MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK.cz - Stále na rybách

Kapr vařený v páře

Vaření ryb

4 porce očištěného a vykuchaného kapra,1 1/2 lžičky zázvoru,1/2 lžičky mletého kmínu,1 lžička čerstvého nebo sušeného kopru,1 1l2 lžičky soli.









Postup
Kapra očistěte, vykuchejte a odkrojte hlavu. Přes hřbet nakrájejte porce široké asi 5 centimetrů, tzv. podkovy. Porce naskládejte do porcelánové nebo keramické mísy a zasypte je kořením a solí.

Mísu dejte na napařovací vložku do většího hrnce s vařící vodou a hrnec zakryjte pokličkou. Nízkou vložku podložte kastrůlkem, aby se pod ni vešlo víc vody a vytvořilo se dost páry.

Asi 10 minut vařte na silnějším ohni. Pak oheň ztlumte a zvolna vařte asi 45 minut, až se velké kosti začnou oddělovat od masa a vystupovat na povrch. Tehdy je kapr hotový. Pak ochutnejte.

Kapr vařený v páře to určitě vyhraje nad kaprem vařeným ve vodě; není vodnatý ani rozvařený. Maso zůstane pevné a zachová si vlastní chuť jen nepatrně obohacenou kořením. Důležitý je především zázvor. Ten u ryby připravované „po čínsku“ nesmí chybět.

Uvařené porce kapra rozdělte na talíře a polijte je vývarem, který zbyl na dně mísy. Jako přílohu doporučuji chléb.

Obměna: Mezi porce kapra položte pár špalíků pórku. Delším vařením v páře pórek změkne a není příliš vzhledný. Na talíři s kaprem se však objevit nemusí. Přidává se především pro chuť, jako koření.

 

NeJ - ®, 15.9.2011
Průměrná známka: 3,40

Diskuse k receptu

N Sven - ® Pá 16.9.2011 13:13:52
Fishky >> nejlepší je, vařit ho ve vodě, odkud pochází. Pak se žádné vonné látky nevypaří :-)
N Fishky - ® Pá 16.9.2011 13:11:41
Je lepší kapra vařit v páře nebo ve vodě? nevypařuje se moc vonných látek? :-)
N malamut - ® Pá 16.9.2011 13:08:05
To už by snad bylo lepší ho pustit :-)))
N Sven - ® Pá 16.9.2011 12:37:32
Jo, dobře si to ošlehnul :-)
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=20357
N patlal - ® Pá 16.9.2011 10:48:31
Bleeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
N NeJ - ® Pá 16.9.2011 10:22:24
Nebudu zde dávat něco,co nemám vyzkoušené.Tohle můžu falt doporučit!!
N oskus - ® Čt 15.9.2011 15:52:48
Pán je zřejmě gurmán...
N Poušťák - ® Čt 15.9.2011 15:37:24
A za stálého míchání vylejeme do hajzlu...)))))
N Pedro1 - ® Čt 15.9.2011 14:56:09
Jak tak koukám,tak všichni půjdou dneska chytit kapřa a tento recept vyzkouší.Samé pozitivní ohlasy:-)
N TomK78 - ® Čt 15.9.2011 14:53:35
No nevím. Na páře se dají dělat méně tučné ryby jako je pstruh, okoun, candát... v poho. Ale dělat takto kapra, to už člověk musí být hodně odvážný.... Nehledě k tomu že okoun je hotovej za 6 - 7 minut, to samé pstruh, tak nechápu, proč kapra vařit 45 minut...
N Anýzový dědek - ® Čt 15.9.2011 14:51:37
Dotaz: Zázvor čerstvý nebo sušený mletý? - Pokud bych dal sušený, tak se to nebude dát jíst při tom množství- zhořkneto.
N šmudla - ® Čt 15.9.2011 14:23:44
Já když vidím v receptu nakrájejte rybu na podkovy tak recept nedočtu.
Podkovy vymyslel nějakej estét bez znalosti rybí anatomie. Opravdu výborný si z těch hřbetních vidliček dělat kratší a ještě kratší kousky kostí na každé straně podkovy. Snažím se dělit porce rovnoběžně s těmi kůstkami a u kapra už aji filetuju když přijde kostra do polívky. Když už z kostiček dělat menší kousky tak nahusto a vykostit rybičku 3-4mm řezy přes kůstky( otestováno úspěšně na plotici, cejnovi, kaprovi a včil poslední adepti tloušti). Chce to disciplínu a opravdu ostrý nůž(to vykoštování rozřezáním mezisvalových kostiček na neškodné krátké kousky).
Koření na ryby: česnek granulovaný, červená paprika mletá sladká, cibule porek, drcený kmín a občas Kari nebo normální klasický grilovací koření či koření na kuře.
Zázvor nebo takzvaný Rybí koření směs mi teda absolutně nešmakuje.
N ocuc - ® Čt 15.9.2011 14:20:27
Ryby nežeru
N Pedro1 - ® Čt 15.9.2011 14:19:38
Na závěr to celé vezměte a vyhoďte.
Jednou jsem ochutnal takhle připravenou rybu včetně zázvoru a vzpomenu si na to vždycky,když vidím u vody nějakou zdechlinu,která už je trochu měkčí.
N kuzma - ® Čt 15.9.2011 14:12:36
to asi moc slavný nebude .. :)
N patlal - ® Čt 15.9.2011 14:10:32
Ble...

[ Vstoupit do diskuse - 16 reakcí ]

Co je nového - všechna témata
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareni10 kusů Salmo woblerů za skvělou cenu!

Za 675
Sada 10 woblerů různých typů, barev a velikostí v praktickém přepravním pouzdře. Sleva 50% !!!

akce, rybareniFox Royale 60" System brolly

Za 7.750
Fox kompletní system brolíčka s více prostorem pro rybáře DOPRAVA ZDARMA navíc za akční cenu po přihlášení do shopu. Skvělá výbava s nízkou cenou za osvědčenou kvalitu FOX


Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Doporučujeme prodejnu
Adresář prodejen
Rybářské potřeby- SWEETFISH Rybářské potřeby- SWEETFISH

Břeclav, Lidická 3461/9B