Úhoř Tomse Přeloučského

Ostatní recepty

Úhoř nasekaný na 4 cm kousky
Olivový olej panenský z čených oliv
Sezamový olej
Hořčičné semínko - polévková lžíce
Kurkurma - polévková lžíce
Thajské karí - polévková lžíce
Citronová tráva mletá - kávová lžíčka
1/2 limetky
Chilli papričky (raději zelené)
Čryři rajčata
Slůl
Cukr (nejlépe třitinový tmavý) lžička
Rybí omáčka - lžička
2 dcl silného zeleninového vývaru
Hřebíček 8 kusů
Bobkový list 4kusy

Úhože osolíme, polijeme limetkovou šťávou, pár kapkami sezamového oleje (asi čtvrt lžičky) a necháme 20 minut odležet. Ne déle.
Na hluboké pánvi (nejlepší je WOK) rozpálíme deci olivového oleje. Přidáme hořčičné semínko a pražíme dokud nezačne pukat (pozor, netrvá to dlouho). Ihned přisypeme kousky úhoře a krátce osmahneme. Přidáme karí, kurkurmu, zamícháme a krátce osmahneme, aby se koření rozpustilo. Přihodíme zeleninu a znovu krátce osmažíme. Krátce osmahnout znamená v tomto případě vždy max 1 minutu. Zalijeme vývarem a dusíme na mírném plameni, dokud úhoř nezměkne (asi 20 minut). Dochutíme jednou lžičkou rybí omáčky. Dosladíme jednou lžičkou cukru.

Rýži nejdříve osmahneme na polévkové lžíci olivového oleje až zbělá. Potom zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, přidáme sůl, hřebíček a bobkový list. Vaříme na mírném ohni.

Hotovou rýži vmícháme do omáčky s úhořem.

Pokud chceme dosáhnout pikantnější chuti přidáme do omáčky na samém začátku ještě drcený nakládaný růžový pepř.

Všechny suroviny jsou k dostání v české republice.

Dobrou chuť.

 

Toms Přeloučský, 29.6.2006
Průměrná známka: žádná

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.