Přístup k vodě

V poslední době mám problémy s přístupem k řece.Setkávám se s tím, že jsou ploty nebo ohradníky až k vodě a není možné jít po břehu.V popisu revíru není žádné omezení a přesto si majitelé dělají nárok na to, že tam nemám co dělat.Máte podobné zkušenosti?Nevíte někdo čísla vyhlášek, zákonů, kde se tento problém řeší?
Autor diskuse: Václav - , 26.5.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

JM - Profil | St 1.6.2005 10:54:17

Jirka K.: Ono obecně je veškeré přelejzání něčeho naprd. Ideální je fakt ta loďka. Zaparkuješ jí u břehu a máš pokoj.

Jirka K (původní) - Profil | St 1.6.2005 10:51:17

JM:To s tím plotem jsem tam napsal asi hlavně proto, aby se to téma dalo zase trochu rozvinout :-). Plůtek, kterej by šel překročit bych samozřejmě v klidu překročil, u ostatních bych se určitě hodně rozmejšlel a pravděpodobně bych se na to přelejzání vyprd.

JM - Profil | St 1.6.2005 10:39:16

Jirka K. : S tou loďkou souhlas bez výhrad, ale s tím přelézáním plotu to nevím. Já jsem podobný problém hájil v jiné otázce z druhé strany, tak to už řešit nebudu, ale asi bys plot přelézat neměl.

Jirka K (původní) - Profil | St 1.6.2005 7:13:51

Pyzda: Určitě to v praxi není jednoduchý, to s Tebou souhlasim. Třeba právě to, že je problém se na ten pozemek fyzicky dostat. Pokud se tam ale dostanu (pokud přelezu plot tak abych ho nepoškodil, nebo pokud tam připluju loďkou) tak tam být můžu a to bez ohledu na to, jestli se koryto někdy v minulosti změnilo nebo ne. Jenom tohle jsem chtěl říct a ne to, že je to vždycky jednoduchý.

Pyzda | Út 31.5.2005 16:41:30

Jirka K (původní) : Problémů je několik. 1) Přírodní neregulovaná řeka si za několik desetiletí změní koryto i o několik metrů, takže se rázem ocitne se svými příbřežními pozemky na úplně jiném pozemku dle katastru. Řešit z které strany chytat je tedy problém. 2) Pobřežní pozemky vodníko toku jsou povětšině zarostlé a nenechá se tudy projít a většina rybářů si to štráduje po obdělávaných pozemcích, což by se mě jako vlastníkovi také nelíbilo. 3) Nevím o žádném případu, kdy by stavební úřad řešil stavbu plotu na cizím pozemku (myslím vodním toku-jeho břehové části ve vlastnictví povodí). Vůbec si nejsem jist, zdali výkon rybářského práva dává právo vstupovat na cizí pozemky a ani do jaké vzdálenosti?
Pokud zklame domluva, nezbývá než brodit.
Pavel

Siro - Profil | Pá 27.5.2005 16:48:54

pz:To neřeš,podle pletení si pojmů s dojmy a neopodstatněného familierního oslovení jsem původ podrucha sám rozpoznal:o))))
Promiň,omlovám se to byl jen žert.

Máš naprostou pravdu,blbos kvete všude..... jen ta koncentrace, ta koncentrace....:o(

Nepíši nikde o tom že všichni venkované jsou burani,to rozhodně ne.Tak se toho nechytej.
Doporučuji ti ale milou procházku podle krásné řeky Berounky.Řekněme z Boh ke Krašovu.
V ústrety s chlebem a solí ti nevyjde bodrý vesničan,přírodní zjevení luhů a role, nýbrž vygumovajen vidlák s dalšim retadrdem a jejich sžití s přírodou zeznamenáš na útěku před jejich rotvikem a ovčákem, obdobně vykradenými jako oni.
Jediný rozdíl mezi němou tváří a těmito burany je brávůrní ovládání věty holé "chceš do dršky?":o)))))
To jsou retardovaní balíci které popisuji.
Jestli ale mluvíš o rolnících co se celý večer u jednoho piva dohadují o tom kdo má doma lepšího čerta a větší brambory,k těm pocituji jen úctu a myslím že jsou normální.

ps:O tom že místo vývoje utváří osobnost bych osobně nepochyboval:o)

Teď ale vážně.Nemáš li signál k přivolání policie,svědka a jsi někde v opičích horách je ti skutečnost že máš pravdu a stojí za tebou právo k ničemu:o(((



Zdeněk - Profil | Pá 27.5.2005 12:59:43

if majitel = problém
then
resení = plot + kleŠtě;
problem = 0;
endif.

Abies Alba - Profil | Pá 27.5.2005 12:37:10

rybar: Prosím tě, byl bys tak hodný a změnil si nick? Stačí tu jeden Rybář a zcela jistě nechce, aby tvoje názory byly zaměňovány za jeho a opačně. Díky
Omlouvám se Václavovi, že nejsem k otázce.

rybar | Pá 27.5.2005 12:28:32

Kup si kulovnici a ty co si přivlastňují majetek jiných máš právo zastřelit!

Bohužel jen v Americe.......tady v naší krásné vlasti nemůžeš podniknout účinně nic.

Václav | Pá 27.5.2005 12:17:17

Díky za všechny názory.Je vidět,že to začíná být čím dál tím větší problém čím dál tím více rybářů.Asi je to dobou.Myslím si,že za nějaký čas bude vše soukromé a za ostnatým drátem.

Jirka K (původní) - Profil | Pá 27.5.2005 10:55:48

pz: Ustanovením rybářského zákona o vstupu na pobřežní pozemky je vlastně založeno věcné břemeno váznoucí na tom pozemku ve prospěch oprávněné osoby. Rozpor se zákonem tu není. Snad jedině, že by se vlastník mohl soudní cestou pokusit (s ohledem na listinu základních práv a svobod) žádat o náhradu za omezení vlastnického práva. Nic to ale nemění na tom, že to omezení tu dnes ze zákona je. Nevidim na tom nic nepochopitelneho. Stavba oplocení na existenci uvedeného práva nemá žádný vliv. Pokud si myslíš že ano, tak zkus argumentovat konkrétními paragrafy.

pz - Profil | Pá 27.5.2005 9:42:15

jirka: no hochu, tak to se pletes jak hrom - bacha abys na to nenarazil, protoze z pravniho hlediska je ochrana soukromeho majetku nadrazena vykonu rybarskeho prava ! zakon o rybarstvi totiz umoznuje vstup na pozemek, ale jaksi tam zapomeli dat tu zminku o oploceni - viz nize muj prispevek o tom, co je a co neni si mozne oplotit !
pokud je to oploceno, muzes si stezovat, ale ne tam lovit, pokud ti to majitel nepovolil !

siro : bud te lasky a neohanej se retardovanyma vesnickema balikama - pochazim z dediny a delam a bydlim posledni dobou ve velkem meste, takze muzu porovnavat, ale ne verejne hodnotit - je to o lidech, ne o mistu ( ikdyz nekdy....)....

Jirka K (původní) - Profil | Pá 27.5.2005 7:17:23

pz:Zákon o rybářství Ti umožňuje přístup na pobřežní pozemek bez ohledu na to, jestli je oplocen nebo ne.

pz - Profil | Čt 26.5.2005 19:08:38

ze zakona si nelze oplotit pole nebo les (dle identifikace v katastralni mape) - je ale vyjimka na oploceni proti zveri z hlediska okusu skolek nebo slechtitelskych policek.... jinak je mozne si oplotit pozenek na zaklade ohlaseni stavebnimu uradu s nutnosti dodrzeni vodohospodarskeho zakona..... pozor - pokud je pozemek oplocen (a to i kdyby to odporovalo vodnimu zakonu) nesmis na neho vstoupit bez souhlasu majitele i pres moznost vykonu rybarskeho prava (totez plati i pro myslivce s vykonem prava myslivosti) !!!

Siro - Profil | Čt 26.5.2005 18:38:34

Hraji:vytahovat nějaký zákon v naprosto odlehlé části rep. a dožadovat se jeho dodržování retardovaným vesnickým balíkem, je jako apelovat na jeho dobrou křestanskou duši.

Václave tvuj problém řeší zákon o zbraních a střelivu.Po několika nepříjemných konfliktech si letos dělám Ečko(bohužel jsem kvůli C musel rok čekat).

hraji - Profil | Čt 26.5.2005 8:20:13

Pro tebe je nejdůležitější zákon 99/2004Sb. a jeho prováděcí vyhláška 199/2004Sb. Ty ti povolují přístup na pobřežní pozemka za účelem výkonu rybářského práva za určitých podmínek.

rudolf - Profil | Čt 26.5.2005 7:10:28

Jdi o něco níže. Je tam otázka : "Je možné oplotit pozemek až k vodě?" Tam to vše je.