Tepelna uprava a prazenie navnad

Prazite niekto lan, vlocky, struhanku alebo ine navnady? Ak ano, poradte prosim ako dlho sa asi ktory partikel prazi. Popripade nejaky vas receptik.+ Vas nazor na prazenie (lepsie vs horsie)
Autor diskuse: oliv - , 16.11.2005 všeobecné - nástrahy, návnady

Koblizek86 - Profil | Čt 28.4.2011 12:27:18

ahoj.Chtěla jsem se zeptat,jak se tepelně upravuje sojová moučka?

rybomil | Pá 18.11.2005 9:27:07

mirmen: Trochu něčeho lehce mimo mísu, když píšeš o slunečnici. Když jsem byl před x roky ( 1977 ) v Dunajské deltě, chytali domorodci na KISPE. Jsou to výlisky slunečnic při lisování oleje - kostky tak 6 x 4 x1,5 cm, vypadá to jak bakelit. Ulomit kousek jde jen ztěží, spíš nožem nebo řezat pilkou. Do celý týhle kostky zapíchli mělce asi 10 háčků s 20 - 30 cm návazci upevněnými na kroužku, kroužek pak byl na hlavním vlasci. Bez prutu nahodili na hladinu, konec vlasce uvázali na kolík a kolík zašlápli do břehu. Kapři ocucávají to kispe, až nasajou háček. Funguje to znamenitě zejména v teplé vodě.Výhoda je, že se to rozpouští hodně hodně dlouho a nejdou na to kachny.

miki - Profil | Pá 18.11.2005 8:36:43

oliv: Slunečnici melu zásadně se šlupkou.
Podzemnici nebo-li buráky seženeš v každém hypermarketu.1/2 kg stojí cca 40,-Kč.Konopí seženeš za 40,-Kč/kg, len 11,-Kč/kg a slunečnici cca 14,-Kč/kg.

Mário | Čt 17.11.2005 21:02:28

V.K. - se slupkou.
Po jemnom upeceni meliem v šrotovniku na obilie.
+ Tip : Dlho som mal problem ako pomlet konope, repku, slnecnicu, lan a vlastne vsetky mastne semena - bez toho aby som ucpal mlyncek alebo šrotovnik.
Vyriesil som to jednoducho pridanim kukurice k slnecnici a meliem, meliem bez problemov.

oliv | Čt 17.11.2005 20:21:13

no to s tou slnecnicou by ma tiez zaujimalo, Konope je totiz u nas pomerne drahe, 51sk/kg. Dalsia vec co by ma zaujimala je ta podzemnica cize buraky, kde kupujete cena vs mnozstvo.

V.K. - Profil | Čt 17.11.2005 20:06:37

Mám malinký poddotaz:Slunečnice se slupkou nebo bez?Dík...

mirmen - Profil | Čt 17.11.2005 15:45:33

oliv: zkus projet ARCHIV OTÁZEK, pražení strouhanky pěkně popsal specimen (snad jsem autora nezaměnil).
Praženou strouhanku jsem občas přidával, ale v poslední době jsem přípravy krmení dost zkrátil :-)

Konopí lehce zapražím na pánvi ( cca 1-2 minuty, odhadem) a po vychladnutí semelu. Občas v zimě přidávám do krmné směsi v místech, kde je obsádka tloušť, plotice, cejn... Řekl bych, že pražené funguje líp.

Převařený mletý len používám jako lepidlo.
Arašidy vařím cca 20-25 minut a po umletí používám do krmení při lovu kaprů ( při vytváření krmné stopy k místu, kde mám nástrahu).

Slunečnici jsem párkrát zkoušel a zřejmě ryby také láká. Pomletou do směsi nebo i do sýrového těsta.

Nějak lenivím a spokojuju se s jednoduchými recepty ( podle okolností partikl kroupy nebo kukuřice či arašídy nebo jejich kombinace ), strouhanka z pečiva nebo chleba, profisměs, ovesná vločka, občas olejnina.

miki - Profil | St 16.11.2005 9:32:27

Tak tohle je opravdu na dlouhou debatu a mám na víc dojem, že každý to dělá trošku jinak. Já tedy ve zkratce něco svého: LEN- pražím na pánvi, nebo na plechu v troubě. Doba cca 8-10 minut. Jinak lze len použít i nepražený. je dobré ho namlet-v mixéru- ale dá se použít i nesemletý a pouze cca 4 - 8 hod namočený. Pozor, po namočení pouští hodně lepku.
KONOPÍ: Dá se upražit (na plechu v troubě cca 10-15 min)a potom namlet, ale nejideálnější je nejdříve jej namlet a potom cca 20-30 min vařit. Vylouhuješ z něj maximum vůně i oleje. Jiná možnost je i v namočení cca 48 hod celých zrnek a následné povaření (30 min) a po té můžeš přidávat jako partikl. Mám vyzkoušené, že ryby reagují i na pouze semleté konopí, bez jakékoliv úpravy.
PODZEMNICE: Stačí ji pouze namlet na mlýnku na strouhanku s příměsí kukuř. šrotu, aby se to nelepilo.
SLUNEČNICE: vynikající věc do krmení, často lepší než konopí. Stačí ji pouze namlet na mlýnku na maso, nebo v robotu. Dá se i pražit-stejně jako konopí, ale je to zbytečné.
ŘEPKA: osobně s ní nedělám nic a mám ji v krmení v suchém stavu. Když ji ale namočíš na 24-48hod, nabobtná a lépe láká ryby. Onehdy zde panoval názor, že řepka odplave z krmení. Možné to je a pár zrníček (možná až 20%) odplave, ale zbytek zůstane v krmení.
NOSIČE: kukuř. šrot, strouhanka, vločky- dá se to pražit, ale i když jsem to zkoušel a porovnával nejméně 50x na různých vodách, nezaznamenal jsem větší rozdíl. Snad jen kukuř. šrot je dobré mírně navlhčit (rozprašovačem) a nechat cca 10 min. v rozpálené troubě na plechu, aby se zvýšila jeho vůně. Může se i přelýt horkou vodou, aby se zvýšila jeho lepivost, ale to se dělá převážně u hrubého šrotu-krupice.
Tak to je v kostce a velice na hrubo vše. Komponentů je ještě celá řada, ale to by vydalo opravdu na hodně dlouho.