Polefka fajnova z kapra vanočniho

Rybí polévky

Lapni jednu nebo dvě hlavy kapří a hleď na to, aby nesmrděly či dokonce po stole nepochodovaly. Z hlav vydlóbé žábra, bylo by to hořký.
K tomu přidé vodříznutý kosti jako páteřovicu, plótve apod. Nevrážé do toho plótvu z vocasu nebo kůžu, uvařil bys blijavec. Toto dé do kastrólu se studenó codó aby to bylo ponořený, přidé sůl, nový koření a pepř v celku. Fajnšmekři přidajó kósek bobkovýho lista.
Dé to na plotnu a na mírným vohňu to vař do měkka. Pokud ta rybí glocna nebude zmrzlá jak Štolwerk, můžeš to po 25 minutách vodstavit a nechat dojít pod křidló.
Extra si vočisti a na hrubým struhadlu nastróhé 2 akurátní mrkve, 2 tak samé petržele a kósek celeru. Na dvě velký mrkve i 3 střední petržele a větší čtvrtku celeru.
Pokrájé jednu velkó cibulu na jemno a vorestuj ju na voleju, na konec přidé i trochu másla nebo Ramy. Až Ti to zrůžoví, tak tam vraž tu nastróhanó zeleninu a vorestuj to, až bude zelenina měká a potáhne se hladce po pánvi (bude barvit po mrkvi do červena). Měj vočištěné a prolisované česnek (3 - 4 velký stróžky) a ten do toho na závěr restování picni.
Na tu zeleninu nali procezené vývar z hlav a kostí nebo navopak. Kdyby bylo málo vody, tak tam nali trochu vařící vody čisté. Povař to s vočištěnéma vnitřnostma, který tam necháš. Dé bacha, abys tam nedala žluč, střevo a pók. Jinak tam dé nakrájený všechno ostatní, který před tím propláchneš vodó. Samo tam můžeš hodit i jikry nebo mlíč, to só taky vnitřnosti.
Kdyby se Ti to zdálo řídký, tak si nachysté trochu zásmažky na zahuštění. Nemusí být černá!
Mezi tím si ober maso z hlavy a ostatních kostí, rozeber to na kósky a hvízdni to do teho kastróla taky. Když to deset minut povaříš tak vochutné, esli to je dost slaný. Bacha nepřesol to, jinak to bude blča.Já do toho dávám trocho Vegety z Jugošky, protože Kosovci mě vůbec nevzrušujó. Pak dám míň soli.
Když je ten betelné dlabanec povařené a slané akorát, dé tam rozmělněnó majoránku a na úplné konec na jemno posekanó zelenó petržel.
Když budeš mít glocnu jednu, dé toho ostatního půlku.
Někdo pro změnu chuti tam přidá trochu mleté sladké nebo pálivé papriky, jiné trochu (ale fakt jen trochu) koriandru atd. Zatím to ale vař bez té papriky nebo koriandru. To si nech na dobu, kdy nebudeš vědět, co rópama dělat.
Než to naliješ do talířů, vezmi 2 krajíčky dobrýho chleba a rozkrájé ho na kostičky tak centimetrový. Gómé to, že i blbé chleba je betelnější než nějaká hóska, fakt. Dé to na pánvicu a opraž to na voleju. Dé bacha, abys tam nenalila volej motorové. Opražený to vraž na talíř a nalij tu betelnó polívku. Když je ten chleba ještě horké, je to špica.
Až to vystydne, můžeš si říct, že je to dost mastný. Záleží na tom, jak je mastné kapr a kolik tam naliješ toho voleja. Nusí ho byt akorát. Pak když je to studený, tak ten tuk trochu seber, ale ne všechno.
Když to vohřeješ, tak ten tuk se rozplyne a nemá to chybu.
Přeju Ti betelné šmakec.

(Toto je recept na kapří polívku od mýho budoucího tchána - už za měsíc - a myslim, že je betelné dost - oba).

 

Sedla - Profil, 30.11.-000
Průměrná známka: 1,00

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.