Vojtovy rybí karbanátky.

Rybí karbenátky, salámy

Vojtovy rybí karbanátky.
Bílá ryba (cejn, plotice, okoun, či kapr z mrazáku-) zbavená větších kostí, na 1kg rybího masa 3 suché rohlíky. Na 750g masa 2 vejce, přiměřeně majoránek, drcený kmín, pepř, sůl, 1 menší cibule, stroužek česneku, zelenina (mrkev, celer, petržel).
Zálivka (lák): jako na okurky, přidat o trošku víc octa. Ocet změkčuje kosti. – tzn. 1,5 l vody, 0,7 l octa, 10 kuliček pepř černý, 8 hřebíčků, 10 nové koření, 4 bobkových listů, 12 tabletek sacharin, ½ kávové lžičky hořčičného semínka, 3 kávové lžičky soli, 3 kávové lžičky cukru (lžičky zarovnané).
Rybí maso pomlít na nejmenším mlýnku na maso tj. dírky 4 mm alespoň 2x (kapr je fakt bláto a zvláště z mrazáku), přidáváme při mletí rohlík a čtvrtky cibule a česnek. V míse uděláme pak těsto tajak na fašírku. Přidáme vejce, majoránek a podle chuti dosolíme a dopepříme. Nepřehánět, rozleží se to. Po 20 minutách zhodnotit konsistenci, promíchat a případně přidat (pokud je těsto řídké) strouhanku. Pak tvarujeme karbanátky. Osobně používám polévkovou lžíci a těsto ubírám s ní a v rukách ukoulím kuličku a následně z ní ulělám placičku o průměru cca 4 cm silnou tak 1 cm. (Šílená práce, proto nezpracovávám nikdy více než 2 kg masa).
Na oleji smažím na pánvi (někdy na dvou) raději trochu více do hněda. Tzn. přesmažit. Ony v láku zesvětlí. Po usmažení nechat úplně vychladnout. Ve volném čase pak nakrájet zeleninu. Tzn. mrkev na kolečka, petržel na kolečka, menší cibule (do 4 cm) na kolečka, celer na kostičky. Do (nejlépe uzavíratelných) nádob (ideál jsou 2L plastové krabice s víčkem z Kauflandu ve slevě za 50 Kč 3 ks) klademe střídavě – vrstvu zeleniny-karbanátky-zeleninu atd. Vrstvy ukončit zeleninou. Zalít studeným nálevem – úplně potopit. Na 2L krabici je třeba si nechat alespoň 4 dc nálevu navíc. On totiž vcucne do karbanátků a pak je ho třeba dolít, aby byly karbanátky pořád zatopené. Uložit v chladničce, k podávání za 3-4 týdny. Osobně je pro Silvestra dělám na konci října.
Dobrou chuť.
Vojta

 

vokl - Profil, 4.4.2010
Průměrná známka: 1,40

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.