Od začátku až k boilie

Kategorie: Kaprařina
Rybářská sezóna už je v plném proudu a já, snad jako každý rybář jsem si celou zimu pročítal rybářské články a připravoval se na první vycházku k vodě. Čtení všech různých článků mě však nedalo jen inspiraci jak chytat, ale také inspiraci k tomu napsat svůj první článek o rybaření.

Když jsem byl ještě malý kluk, tak jsem jezdil se svým tátou a rodinou na soukromé revíry chytat pstruhy, kteří brali jedna, dvě. Tady jsem se také k rybám dostal a postupem času jsem se začal chodit dívat na výlovy rybníků a o ryby se více zajímat. Nakoupil jsem si nějaké rybářské knihy a pročítal si je. Vždy mě ale zajímalo co je vlastně to boilie, takový cizí název, doteď jsem znal jenom chleba a žížaly. Když jsem si konečně udělal svůj první rybářský lístek, tak jsem na sebe byl patřičně hrdý a brzy jsem také vyrazil na ryby. Dnes už se jenom směji nad tím, jak jsem je chytal. Snažil jsem se chytat kapry. Měl jsem kaprový prut, naviják, na kterém byl vlasec o průměru 0.35 mm. Zakončeno jsem měl obrovskými háčky a feedrovým krmítkem, do kterého se mi háčky stále pletly. Za celou sezónu jsem chytil pár cejnů a dva malé kapry. Víc nic. Na ryby mě vozil můj táta, který rybářský lístek neměl a jenom tak tam semnou seděl, to ho nebavilo, ale ryby by chytat chtěl. Tak mě přemluvil, že budeme jezdit na soukromé revíry, abychom mohli chytat oba a chytili třeba i větší ryby. Ale ještě předtím než jsme měli jet na ryby tak táta jel do Norska na tresky a v obchodě potkal jednoho staršího pána, který měl doma velice kvalitní pruty a navijáky, no prostě veškerou výbavu na kapry a mnoho dalších prutů, které nám nechal za třetinovou cenu. A bylo rozhodnuto. Kvalitní výbava už byla na světě, tak jsme ihned po tom, co se táta vrátil z úspěšného lovu v Norsku, vyrazili na náš první soukromý revír, který se nachází u Žďáru nad Sázavou. Měl jsem nachystané průběžné montáže s krmítkem a velikou rousnicí. Pro ty, kteří nevědí, jak se rousnice chytají, tak když přes den prší, tak večer okolo 10 až 11 hodiny vylézají na trávníku a musíte je velice rychle chytit. Někdy mají třeba i 20 cm. Tato montáž mi po hodince přinesla jesetera 97 cm a hodně dalších kaprů, tátovi samozřejmě také. Vedle nás chytal jeden pán, kterého jsem si velice oblíbil, a on nás naučil chytat na halibut pelety, na které jsme nachytali další ryby a já se začal o lov na boilie vážně zajímat. Když jsme jeli opět na ryby, měli jsme nakoupené různé nástrahy. Chytali jsme na halibut pelety, které se nám osvědčily a na masové a ovocné boilie u kterého jsme dokrmovali peletami na PVA šňůrce. Na tomto rybníku chytil táta svého prvního jesetera 120 cm.
Později jsem na jiném rybníce poprvé výrazněji změnil montáže a začal jsem používat pop-up boilie, které přineslo své úspěchy. Po nějaké době už jsem se dokázal vyvarovat chybám jako zalepování uzlíků na montážích vteřinovým lepidlem. To opravdu nedělejte, protože syntetický zápach zrovna ryby neláká. Teď si radši koupím smršťovací hadičky. Změnu jsem udělal i v montážích jedna zůstala stále průběžná a druhá byla napevno.
Vytvořil jsem nějaké pro mě nové, ale už mnohými rybáři osvědčené návazce. Zaměřil jsem se hlavně na pop-up návazce s vlasovým rovnátkem a bročkem na zatížení.
Při lovu na boilie se mi osvědčilo ořezat na boilie „kůrku“, protože je tužší. Boilie dokrmuji mini peletkami v PVA punčoše, která je výborná na zakrmení přímo u nástrahy. Někdy přidám i pastu na obalování boilie, kterou hojně využívám na zamaskování zarážky u pelet, která někdy vyčnívá a opatrnější ryby může odradit. Na tyto systémy chytám už řadu let a úspěšně.
Na závěr bych chtěl snad už jenom dodat, že takhle to dopadlo, když jsem šel spát. Na fotografii je táta s krásným šupákem, který měl 94 cm. Chycen na mé pruty a návazce, které jsou na fotografiích s boilie příchuť banán.
Doufám, že jsem vám poskytl pár rad a nějakou to inspiraci. Děkuji za přečtení a snad někdy příště.

Petrův zdar





 
Max5 - 15.5.2012

Diskuse k miničlánku

Pappi - Profil | Út 17.3.2015 23:19:28

Rady ani inspirace jsem si nevšiml, hledám v článkách proč chytat na boilie a doufal jsem, že podle nadpisu se to konečně dozvím, ale bohužel. Hlavně jsem tento článek vůbec nepochopil. Co tím chtěl básník říct? Mimochodem já začínal na svazových vodách s boilie a teď si na stejných vodách cvakám spařenou housku, ale článek o tom tu nehledejte ;)

Brtek - Profil | Pá 18.5.2012 13:08:01

Max5 - >> Myslím si že to tady je hlavně o psaní a čtení a když tě baví psát piš !!Kdo nechce číst nemusí!!

Apollo444 - Profil | St 16.5.2012 17:50:46

Bob IV >> Nikde jsem nenapsal že soukromák je 100% zaručenej úspěch, ale učitě je mnohonásobně větší než na svazovkách.

Bob IV - Profil | St 16.5.2012 17:34:07

Apollo444 >> legend od mikbaits a banana cream od tandem baits plus pop. a jeste biosquid od jet fish plus to teso k tomu. pelety a kuku. asi spatna pocasi...

Apollo444 - Profil | St 16.5.2012 15:08:51

.Vašek. >> To je někdo napíše článek, přece neznamená, že mu automaticky každej musí být vděčnej ;-)

meteor - Profil | St 16.5.2012 15:05:57

.Vašek. >> OT: napsat článek o tom, jak jsi nenachytal, je mnohem náročnější nežli napsat článek o tom, jak jsi nachytal :-) teda pokud to má být zábavné čtení (což je asi to nejtěžší)...
Tak se do toho dej, ode mě máš za odvahu automaticky za jedna ;-)

.Vašek. - Profil | St 16.5.2012 13:26:14

někdo z vás píše, že by byl zajímavý článek o soukromáku, kde dotyčný vůbec nic nenachytal, klidně ho napíšu, jesli chcete, povedlo se mi to :D ale to by ten dotyčný okamžitě ocitl pod palbou kritiky a nadávek, že je neschopnej mentál a že nenachytá ani na soukromáku.... Takže ono je to těžký se lidem zavděčit :D ...

meteor - Profil | St 16.5.2012 8:48:30

mipa >> možná by byl zajímavý článek o "lovu" na soukromáku, kde dotyčný vůbec nic nenachytal :-)

2 "Max5": co míníš tím "začátkem" (název článku "Od začátku až k boilie")? Ono to působí, jako by ses prokousával různými rybolovnými technikami, až jsi zakotvil u koulís... ale ono ne. Nebo to myslíš tak, že jsi se při "lovu" kaprů prokousal nástrahami od kukuřice a žížal až ke koulís?

PS: trošku si opraš znalosti českého jazyka a to pokračování / rozšíření článku... to snad ani není potřeba :-)

F0XL - Profil | St 16.5.2012 8:33:52

Max5 - >> Je to stejný jako vykládat jak umíš balit holky a všem ukazovat fotky koček z nejbližšího bordelu. Na soukromáku většinou nachytá každej. Že ses nechal odradit prvními neúspěchy na svazovce je spíš přitěžující okolnost. Článek jsem nečetl jelikož to bylo hnedka jasný.

Koly.P - Profil | Út 15.5.2012 20:24:01

Apollo444 >> To možná chytne, ale někdy to taky zabere spoooustu krásně stráveného času...

mipa - Profil | Út 15.5.2012 20:22:57

dobrý článek ... ale asi 80-tý o složitém lovu v nadupaném "soukromém bazénu" ...
Moc se těším na to, až někdo napíše něco o lovu na krásně zdecimované "svazovce" ... :-)))

Max5 - Profil | Út 15.5.2012 20:00:26

Zdravím, tak jsem každopádně rád za vaše názory, ale abych ten článek troch u rozšířil, udělám vám tady malé ,,pokračování". Na svazové revíry jezdím, zde chytám na feeder. Mám ho hrozně rád, hlavně jemnej. Nicméně na svazové revíry jezdím také a myslím že už to nezměním. Jezdím třeby i na 3-5 dní a některé se stali mím druhým domovem...

.Vašek. - Profil | Út 15.5.2012 17:55:59

ahoj, na tvém místě bych si vůbec, ale fakt vůbec nenechal kazit radost od "odpůrců soukromáků" naopak si myslím, že na soukromé vodě získáš celkem rychle nějaké zkušenosti co se týče funkčnoti montáží, nástrah atd, které se ti na svazovkách budou určitě někdy hodit ...
Všechny soukromé vody nejsou špatné, podle mě je mnoho těch s vyváženou obsádkou, o který se majitel dobře stará a stojí za to tam jet a užít si rybolov v klidu .... toť můj názor, měj se ....

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Út 15.5.2012 15:55:44

Naivní článek kaprařskými médii vytvořené rychlokvašky.

Nicméně a to je mnohem důležitější. Pokud tě to baví, tak ti to přeju