Škeble po námořnicku

Ostatní recepty

15 minut
Náročnost

Škeble vařené s cibulí, petrželkou a bobkovým listem s omáčkou.

Recept na 4 porce:
21 ks škeblí
3 dl vody
4 ks snítek petrželky
1 ks cibule
1/2 ks bobkového listu
tymián
špetka bílého pepře
Omáčka:
3 dl vývaru ze škeblí
1 dl bílého vína
1 ks malé cibule
60 g másla
3 lžičky měkké strouhanky
petrželka
1. Dobře očištěné škeble dáme do vody s petrželkou, nakrájenou cibulí a s kořením a zahříváme 2 minuty na silném plameni
2. Pak nádobou silně zatřeseme a za občasného zatřepání vaříme dalších 6 minut
3. Když se všechny škeble otevřou, scedíme je a uložíme na teple
4. Drobně nakrájenou cibuli a víno zahříváme, až se víno odpaří na polovinu objemu, přidáme vývar ze škeblí, přihřejeme k varu a sundáme z plotýnky
5. Směs posypeme strouhankou, vmícháme máslo, nasekanou petrželku, škeble a ohřejeme vše na malém plaménku
6. Hned podáváme.

Doporučení:
- Příloha: Smažené bramborové lupínky.

Poznámka:
Čistění a příprava škeblí:
Škeble dáme do studené vody, zakryjeme vlhkou utěrkou, kterou posypeme trochou hrubé soli a necháme stát na chladném místě 2-3 hodiny. Před přípravou odstraníme otevřené a prasklé škeble, ostatní dáme do mísy pod tekoucí vodu, nožem odstraníme vousy a každou škebli důkladně oškrábeme a očistíme. Očistěné škeble dáváme do jiné nádoby se studenou vodou, pak je dáme na cedníku pod tekoucí vodu na 10 minut a potom opět do studené vody na 10 minut. Tím odstraníme všechen písek a nečistotu.
(Škeble rybničná je celoročně hájená!)

 

Cloud - Profil, 25.2.2011
Průměrná známka: 4,00

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.