Tlak v kartuších a pb lahvích

Zdravím. Chci používat vařič na kartuše se závitem s 2kg pb bombou, proto si chci koupit redukci určenou k tomuto účelu. V jejím popisu píšou, že tlak v 2kg bombě je větší než v kartuších. Není to ale tak, že jak v kartuši, tak v pb bombě je zkapalněný plyn, který se vypařuje a tím vytváří tlak a tím pádem je tlak závislý na teplotě ?
Jediné co mě napadá je, že 2kg pb bomba je schopna rychleji plyn odpařovat.
Nebo je něco na co jsem zapomněl a snižuje to tlak v kartuších oproti pb bombách ?
Autor diskuse: Brand1 - Profil , 10.11.2021 všeobecné - náčiní, doplňky

mascha - Profil | Čt 11.11.2021 10:23:04

Slavíček >> Rozdíl ve složení plynu je i v jednotlivých kartuších. Prodává se několik druhů podle toho, v jakých teplotách se to plánuje používat.

Brand1 - máš pravdu, tlak v lahvi/kartuši je samozřejmě závislý na teplotě. Výkon vařiče je pak daný jak složením plynu, tak teplotou, tlakem (v lahvi i v atmosféře), ale i konstrukcí ventilu. Ale jak píše Slavíček, nějak ti to fungovat bude, nelam si s tím hlavu.

Btw, také jsem si plnil kartuše, když jsem měl přístup k laboratornímu plynu. Nepoužíval jsem tlakoměr, ale váhu. Kartuši na 400 g jsem plnil na 300g.

Slavíček - Profil | Čt 11.11.2021 7:52:29

Víc jak 15 let jsem si kartuše plnil doma. Je rozdíl v tlaku a i ve složení plynu. V kartušich je jiný poměr butanem a propanem aby se vypařoval dobře i chladném počasí. Ale v podstatě je to jedno fungovat to bude nelam si s tím zbytečně hlavu

Havel - Profil | Čt 11.11.2021 6:30:24

Pouzi regulator plynu.Mam ohrivac Meva Olymp, ktera je na kartuse no mam udelanou hadici a tak napajim na 10 Kg bombu kde se vejde cca 18 kg plynu. Bez problemu takhle funguji i tyden v bivaku. Bomba venku a ohrivac v bivaku.

Vse naprosto v poradku.