Uzený kapr

Vaření ryb

Celého kapra bez hlavy a ocasu nasolíme, potřeme česnekem, posypeme kořením na ryby ( ale není podmínkou ) a necháme den před uzením odležet.
Před tím, než kapra dáme do udírny,roztáhmeme břišní dutinu dřívkem. Kapra necháme cca 4-5 hodin udit.

 

Fil@s - Profil, 6.12.2009
Průměrná známka: 2,73

Diskuse k receptu

Fil@s - Profil | Po 25.7.2011 18:33:42

Anýzový dědek >> Sorry, příště si dám pozor abych uvedl všechny detaily. Netušil jsem že takovým "chytrým hlavám" tady na mrku je potřeba psát i vhodné dřevo na uzení...

cejar - Profil | Po 25.7.2011 18:14:47

Pánové,pár mých zkušeností (někdo se mnou nemusí souhlasit):
Na kilo masa dávám 2 deka česneku a tři deka soli,do ryby to důkladně vetřu u uložím na tři-čtyři dny do chladna.
Dřevo-všeobecně tvrdé,buk,habr, né dub,je kyselý a ořech zase hořký! Výborné je ovocné dřevo,třešeň,švestka,višeň,ale pro mne je hůře dostupné.Piliny nepoužívám,protože nikdy nevíte,co v nich je přimíchané.
S jalovcem opatrně,je hodně aromatický a chce to zkušenosti.
Co se týká teploty,bez teploměru,pokud na mase chvilku udržím ruku a nepopálím se ,je to akorát.Pokud to s teplotou přepísknete,nic se nedějě,pouze nebude ryba uzená,ale pečená,naopak pokud je kouř moc chladný musíte udit déle.
Doba uzení u drobnějších ryb (půlky kapra)je tak 4-5 hodin.

VendyV - Profil | Po 25.7.2011 17:10:08

Uznavám,že teplota tam chybí.Vzhledem k tomu,že udím ryby dost často,tak už mi to ani nepřišlo,že to tam není.

Anýzový dědek - Profil | Po 25.7.2011 13:35:10

nofish >> No když to tedy má být použitelný recept, tak bych to uvedl.

nofish - Profil | Po 25.7.2011 13:02:59

Anýzový dědek >> tak to už máš jedno ne? To už jsou takové detaily, že se v tom nevyznáš :-D To tam taky teda měl napsat, jestli pod to dolů dává pyliny, aby měl kam kapat tuk :-)

Anýzový dědek - Profil | Po 25.7.2011 13:01:41

nofish >> Já měl na mysli, jesti, třeba nepřidává jalovec nebo třešnové dřevo pro lepší vůni a chuť.

Anýzový dědek - Profil | Po 25.7.2011 12:59:11

VendyV >> Nejlepší jsou reakce po 2 letech od zveřejnění.....hihih

nofish - Profil | Po 25.7.2011 12:58:21

přidávám se k nespokojencům :-D Naložit? Ať si to naloží každý podle sebe. Ale u uzení, je zásadní věc teplota. To dřevo je snad každému jasné, to už rovnou můžete chtít napdsat tvrdé dřevo, ne však ořech............

Anýzový dědek - Profil | Po 25.7.2011 12:55:42

MiPo >> Koření na ryby je různé, to bys mohl vědět.

MiPo - Profil | Po 25.7.2011 12:29:13

Anýzový dědek >> asi neumíš číst -koření na ryby - udí 4-5 hodin a dřevo asi tvrdé ne!

Lauri - Profil | Po 25.7.2011 12:21:49

Stručné to sice je, ale jako laik bych stejně nevěděl jak ho vyudit. Pokud nenapíšeš kolik soli dáváš , tak ho můžeš nedosolit nebo naopak přesolit. Podle mě je lepší ho dát do solného láku,ale to je každého věc. U uzení mi chybí teplota, když bych rozpálil udírnu moc,tak bych mohl být nemile překvapen. Ten co si udí ryby sám, tak si je bude udit po svém dál a ten co by s uzením rád začal si s tímto receptem moc nepomůže.

DAVISS - Profil | Po 25.7.2011 12:17:34

VendyV >> právě do společnosti je na prd, blbě se porcuje. Že se sežere celej, vo tom žádná

VendyV - Profil | Po 25.7.2011 12:08:49

Uzený kapr je nejlepší do společnosti,takže v pohodě se sní celý a nejen jeden,dle zkušeností,a udí se mnohem lépe než na podkovy a je šťavňatější.Ale samozřejmně je to věc názoru,každému to vyhovuje jinak.

DAVISS - Profil | Po 25.7.2011 12:04:01

Fild@ >> Fil@s - >> udit kapra v celku je blbost, teda pokud ho nesežereš celýho sám

VendyV - Profil | Po 25.7.2011 12:01:18

Já si naopak myslím,že recept je stručný a výstižný.A pan Anýzový děděk už je asi dědeček a potřebuje brýle,jinak by si přečetl,že je napsáno" udíme 4-5 hodin.Mě se tento recept líbí a už ho mám i vyzkoušený.Hodnotím výborně

Anýzový dědek - Profil | Ne 6.12.2009 13:39:26

Nezlob se, ale pripomina mi to vtip na Kapra po skotsku: "Kapra obereme, kosti prodame!"
Nepises jake koreni na ryby, jak dlouho udis, na jakem dreve atd. Hodnotim za 3 - za snahu.