udice na štiku

Nazdar chlapi prosil bych o zaslání nějaké montáže na štiky moje domácí voda je samý kořen s odstupem od sebe asi 1m až 2m dno je bez bahna a jsou tam u dna velké štiky jinak je to tam samá kamenitá lavice. Na hladinu se jim moc nechce a když dám větší ponor tak se mi tá rybka zachytne o nějaký pařez díky větru který tam fouká. Když to hodím na těžko tak se mi ten vlasec vždycky zachytne o nějaký pařez.Tak mi prosím pomožte!(nebojte nejsem masař jen mi jde o ten parádní zážitek a fotky popř. záznam na kameru) Tak zatím dík.
Autor diskuse: habrus - Profil , 29.4.2005 dravci - techniky lovu

chal - Profil | Čt 5.5.2005 16:09:53

doktor: Rozpustná PVA šňůra...to mě nenapadlo. Jinak tenhle způsob jsem okoukal a trochu vylepšil od rybářů v Maďarsku. Chytají takhle na kanálech na jezeře Tisza. Lovili z loďky a většinou to nahazovali jen tak z ruky 3-4 metry od sebe, vlasec tak 0,40mm a ten se nemotá :-)

doktor - Profil | Čt 5.5.2005 7:22:17

chal: Najdôležitejší je asi ten jednohák a veľkosť rybky. Motanie pred a pri náhode som sa snažil obmedziť, že som hák s rybkou uviazal PVA šnúrkou o karabínu. :-)
Dík

chal - Profil | St 4.5.2005 16:42:35

doktor: Občas se to zamotá, ale nijak tragické to není. Většinou napíchnu rybičku, vezmu do ruky prut a než nahodím, tak se kotvící vlasec 3x -4x omotá okolo lanka, ale při hodu se to rozmotá ( olovo letí první a nastražená lehčí rybka za ním "plandá" a tím se to rozplete). Trochu se tomu motání dá zabránit tím, že na karabinku, kde je upevněné lanko a vlasec se zátěží, se navlíkne 3cm pevnější ventilková gumička tak, aby lanko vycházelo z jednoho konce a vlasec přívěsu + kmenový z druhého. Udělá se tím takové "ramínko", které to drží kousek od sebe. Snad to píšu srozumitelně. Chytám na menší rybky 6-8cm (plotička, perlín) a nastražuju na jednoháček za tlamu ( někdy za hřbet - rybička sice lépe "pracuje", ale při té velikosti moc dlouho nevydrží). Když se dá trojháček ( nebo 2 na větší rybku) tak je pravda, že to rybka je schopná zamotat - takže větší rybky a více_háčky nepoužívám. Také je lepší dávat tvrdší lanko ( přiměřeně), takový ty hodně jemný pletený se po čase používání dost kroutí. Když jdu na candáty a nedávám lanko, tak je nejlepší udělat velkou smyčku o poloměru slabě přes půl metru. Rozstřihnu ji ve třetině. Na kratší konec navážu háček na delší zátěž. A ten kratší konec by měl být pokračování kmenového vlasce, jinak se při tahání ryby vytáhne z uzlu...a to nepotěší.

doktor - Profil | St 4.5.2005 12:22:36

chal: Ako nastražíš rybku? Nemotá sa do toho kotviaceho vlasca?

chal - Profil | So 30.4.2005 11:29:18

Moje sestava na takovouhle vodu směrem od špičky prutu: zarážka - korálek - průběžný splávek s delší anténkou tak na 7g, pod to karabinku a 40 cm lanko s jednoháčkem. Na karabinku dám další přívěs cca. 1m dlouhý ze silnějšího vlasce ( tak 0,35mm, když je to slabší, tak se to dost motá) na to navážu pár centimetrů slabého vlasce a na to olůvku ( těžší než nosnost splávku). Ten slabý vlasec proto, aby když se zátěž někce zachytí ( hlavně při zdolávání) nedošlo k utržení celého systémku a ryby. Hloubku nastavim podle místa kde chytám tak, aby nad vodu vyčnívala jen anténka splávku, takže mi to napíná vlasec ode dna a drží rybičku v bezpečný vzdálenosti od pařezů. Olůvko fixuje montáž na jednom místě, takže se nestane, že to vítr a vlny odplaví někam do vázek. Používám menší rybičky a sekám tak do 10 sek. po záběru. Na větších hloubkách nepoužívám splávek, ale místo něj umístím tak půl metru nad karabinku kostičku korku nebo tmavého polystyrenu. Na candáty a okouny bez lanka / s oblibou to pak sebere slušná štika a ukousne mi to pod nohama :-) /

koko | Pá 29.4.2005 15:04:36

loď + systém na okamžité zasekávanie a bublina tesne pod hladinu

MrKos - Profil | Pá 29.4.2005 14:38:09

Koniáš: jak již název této stránky napovídá (navíc azbuku tu nikde nevidím ) tak ta matička Tebou popisovaná je natolik daleko že tamní metody nám vůbec nic neříkají. A jsem přesvědčen že nic říkat nebudou.

páter Koniáš | Pá 29.4.2005 14:30:25

Nekecám, viděl jsem to na vlastní oči v roce 1983 v máťušce Rusi. Úspěch zaručen. Granáty jsou lepší, ale hůř se schání.

Bulk - Profil | Pá 29.4.2005 14:25:22

opat: Kecáš z hladu.

páter Koniáš | Pá 29.4.2005 14:24:09

Lahev od octa - umělohmotná. Karbid. Karbid do lahve, do lahve trochu vody. Možno do lahve písek, aby byla těžší. Čekat až to bouchne. Pak lovit štika.
Tak lovit štika v řece Volha domorodec. Zdravstvuj.

MrKos - Profil | Pá 29.4.2005 14:23:27

Jedině hladina nebo těsně pod. A pokud opravdu je chceš pouze chytat, tak jednoháček, menší nástražní a zásek okamžitě. Po několika nezdarech se dá odhadnout okamžik záseku tak aby to měla na krajíčku a přitom nestihne zajet ani za ten pařez. Zbytek už je o prutu a kmeni...

strejka - Profil | Pá 29.4.2005 14:03:31

jak myslis, ze dopadne slika, co sezrala tebou nastrazenou rybu, kterou jsi predtim i s montazi urval zamotanou do parezu? mozna tam kolem tech parezu je uz slusnej hrbitov :-(( takze lodka nebo boat nebo privlac nebo oboji, jinak je nech na pokoji nebo se smir s hladinou

vicx | Pá 29.4.2005 12:34:06

tíško závidím :-)))