Levné „kokosky“

Kategorie: Kaprařina
Často se mě lidé ptají, jak mají chytat kapry, když prostě nemají peníze na drahé kvalitní boilie. Já osobně myslím, že nejdůležitější je to, kam tu nástrahu nahodím a jak moc jí věřím. Netvrdím, že drahé boilie není lepší. Samozřejmě, že když obsahuje kvalitní suroviny, bude zřejmě účinnější. Ale je spousta především mladých rybářů, kteří si nemohou dovolit dát za boilie 400 Kč a víc za kilo. Ti mají ale na druhou stranu oproti prací vytíženým lidem, kteří si to dražšší a hotové boilie mohou koupit, mnohem více volného času. Z tohoto důvodu jsem oprášil recepty ze svých studentských let a trošku je upravil podle nových zkušeností.


Nejdůležitějším kritériem byla cena, proto zastánce „kvality“ varuji před dalším čtením. Tento recept jsem začal připravovat v zimě, proto jsem se vyhnul všem živočišným složkám, které ve studené vodě nejsou příliš vhodné. Boilie je díky použitým surovinám rychle stravitelné a nemusíte se bát, že ryby tak snadno překrmíte. K tomu, abyste se dostali na co nejnižší cenu, je třeba dobře hledat, kde nakoupit suroviny. Já jsem něco nakoupil v rybářském e-shopu, něco v zemědělských potřebách a zbytek v supermarketu.


Suroviny:
20 % Ptačí zob Nectarblend (Drcené vaječné sušenky s nigerem a konopím)– cca 100 Kč/kg-R
10 % Pšeničné klíčky– cca 20 Kč/kg-ZR
15 % Mleté konopí– cca 30 Kč/kg (namelte sami, jinak počítejte trojnásobek)-ZR
20 % Krupice– cca 20 Kč/kg (levné a dobré pojivo)-S
10 % Sušené mléko– cca 60 Kč/kg-ZR
15 % Mletý kokos– cca 50 Kč/kg-S
5 % Fruktóza– cca 120 Kč/kg-S
5 % Syrovátka– cca 80 Kč/kg-S

1 kg suché směsi vyjde cca na 50-60 Kč.

Tekuté složky:
30 ml/kg Sladidlo sacharin (300 ml cca 40 Kč)-S
80 ml/kg Kokosové mléko (400 ml cca 50 Kč)-S
Esence (kokos) dle doporučení výrobce (100 ml cca 100–200 Kč)-R
Vejce 8-10 ks/kg (cca 5 Kč/kus)-S

S – Supermarket
R – Rybářské potřeby
Z – Zemědělské a chovatelské potřeby

Postup

Směs připravím jednoduše smísením všech sypkých složek, jenom ptačí zob a konopí předtím umelu na mlýnku na mák, aby struktura nebyla příliš hrubá a s těstem se dalo dobře pracovat. Není to zrovna jednoduché, ale jiný způsob zatím nemám. Je důležité vše dokonale promíchat, což dělám tak, že dám pět nebo deset kilo směsi do silného igelitového pytle a pořádně s ním míchám, dokud to není perfektní. V průhledném pytli je krásně vidět, zda je vše dobře promíchané. Tekutou složku připravím podobně, jen ji rozmíchávám tyčovým mixerem v kbelíku. Z článku Jardy Těšínského jsem odkoukal míchání sypké směsi do tekuté, což je mnohem lepší než můj původní opačný postup. Připravené a dobře propracované těsto nechte alespoň hodinku odpočinout. Poté už ho můžete zpracovat do svých oblíbených tvarů a velikostí. O vaření už toho bylo napsáno hodně, proto nemá cenu to znovu „omílat“. Poslední možnou úpravou při sušení je rozmíchat si esenci, sladidlo a vodu a tímto roztokem boilie postříkat rozprašovačem (dejte pozor, na co se používal předtím). Boilie je pak krásně voňavé i na povrchu.


Jedno kilo hotového boilie vyjde přibližně na 100-120 Kč (podle použitých surovin), takže je opravdu velmi levné. Je to jednoduché, a i když v tom není žádný zázrak, fungovalo velmi dobře, a mnohdy lépe než drahé kupované boilie. Krom kaprů tímto boilie nepohrdlo ani několik amurů. Jak už jsem psal v úvodu, bude to spíše mojí absolutní důvěrou v tuto nástrahu a tím, že jsem ji nahodil na místo, kterému jsem nejvíc věřil. Je jen na vás, zda to zkusíte.

Přeji hodně štěstí a budu se těšit na vaše vlastní recepty.
 
fotojakes - 28.1.2013

Diskuse k miničlánku

fotojakes - Profil | St 6.2.2013 18:18:43

Jirka Klíma >> ten není nutný, podstatné sladidlo je ta fruktoza, tedy dle mého:-)

Jirka Klíma - Profil | St 6.2.2013 17:50:36

fotojakes >> recept se mi celkem líbí ale kdyby jsem to dělal tak by jsem ten Sacharin nahradil melasou

fotojakes - Profil | St 6.2.2013 17:45:24

hooligans >> jj, právě na tom se to dělalo, tedy ty 12 a netrhalo se to.

hooligans - Profil | St 6.2.2013 17:43:12

fotojakes >> Takže ten malej rollbal,co má Tvá slečna na fotce k článku je jen imitace,ja myslel,že jsi to komplet dělal na něm.Proto jsem se ptal jestli to ten rollbal netrhá...

fotojakes - Profil | St 6.2.2013 17:09:38

Straspytlik69 >> To je asi nejlepší, já někdy dělil várku na dvě části (druhou jsem dělal až druhý den), protože 10 kg suché směsi bez mechanizace je záhul, protože jsem dělal 12 a 16.

Straspytlik69 - Profil | St 6.2.2013 17:06:18

fotojakes >> já většinou těsto nechávám uležet do druhého dne aby se to pořádně propojilo a rozleželo

fotojakes - Profil | St 6.2.2013 17:04:37

hooligans >> Když jsem začal válet hned, tak zlobilo, ale po odležení (půl až dvě hodinky) to bylo v pohodě. To rozmezí je podle toho jak se mi chtělo do další fáze výroby:-)

Nutno podotknout, že vše jsem dělal růčo.

hooligans - Profil | St 6.2.2013 17:01:35

fotojakes >> Jak se hotové těsto(dle receptu) chová(jak je tvárné) pří zpracování....jestli se netrha na rolballu atd...

hooligans - Profil | Út 5.2.2013 16:41:53

Jak se hotové těsto(dle receptu) chová(jak je tvárné) pří zpracování....jestli se netrha na rolballu atd...

Babe - Profil | So 2.2.2013 12:37:43

Pěkný článek, ale měl bych jeden dotaz. Možná už to někde na MRKu padlo, ale kolik vajec/jater na 1 Kg směsi?

hunter18 - Profil | St 30.1.2013 19:42:02

v kuchyni a eště ti pomáhá přítelkyně? myslím že by si mohl radit jak na holky :D

rozbora - Profil | Út 29.1.2013 15:29:31



Tým rybám čo to ochutnajú závidím. Majú Vianoce viac krát do roka :-)

bakulebart - Profil | Út 29.1.2013 14:05:56

no musim řict že každiho kdo si složi svoje koule tak trochu obdivuju ja to skoušel dvakrat jednou z ořechama trošku bylo tvrdči,ale na řeku do proudu by šlo,a druhy sem skoušel něco podobniho si doma umotat sám,vychazelo mně to podobně kolem 120kč na kg,finta v tom byla takova že jsem začinal teprv chytat ryby a myslel jsem si že když hodim do vody dvacet kuliček tři dny po sobě že mi kapři budou litat na haček sami:))po tejdnu bez ulovku bylo sklamani,ne jen že jsem malo krmil ale ještě jsem chytal na blatě což jsem zjistil až dalši rok když jsem tam chytal,dneska už radši neexperimentuju koupim si krmni koule od inferna 5kg za 600 kč,cena stejna bez prace a když fakt chodiš krmit pravidelně tak ryby berou,sice zatim nemam žadneho ohromujiciho kapra nejětši 81cm ale to mi bohatě stači,
jinak ten kdo si to váli sam a ma uspěch je u mně rfajer

Aleš10 - Profil | Po 28.1.2013 20:52:11

Pitris >> no já jednou jednoho domorodce do krmení ale nevim jestli na to něco chyt :)

Pitris - Profil | Po 28.1.2013 20:50:45

Aleš10 >> Tak to mas pravdu, na to argument nemam, ale lit do vody sem to taky jeste nevidel ;-)

Aleš10 - Profil | Po 28.1.2013 20:45:52

Pitris >> pivo je taky hořký a chlastá se :)

Pitris - Profil | Po 28.1.2013 20:41:40

fotojakes - 28.1.2013 20:30:23 >> No a to ja ti prave klidne odpovim co me k tomu vede. Kdyz kouknu na sladidlo co tu mam doma, tak tech 30 ml odpovida vice jak pul kila cukru. No a vim, ze kdyz to prezenu, tak misto te sladke z toho vystoupi horka chut. Tot vse ;-)

Martík - Profil | Po 28.1.2013 20:38:55

fotojakes >> Tak esi vydržela smrady, tak se jí drž! :))

fotojakes - Profil | Po 28.1.2013 20:30:23

Pitris >> mě to chutnalo:-) Stejně se můžu zeptat já tebe, co tě vede k tomu, že to je moc, ale ani jedenomu z nás nebude mít kdo vyvrátit, či potvrdit odpověď. Kapr ti neodpoví a člověk ti řekne maximálně svůj názor, ale pouze názor názor. Prostě jsem to osladil a kdyby nebyla fruktoza tak drahá, tak jí tam frknu daleko více místo sladidla.