Kapr v aspiku

Vaření ryb

Kapr v aspiku : 1 kg kapra, 7 plátků bílé želatiny. Rybí várka: 750 ml vody, 50 ml octa, 2 mrkve, 1 petržel, 50 g celeru, sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list, petrželka, 1 bílek. (Lze dát ocet a víno v poměru 1 : 1 - potom bude aspik jemnější). Na ozdobu: 100 g sterilovaných okurek, 50 g sterilované kapie, kapary. V hrnci uvedeme do varu vodu, do které přidáme ocet, mrkev, petržel, celer, koření a vaříme asi 20 min. Kapra očistíme, rozpůlíme, skrojíme žeberní kosti a nařízneme kůži. Dáme do vývaru a na mírném ohni vaříme asi 10 min. Vařeného kapra vyndáme a dáme stranou. Do vroucího vývaru za stálého míchání vlijeme rozšlehaný ve studené vodě bílek. Necháme ho srazit (naváže na sebe nečistoty) a vývar přecedíme. Namočenou želatinu ve vodě asi 5 min. vymačkáme a rozpustíme ve vývaru. (POZOR ! Vývar nesmí být žhavý ani studený. Teplota 40 °C ne víc, ne míň. Pokud by bylo moc teplé nebo studené, sulc neuděláme). Část vlijeme do vyšší formy (v TV měli pekáč) a necháme ztuhnout. Vložíme porce kapra, dle fantazie ozdobíme okurkou, kapií, kapary a zalijeme zbylou částí vývaru. (Z mrkve na ozdobu dělali srdíčka vánočním vykrajovátkem). Zkouška aspiku: na studený tallíř z lednice nalijeme 2 - 3 mm aspiku. Aspik musí lepit a po 10ti min. v lednici musí ztuhnout. Když ne, přidáme ještě želatinu. Zbytek aspiku nalijeme do nádobky a vykrajovátky vánočními vykrájíme a porce na talíři dozdobíme.

 

Martin Kropáček, 30.11.-000
Průměrná známka: 1,00

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.