Štika na mangoldu

Pečení ryb

SUROVINY:
1 malá, vykuchaná a šupin zbavená štika o váze asi 800g sůl, mletý bílý pepř, štáva z jednoho citronu, 70g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky,
1kg čerstvého mangoldu, 2 cibule, 1-2 stoužky česneku,
2 plechovky sardelových řezů, 4 polévkové lžíce olivového oleje, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
(4 porce)
PŘÍPRAVA:
Štiku ze vnitř a zvenku omyjeme studenou vodou a dobře osušíme.Zevnitř i zvenku ji potřeme solí, pepřem a trochu citronové štávy, konec ocasu zabalíme do alobalu, zbytek těla poklademe plátky slaniny.
Mangold důkladně opereme a necháme okapat.Stonky nadrobno nasekáme, zelené listy nakrájíme na proužky.Cibulia stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.Sardelové řezy opláchneme studenou vodou, dobře osušíme a jemně usekáme.Cibuli, česnek, sardelky, magoldové stonky a olivový olej smícháme dohromady.Okořeníme pepřem, muškátovým oříškem, přidáme trošku soli a zbývající citronovou štávu.Vše vložíme do zapékací mísy, dostatečně velké, aby se do ní štika vešla.Přikrytou zeleninu pečeme v mikrovlné troubě pět minut při výkonu 600 W.
Potom zeleninu důkladně promícháme, přidáme kní listy mangoldu a na ně položíme přípravenou štiku.Pečlivě přikryjeme a pečeme pět minut při 600 watech.Potom mísu z trouby vytáhneme, odstraníme alobal a zeleninu opatrně obrátíme.Znovu přikryjeme a ještě jednou pět minut pečeme pří 600 W.Jednu až dvě minuty necháme stát a podáváme.
Důležité upozornění:
U starších typů mikrovlnných trub se nesměl dovnitř vkládat žádný kov-tedy ani alobal.U novějších přístrojů to již možné je.Pokud máte troubu staršího typu, pečte silnější střední část a poněkud tenčí část ocasní každou zvlášť

 

Lukáš Uhlíř - Profil, 30.11.-000
Průměrná známka: žádná

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.