Záchrana původních bristkých raků

Kategorie: Všeobecné
Žádost o cca 3 miliony Euro z grantových fondů na záchranu původních britských raků v hrabství Cumbria předložily společně organizace Eden Rivers Trust a South Cumbria Rivers Trust.

Pokud se žádostí organizace uspějí, finanční prostředky budou použity na zlepšení stavu řek v hrabství Cumbria, především Eden a Kent a jejich přítoků, konkrétně na podporu populací původních druhů raků a dalších volně žijících zvířat. Valná většina peněz by tedy byla využita hlavně k výstavbě ochranných plotů kolem řek, výsatbě stromů a obecně ke zlepšení obhospodařování krajiny, které bude přínosem pro řeky samotné.

Britský "white-clawed" rak je skutečně ohrožným druhem a jeho populace rychle klesá napříč celou západní Evropou. Původní raci jsou vytlačováni nepůvodními signálními raky a nemocemi, které přenášejí. Zejména račím morem způsobeným houbovou plísní, proti níž britští raci nemají obranné mechanismy. Původní druhy raků, mimo jiné, mizí, protože mnoho z řek, v nichž se vyskytují, nemá vhodné podmínky pro jejich krmení, život a celkovou prosperitu tohoto zvířecího druhu. Další nebezpečí vyplývá z míry znečištění vody a dlouhodobě nízkého stavu hladiny v řekách.

Hrabství Cumbria ve Velké Británii hostí poslední rozsáhlé populace "white-clawed" raků, které nejsou napadené morem, ani zde zatím nebyla zaznamenána přítomnost raků signálních. Nejdůležitější z těchto populací žijí v řekách Eden a Kent. Cumbria je proto jakousi zásadní tvrzí v evropském kontextu, protože je to jedna z posledních nezasažených oblastí.

Žádost o grant v rozsahu cca € 3 miliony EURo byla navrhnuta Evropskému fondu pro životní prostředí, který financuje projekty ochrany životního prostředí a ochrany přírody v celé EU. Návrh získal plný souhlas od obou agentur, dokonce i od Natural England. Konečné rozhodnutí, vzhledem ke složitosti procesu toku evropských dotací, nebude známo dříve, jak na jaře roku 2012.

Joanne Backshall, vedoucí pracovník South Cumbria Rivers Trust, uvedl:

"Tomuto úžasnému zvířeti hrozí vyhynutí v celé Evropě a Cumbria má nejčistší a nejrozsáhlejší zbývající populace ve Velké Británii. Zlepšení stavu řek v kraji proto nebude přínosem jen pro tento ohrožený druh raka, ale pro všechny divoce žijící zvířata v této provincii."

Zdravé, atraktivní řeky jsou také přínosem pro místní obyvatele, hlavně co se týče možnosti dodávek pitné vody a třeba také pro podporu volnočasových aktivit, jako je nížinná turistika, pozorování ptáků, rybaření a kanoistika. Celkově by se tak měla vytvořit krajina, která svojí obnovenou a hýčkanou přírodou bude lákat turisty.

Peter Evoy, manažer South Cumbria Rivers Trust, uvedl:

"Hrabství Cumbria je velmi důležité pro nativní "white-clawed" raky a doufáme, že tento grant zajistí, že stejné nebo ještě lepší podmínky budou pokračovat i v budoucnu."

South Cumbria Rivers Trust se také podílela na zachování původních druhů raků pro budoucí generace i z dokumentárního hlediska. V rámci této její činnosti byla založena expozice ze života raků v návštevnickém centru Brockhole Národního parku u Windermere.

Zdroj: http://www.fishingmagic.com/news_events/news/15665-native-crayfish-e3-million-project-bid-made.html
 
Mr.Stick - 15.1.2012

Diskuse k miničlánku

Žádné zápisy.