Jak správně držet rybu?

Zajímá mne, zda z hlediska anatomie a z hlediska co nejšetrnějšího zacházení s ulovenou rybou existují nějaké osvědčené způsoby jak rybu při vyjímání háčku nebo při fotografování držet.
Autor diskuse: drda - Profil , 23.5.2005 všeobecné - techniky lovu

drda - Profil | Po 30.5.2005 8:11:31

Marcel: o víkendu jsem se pokoušel dvakrát ti odpovědět, aly synovi nějak blbne comp, a někdy to příspěvek neodeslalo, tak jsem to vzdal.
Občas každý nezvládne své emoce, přesto ani to není důvod k urážkám a ponižování. Zvlášť, když má možnost si napočítat několikrát do deseti, než příspěvek odešle. Ale když už se to přece jen někomu stane, může následně zatáhnout za záchrannou brzdu a dotyčnému se v následujícím příspěvku omluvit. Pár lidí už to tady udělalo a sklidilo uznání na otevřené scéně. Věcná diskuse (jak ji teď třeba spolu vedeme) je ten nejjednodušší a také nejracionálnější způsob, jak se domluvit. To, co tady v některých otázkách někteří předvádějí je kontraproduktivní. Jejich snahou není věci vysvětlit, někoho přesvědčit a přetáhnout tak dotyčného nebo dotyčné na svou stranu.
Jsem rád, že ses ozval. Přemýšlíš o tom a to je dobře.
A co se týká otázky Kapr na ... a mojí obhajoby, myslím, že se mýlíš :-)

Bulk - Profil | Po 30.5.2005 6:22:20

Vita: TAk teda nevim co dělám blbě, ale zkoušel jsem to taky a jeseni sebou mlátili pořád jak blbý.

Vita - Profil | Ne 29.5.2005 22:17:44

Vyzkousel jsem postup popsaný níže Kutilem (držet rybu břichem vzhůru) a s velkým potěšením zjistil, že to skutečně funguje výborně. Člověk se pořád učí. Kutilovi díky.

denyg - Profil | So 28.5.2005 20:50:42

Nejlepší je rybu pustit ve vodě a ani se jí nedotýkat. Pokud chceš rybu vyfotit, tak ji opatrně vem mokrou rybu za bricho a co nejrychlejc se s rybou vyfoť a hned ji šetrně pust zpátky. V žádném případě ji nepáči tlamku a nestrkej ji prsty za skřele

denyg - Profil | So 28.5.2005 20:47:15

PCT: To tvoje držení se mi vážně nelíbí.....jak by bylo příjemný tobě, kdyby ti nekdo strčil pstry do uší a páčil ti hubu? Myslím, že moc nee

Marcel - Profil | So 28.5.2005 19:27:34

Drda: Jistě že se TÉMĚŘ vše dá řešit v klidu, ale nejsou všichni (třeba já) klidné a uvážlivé povahy. Někdy to prostě nejde v klidu. A kdybych byl sám, kdo vybuchne, tak o tom uvažuji. Ale tady konkrétně to bylo vícero lidí...
Jinak ta Tvá obhajoba je tak den dva stará, nic archaického. Kapr na P vodě...
A už Tě tady nebudu prudit :-)

drda - Profil | So 28.5.2005 16:31:19

Marcel: vždycky mi vadí, když se v diskusi používají nadávky, zesměšňování a podobné způsoby komunikace. V takových případech nadhled není na místě, objektivita ano. Všechno se přece dá vysvětlit v klidu a slušně. Řeknu-li o někom, že je debil nebo magor jen proto, že mu nemohu předložit přesvědčivé argumenty, jsem sám debil a magor.
Opravdu si nevzpomínám, že bych takové příspěvky obhajoval, ale přiznávám, že někdy se rozhodnu svůj názor na probíhající diskusi nenapsat.

macek | So 28.5.2005 9:37:37

moje zkušenost se týká držení pstruhů a lipanů: mám s tím docela problémy a štve mě to.

když chytím pstruha, kterého si nechci nechat, tak nepoužiju podběrák a snažím se ho vyháčkovat ve vodě. bohužel ne všechny moje mušky mají BL háčky a pstruzi to mají často zaseklé v tom výrůstku na okraji tlamky. zkouším chytit mušku pinzetou a vypnout ji, ale pstruh nespolupracuje, zvlášť pokud to má zaseklé v jazyku, a následuje tanec na krátkém silonu mezi nohama. což mě znervózní, tak si namočím ruku, otočím ho břichem nahoru a snažím se to vyndat. jenže ryba ani tehdy obvykle nespolupracuje a já ji nechci zmáčknout, tak někdy následuje znovu voda a celý postup opakuju. přitom si nadávám do debilů a nemehel, a říkám si že kdybych byl na začátku trochu drsnější, tak by to bylo asi lepší. celý je to o tom že nechci rybě ublížit a tím jí spíš uškodím. obvykle pak pstroužka podržím ve vodě a nechám ho rozdýchat, takže ve finále to asi dopadá dobře, ale i tak mě to sere.

zkoušel jsem i hmat za dolní čelist, doporučil mi ho Miloš_d, je to dobrý u malých kousků, protože větší už zubama prošije palec, ale nenapadlo by mě udělat to tak jak na fotkách co tu byly ukázány, prstama vždycky podpírám tělo ryby.

Marcel - Profil | So 28.5.2005 8:20:21

Drda: Pro MNE je zvláštní, že tady Ti reakce "jadrného" ražení vadí, ale jinde se takového příspěvku zastáváš. Bezpochyby jsi zkušený a moudrý člověk (bez arogance), ale teď jsi neukázal ten "nadleh a objektivitu".

Pike | Pá 27.5.2005 15:45:27

Drda: Libi se mi tva jasna a prima rec bez kudrlinek

drda - Profil | Pá 27.5.2005 15:25:58

Díky všem, kteří jste dosud přispěli do "mé" otázky a v souvislosti se snímky PCT jste nezaujali postoj na způsob: " pojeď se mnou na ryby, já ti vysvětlím, co mi vadí" nebo něco na ten způsob, ale rovnou jste ho počastovali několika šťavnatými tituly a přívlastky. Zachránili jste mi tím asi život, protože číst podobný příspěvek bych těžko přežil a diagnóza smrti by v mém případě zněla: smrt z příjemného překvapení. Většina z přispívatelů se postarala o to, že se příjemné překvapení nekonalo. Tlak se mi nebezpečně zvednul jen u příspěvků ZN, G.Moolise a částečně Andyho.

šeptal - Profil | Pá 27.5.2005 14:47:47

Bulk : Jo. Je to na h..no. Takhle pojatá fotka je slabá. A evidentně nejen pro mě. Tak snas se jejich tvůrce pro příště poučí a polepší.

Bulk - Profil | Pá 27.5.2005 14:40:29

šeptal. To jo, ale já reagoval na téma otázky, a dal jsem sem fotku tak jak by se ryba neměla držet.

šeptal - Profil | Pá 27.5.2005 14:33:44

Bulk : Celý rybolov, ať jako průmyslová těžba, či onen "sportovní", nebute rybám dělat zvláštní potěšení. Si myslím.

Jinak, mě zrovna takovéhle snímky nijak zvlášť neoslovují, ani nevytáčejí, takže výraz tváře šťastného lovce je mi ukradenej, stejně jako celý ne zrovna zdařený motiv fotografie. Spíš se pozastavuji a rozčiluji nad "jatečnými" fotografiemi ve "sportovních" časopisech.

Andy - Profil | Pá 27.5.2005 14:22:17

Ryba je focená v úrovni hlavy zřejmě z důvodu, že je možné si lépe představit její velikost v porovnání s lebkou lovce :-)

medvěd - Profil | Pá 27.5.2005 14:15:31

Ale je to kus ryby

Bulk - Profil | Pá 27.5.2005 14:14:38

šeptal: No možná neublíží, ale každopádně jí to asi není zrovna příjemný a určitě bych se u toho samolibě neusmíval.

ZN - Profil | Pá 27.5.2005 13:16:46

Dalibor:
však víš, jak jsem to myslel. K těm fotkám, znehodnotí tím veškeré snažení. Prostě první, co tě na té fotce práskne do očí, je něco podivného...

šeptal - Profil | Pá 27.5.2005 13:13:32

Myslím, že takovýhle čelistní chvat rybě nijak zvlášť neublíží. Pokud je to tedy provedeno s citem a čelist nekřupe v pantech. Rozhodně to ale kvalitě fotky nepřidá.

A mě by takhle držet rybu nenapadlo.

Zdeněk - Profil | Pá 27.5.2005 13:10:55

Nečetl jsem tuhle diskusi celou, ale podle toho jak ten "člověk" drží ty ryby je to totální magor a vzal bych mu papíry.

Bulk - Profil | Pá 27.5.2005 13:05:10

PCT: Takže další Tvoje ponechaná ryba jo?? Tenhle i tam ten siven musel být živý, pže jak jsi sám říkal letos jsis odnesl 12 pstruhů, nevim nevim, trochu si tu protiřečíš. Siven a pstruh je trochu rozdíl.

Dalibor | Pá 27.5.2005 12:53:49

ZN>no já se asi nevyjádřil přesně myslel jsem typ "chlubící se fotky já s rybou", jinak samozřejmě mám fotek s rybami víc, :-)
Ale asi s tebou musím souhlasit, že množství a důležitost focení je každého věc.
Když tedy budu brát, že všechny ryby "špatně držené" byly již mrtvé(upouštím od výrazu kokoti) , dobře, ale ani tak to páčení apod. fotce podle mne neprospívá.

Lubka | Pá 27.5.2005 12:52:56

PCT: Vaše fotky mě vadí: Na rotačky na aspoň trochu zarybněné pstruhovce zjara nachytá i slepý quadruplegik, to fuckt sorry! Navíc tím potočákem se zaseklou třpytkou v koutku( velikost XXL!) a ránou po ní by se chlubil jen narcis. Méně je často více! Snažím se nebýt vulgární a nekydat( toho sem si užil v mládí dost).

G.Moolis - Profil | Pá 27.5.2005 11:34:31

PCT: Vaše fotky mi nevadí, ryby chytat umíte a to ostatní se podá. Z převážné většiny kritiky si nic nedělejte, od bezrukého facka nebolí. O čem by se tady jinak kydalo.

šeptal - Profil | Pá 27.5.2005 11:23:20

Pořád je to slabý v porovnání s fotkama sumců zavěšených na lešení a kaluží krve na betonu pod nima.

ZN - Profil | Pá 27.5.2005 11:22:27

PCT:
nijak jsem se nezapojil, proto nebudu kritizovat věci, které jsou polemické. Podotknu jen k věci, které myslím rozumím. Focení. Nesouhlasím s Daliborem o množství a důležitosti focení jen památečních ryb, to je každého věc. Ale k focení jako takovému, když něco neumím, tak si z kritiky vemu co potřebuji. Každá fotka by měla mít,přinejmenším pro autora, nějakou vypovídající schopnost. Když fotka zdělí něco i ostatním, tím lépe. Vzhledem k tomu, že fotky veřejně prezentuješ, měly by i tyto fotky lidem něco říct. Kolikrát nejde jen o rybu jako takovou, ale o fotku jako takovou. Musí z ní být cítit nějaký estetický nebo emocionální náboj. Bohužel, z těchto fotek je převážně cítit exibicionalismus, možná něco jiného, jak psali soudruzi níže. Každý nestudoval fotografii nebo nemá znalosti o skladbě fotografie. V těchto případech o to ani nejde, jde o radost z něčeho. U tebe mám pocit, že máš radost sám ze sebe.
Neber to jako napadání, nemám to v úmyslu. V podstatě je mi to fuck.

Bulk - Profil | Pá 27.5.2005 11:17:46

PCT: Ještě něco cituji Tebe..zjistíš že tak držím jen pstroužky a navíc jen ty co si nechávám (viz zbylí puštění lipani) ...ale já tam dal fotku sivena. Prostě když příště zabiješ rybu tak ji polož někam k brašně, atd. ale nefoť se s ní tak blbě ža jí lámeš vaz. A ještě se u toho křeníš jak mistr.

marsip | Pá 27.5.2005 10:45:46

PCT: Foť si jak chceš, jenom jsem napsal svůj názor. Podle mne by při pohledu na fotku měla v prvé řadě zaujmout ryba a ne lovec. U tvých, či vašich fotek je tomu naopak. (můj názor) K tomu nešťastnému držení už toho tady padlo dost...

Pike | Pá 27.5.2005 10:09:44

MM: On je taky rozdil mezi zivou a mrtvou rybou. Mam obavy, ze ne vsechny ryby nafocene PCT byly mrtve.

Bulk - Profil | Pá 27.5.2005 10:07:39

MM. Tak takovou fotku jsejmtu neviděl, neprojíždím fotogalerii, jen mě občas zaujme to co se ukazuje nahoře na hlavní stránce. Já mu snad nenadával, akorát napsal že se mi to nelíbí.

Martin M. - Profil | Pá 27.5.2005 10:05:18

Bulk> a co treba fotky pstruhu, kde jim hlava drzi uz jen na pateri, jak jsou podrezani az po usiska?
Ale co, dobra, rekneme si navzajem, ze se nam to nelibi, ale proc si nadavat do kokotu a masaru?

Bulk - Profil | Pá 27.5.2005 10:00:41

MM: Za to můžu já, viděl jsem tu fotku už párkrát a tak jsem jí tam dal, jen jsem chtěl prostě ukázat že se mi tohle nelíbí, nevadí mi že tu rybu zabil, vadí mi ten způsob jak je to na té fotce prezentované. Kdyby ji dal samostatně, do távy, k podběráku, atd. Tak mě to je jedno, ale takhle ji tam držet.

Martin M. - Profil | Pá 27.5.2005 9:55:26

A okoun ci maly sumec se za drzku drzet take nesmi, nebo to je zakazano jen u vybranych druhu ryb? Tech okounu bysme tu nasli dost a dost a nikdo se za ta leta nad tim nepozastavoval...

MrKos - Profil | Pá 27.5.2005 8:46:07

Lenochod: díky..

Medvěd: máš pravdu