako stěžejní vidím především přesnost nahazování, rozpoznání využitelného záběru a bezztrátové zdolávání. Tím něříkám, že jsem bezchybný, jen že se v tomto cítím být silnější než jiní.
Dále nechci být zcela konkrétní, ale podle mne je mnoho feederových závodníků zmateno z plavané. U feederu nikdy nebude nástraha v návnadě rybám tak atraktivně předkládána jako u plavané - nemůžeme nástrahy a návnady plavačkářů slepě kopírovat, když je nedokážeme stejně používat.
Ad fluoro červi - kupuji standardní mix barev z Mila. Možná je má někdo od jiné firmy, kde třeba nejsou oranžoví, žlutí a růžoví, ale jen bílí a červení. Popravdě netuším, co vše lze označit jako fluorescenční barvu, ale nic speciálního nepoužívám.

3. Kterého úspěchu si ceníš nejvíc?

Velmi si cením prvního místa na Mušově. Samozřejmě je to moje "domácí" voda, ale výsledek 1+1 za váhy 27 a 28 kg a hlavně náskok před ostatními v sektorech mne hodně překvapil. Potěšil mne i Tonda Kunst, který jakožto rozhodčí při pohledu na můj druhý los a na včerejší výsledky prohlásil, že mám mistrovské místo. A po chvíli dodal "protože tady zachytá jen mistr".


I. liga LRU FEEDER - Pasohlávky 2012

4. Co bys prozradil mladým, nebo budoucím závodníkům pro jejich první závod?

Chytat tak, jak jste zvyklí. Nezkoušet nové montáže ani návnady, které neznáte (to můžete dělat při běžném lovu, kdy si "hrajete" na závod). A hlavně koukat kolem sebe, sbírat zkušenosti a zapojit se do komunikace s ostatními závodníky. Nedá se závodit jen proto, že vás bude bavit jen těch 3 až 5 hodin lovu, musí vás bavit i zbytek dne, kdy jste v kontaktu s ostatními.

5. Jaké máš v závodním feederu ambice a co tě na závodech baví?

Ambice jsou ukázat, že "to" nebyla náhoda a zkusit vyhrát některé velké závody. A baví mne přátelství s partou správných lidí, kterou jsem u závodního feederu našel - jak na lokální úrovni, tak celorepublikově.


KP Severní Moravy a Slezska LRU Feeder - Bečva 2011

6. Které závodní úseky – nebo úsek se ti líbí nejvíc, nebo je jinak zajímavý?

Moc se mi líbí řeka Labe v Mlékojedech. Nejen, že tam je pro závody ideální "terén", ale takové krásné říční ryby v tak pestrém druhovém složení jsem nikde jinde nechytal.

7. Oblíbené náčiní:

oblíbený prut - Shimano Speedmaster heavy 390cm - starou verzi jsem používal snad 6 let a letos jsem si je koupil nové znovu.
oblíbený naviják - Daiwa TD-X 3012 a Daiwa Caldia X 3000
oblíbený háček - Owner Pin hook a Milo AS carp
oblíbený kmenový vlasec - kdybych měl jmenovat jednu značku, ke které se opakovaně vracím, tak to bude Stroft, ale zkouším různé vlasce. Úplně spokojený jsem nebyl s žádným. Letos se mi celkem líbilo Gamakatsu G-Line, Daiwa Megaforce a Guru Drag line.
oblíbený návazcový vlasec - Simano Antares silk shock
oblíbená montáž -průběžná

Děkuji za rozhovor.
http://feedertrebic.cz/
 
RADYNEK - 4.1.2013

Diskuse k miničlánku

suvisak - Profil | Po 18.11.2019 19:10:06

Ahoj Martine,prosím te neplánujete mobilní aplikaci mrku?
Dik Tomáš Zapletal

ZN - Profil | Pá 18.1.2013 8:49:56

Martin M. >>
fakt jsi borec, gratulace.

Tak, další krůček máš za sebou a teď už je na řadě ta královská disciplína :-))

Dalas - Profil | Pá 18.1.2013 8:38:27

Martin M. >> jsem ani nevěděl, že jsi s feedrem až tak šikovný, čumím a upřímně smekám..

TonyK - Profil | Po 7.1.2013 20:34:54

Jan Fan Čundl >> Budeš se divit, ale jsou tací mezi námi. Ve feedru je to třeba Štěpnička starší, který celkem pravidelně pobíhá po závodním úseku a radí ostatním z rodu. Nebo třeba Milan Novotný, kterému není líno běhat okolo kluka, pomáhat mu a ve volných chvílích nám ještě zajišťovat catering.

Jarda Š. - Profil | Po 7.1.2013 17:10:05

Jan Fan Čundl >> Hokej by u nás také nebyl zdaleka na té úrovni, na jaké je, kdyby všichni chtěli jenom bruslit za pukem a nikdo nechtěl ve svém volném čase běhat kolem kluziště.

Jan Fan Čundl - Profil | Po 7.1.2013 14:31:30

Jarda Š. >> Nechci se motat do vaší diskuse, ale nedovedu si představit, že by svůj volnej čas trávil někdo tím, že bude pobíhat okolo vody..bez ohledu na věk..

Jarda Š. - Profil | Po 7.1.2013 14:22:31

Martin M. >> Netvrdil bych, že to není možné, myslím, že by to chtělo jen vůli několika starších zkušených závodníků, aby se vzdali vlastního soutěžního chytání na velkých závodech a soustředili se na trénování těch mladších perspektivních.

Martin M. - Profil | Po 7.1.2013 14:15:18

Jarda Š. >> musim te vratit zpatky na zem - tohle u nas neni mozne. Ber to stale jako konicek dobrovolniku. Malo lidi, malo penez, malo casu... Ale treba loni na GP Moravy trener sve sverence takto obchazel - aspon mi to tak pripadalo, nic oficialniho.

Jarda Š. - Profil | Po 7.1.2013 13:58:22

Martin M. >> To je možná také chyba pro reprezentaci, že závodníci nejsou z ligy zvyklí měnit taktiku podle pokynů trenéra. A reprezentační trenér při ligovém závodu sedí u prutu, místo toho aby chodil po břehu dirigoval týmovou taktiku.

Martin M. - Profil | Po 7.1.2013 13:39:20

Jarda Š. >> zapomnel jsem odpovedet na toho trenera, promin. Trenera na lize jsme nikdo v tymu nemeli. Behem lovu si maximalne zavolame nebo poslem SMS ("funguji mi hnojaci na kratke prubezce a neprehazovat"), pripadne muzes neco zkusit vytahnout z okolojdoucich rozhodcich :-) Brehar nebo trener by se hodil, ale tim by jeden clovek zabil cely vikend, plus naklady na dopravu a ubytovani. Na lize nechytajiciho trenera nemiva snad nikdo, maximalne ze jede nejaky nahradnik z tymu, nebo pritelkyne, manzelky a deti.

pectak - Profil | So 5.1.2013 13:47:49

Jarda Š. >> Nevím :(

Juraj - Profil | So 5.1.2013 11:15:16

hraji >> Dívám se na to tak, že když se všem povolí telefon, tak mají stejné podmínky a nikoho to nestojí ani halíř. Samozřejmě, že kdo má ještě navíc břehaře je ve výhodě, ale ne až takové, jako když zakážou telefon a jeden břehaře má a druhý ne. Proto zákaz vnímám jako negativní a je dobře, že je ve feederu u nás tel. povolený..