Kapr vařený v páře
Vaření ryb4 porce očištěného a vykuchaného kapra,1 1/2 lžičky zázvoru,1/2 lžičky mletého kmínu,1 lžička čerstvého nebo sušeného kopru,1 1l2 lžičky soli.
Postup
Kapra očistěte, vykuchejte a odkrojte hlavu. Přes hřbet nakrájejte porce široké asi 5 centimetrů, tzv. podkovy. Porce naskládejte do porcelánové nebo keramické mísy a zasypte je kořením a solí.
Mísu dejte na napařovací vložku do většího hrnce s vařící vodou a hrnec zakryjte pokličkou. Nízkou vložku podložte kastrůlkem, aby se pod ni vešlo víc vody a vytvořilo se dost páry.
Asi 10 minut vařte na silnějším ohni. Pak oheň ztlumte a zvolna vařte asi 45 minut, až se velké kosti začnou oddělovat od masa a vystupovat na povrch. Tehdy je kapr hotový. Pak ochutnejte.
Kapr vařený v páře to určitě vyhraje nad kaprem vařeným ve vodě; není vodnatý ani rozvařený. Maso zůstane pevné a zachová si vlastní chuť jen nepatrně obohacenou kořením. Důležitý je především zázvor. Ten u ryby připravované „po čínsku“ nesmí chybět.
Uvařené porce kapra rozdělte na talíře a polijte je vývarem, který zbyl na dně mísy. Jako přílohu doporučuji chléb.
Obměna: Mezi porce kapra položte pár špalíků pórku. Delším vařením v páře pórek změkne a není příliš vzhledný. Na talíři s kaprem se však objevit nemusí. Přidává se především pro chuť, jako koření.
Diskuse k receptu
Sven - Profil | Pá 16.9.2011 13:13:52
Fishky - Profil | Pá 16.9.2011 13:11:41
Sven - Profil | Pá 16.9.2011 12:37:32
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=20357
Pedro1 - Profil | Čt 15.9.2011 14:56:09
TomK78 - Profil | Čt 15.9.2011 14:53:35
Anýzový dědek - Profil | Čt 15.9.2011 14:51:37
šmudla - Profil | Čt 15.9.2011 14:23:44
Podkovy vymyslel nějakej estét bez znalosti rybí anatomie. Opravdu výborný si z těch hřbetních vidliček dělat kratší a ještě kratší kousky kostí na každé straně podkovy. Snažím se dělit porce rovnoběžně s těmi kůstkami a u kapra už aji filetuju když přijde kostra do polívky. Když už z kostiček dělat menší kousky tak nahusto a vykostit rybičku 3-4mm řezy přes kůstky( otestováno úspěšně na plotici, cejnovi, kaprovi a včil poslední adepti tloušti). Chce to disciplínu a opravdu ostrý nůž(to vykoštování rozřezáním mezisvalových kostiček na neškodné krátké kousky).
Koření na ryby: česnek granulovaný, červená paprika mletá sladká, cibule porek, drcený kmín a občas Kari nebo normální klasický grilovací koření či koření na kuře.
Zázvor nebo takzvaný Rybí koření směs mi teda absolutně nešmakuje.
Pedro1 - Profil | Čt 15.9.2011 14:19:38
Jednou jsem ochutnal takhle připravenou rybu včetně zázvoru a vzpomenu si na to vždycky,když vidím u vody nějakou zdechlinu,která už je trochu měkčí.
Kde to žije - všechna témata
17:47Černé stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat (Bleskovka) 28
17:38Kleště na O kroužky 16
17:34Lepší prut na těžší přívlač 709
14:18Legislativa - rybářský zákon, prováděcí vyhlášky, RŘ, BP, RS... 205
14:16maximální velikost prahu v potoce bez nutnosti povolení 3
13:49Rybáři a vinařství 202
12:55Ryby se mi po chvilce vypnou, co dělám špatně? 71
12:34Pruty Hearty Rise 275
11:12Solar titanium swinger 675
11:09Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli (Bleskovka) 5
10:28Jaký máte názor na Westin Prut W3 StreetStick 2nd 7'1" 2,13m M 2-10g 2 díly, případně w2 0
10:05Úhyn kaprů v rybníku 1,5ha 45
ČtFeeder vs. picker 15
ČtPruty pro lehkou kaprařinu 44
ČtVýběr prutů značky Century 593
Co je nového - všeobecné
11:33Bleskovka: Světové šampionáty v muškaření na jihočeských vodách - hájení revírů a pozvánka
ČtBleskovka: Černé stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Velký výběr zboží značky Black Carp.....
Za 139 Kč
Mrakující tekutý dip, který vytváří v okolí nástrahy intenzivní barevný
"kouř". Tento chuťově, pachově a opticky viditelný zákal se nese nade dnem. NOVINKA v mnoha příchutích. Více na www.chytil.cz
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
26.4.Benátský Blinkr 2024
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...
Doporučujeme e-shop
GScarp.cz
Rádi Vás kdykoli uvítáme na našem internetovém obchodě rybářské potřeby a nově i v naší kamenné prodejně. V našem...