Feeder vs plavana na zavodech

ahoj co si myslíte že je lepší na závody plavaná nebo feeder. v květnu se chystám na gulášové závody a nevím co zvolit bude to na rybníčku cca 1 ha a hloubce 1,5m. dekuji za odpovedi.
Autor diskuse: Novas 16 - Profil , 17.1.2021 všeobecné - techniky lovu

pavel12 - Profil | Ne 17.1.2021 20:56:21

Já bych volil určitě plavačku. Je variabilnější než feeder a navíc se pro tento typ vody se vysloveně vybízí. Malý rybníček a ruch okolo vody. Ryby budou poplašené a tichý nához lehké plavačkové sestavy by mohl zabodovat. Navíc nebude třeba daleko nahazovat. Samozřejmě bude záležet na bodování. Kdyby to bylo na mě a jel bych tam na blind, tak bych si určitě vzal matchku s anglanem na propad. Trochu tvrdší sestavu na kapry a větší ryby. Asi ještě jednu matchku s pevným splávkem. A kratší bič. To by mělo pokrýt různé situace a asi bych si s tím vystačil. Počítám s tím že nepotkáš nějaké mamlasy ve vodě i na břehu. S plavanou se dá chytat i docela tvrdě ale přeci jenom když trefíš kapra 5Kg+ tak prostě potřebuješ nějaký prostor na zdolání. Může se stát že natrefíš na týpky co ti ty pruty prostě nestáhnou a jsi nahranej ale o tom to prostě je a musíš s tím počítat.
Jinak ještě by asi bylo dobré napsat že plavaná je technicky náročnější a pokud nezvládáš správně naměřit hloubku, přesně krmit atd., tak bych asi šel raději do feederu. Já osobně bych byl pro tu plavajdu ale jdi do toho v čem jsi si jistější. Hlavně bych to nijak nehrotil a snažil si to hlavně užít. O nic nejde a i když to nedopadne tak alespoň načerpáš zkušenosti a posuneš se dál.

sven - Profil | Ne 17.1.2021 19:24:23

Na to nelze jednoznačně odpovědět. Záleží především na obsádce ryb, losování, způsobu sčítání (jestli na míru nebo na váhu),na počasí, rozestupech mezi závodníky atd.
Obecně je nejrychlejší lov na bič, následuje matchka a feeder.
Doporučil bych Ti několik tréninků ke zjištění obsádky a v každém případě se připravit na obě disciplíny. Začít plavačkou a pokud vylosuješ místo ze kterého nepůjde na plavanou chytat nebo bude pršet, foukat apod., pak bude feeder v záloze dobrý.
Počítej s tím, že na gulášovkách máš velmi omezený prostor na zdolávání a proto může být velmi jemná montáž nevýhodou.
Někteří borci tě pustí, někteří ne.. Závist a rivalita, umí divy...
Dále je třeba počítat s tím, že na většině gulášovek se fixluje.. jednak už při losování, potom při sčítání, v krajním případě se může záhadně ztratit tvůj startovní lístek..
Mě se to přihodilo 2x..
Znám borce, kteří dokázali několik let po sobě, "vylosovat" jedno a to samé místo..(týden předem krmené) nebo jiné, kteří mě dokázali na bedně přeskočit, přestože jsem je měl na dohled a nachytali o polovinu méně.. dle přísloví, "co neudělá puška, to udělá tužka"
Anebo si vylosuješ místo, přímo pod vysokým napětím (jako já loni) a tam moc parády s 6m bičem nenaděláš.. nebo..nebo :-)
S tím vším je třeba počítat. Pokud to všechno dokážeš zkousnout, tak ať se Ti daří :-)

venybit - Profil | Ne 17.1.2021 19:23:49

Vem si oboje. Když bude foukat vítr a všichni budou chytat u břehu, budeš mít lepší šanci Feedrem za hranicí dohozu plavačkářů. Když bude klidná hladina a svítit sluníčko, máš větší šanci když budeš chytat na plavanou, protože v květnu je ještě studená voda a když začne svítit sluníčko ryby půjdou do sloupce ,až k hladině klidně se vyhřívat. Pak nemají o žrádlo příliš zájem ,je dobré jim to dát až k hladině a často střílet malé množství červů,nejlépe pinek. Protože si vemou jen co je v dosahu a zbytek ke dnu nepronásledují ,kašlou na ně, takže krmit často a málo ,pomalu potápivé krmení které se rozpadne nejlépe už na hladině. Malé kuličky přistřelovat. Často se vyplatí i pruty prohazovat. Ryby reagují na slunce skorem okamžitě, přijde mrak a jsou z hladiny prič , vyleze slunce a jsou zase na hladině. Neboj se vyzkoušet ten feeder třeba jen dva metry od břehu, prostě to pustit rovnou pod špičku pokud je tam alespoň metr. Jinak na takových rybníčkách bývá většinou místo, kde se drží v hejnu o závody víc. Takže dost záleží jaké místo budeš mít. Ani jeden způsob není lepší. Oba mají svůj čas a místo. Pro to je dobré mít oba pruty připravené , když dvacet minut neuděláš pořádně záběr na plavanou vem na dalších dvacet minut feeder. A obráceně. Rozkrm si dva fleky, jeden kousek od břehu druhý pokud je to možné, tak co nejdál. Střídej ty fleky ,na jednom chytáš, druhý krmíš. Na feeder dej malé krmítko, lehké , vlasec tak do 0/16 návazec 0,14. S tím ti neuteče ani kapr. Když to bude hodně málo brát, jdi klidně na návazec 0/12. To samé plavaná, tam můžeš jít i na 0/10. Také záleží jak je to bodované, pokud na body nebo na délu ryb, je lepší chytat velké množství drobných rybek, pokud tam tedy jsou. Pokud je to na váhu, nebo tam jsou spíše kapři, je lepší soustředit se na ně, a drobné ryby chytat, jen když nic jiného už nebere. Nic víc co by bylo nějak zásadní mě už nenapadá. Chce to cvik a cit, znalost vody také dost pomáhá. Při plavané pokud neberou střídat hloubku často stačí o deset centimetrů jiná hloubka a najednou to bere. Jak feeder tak plavanou často přehazovat, nezlenivět ani když to nebere. No v tom květnu bude záležet hodně na počasí, a na teplotě. Nejspíš budeš muset ryby pořád hledat . Chce to trochu zkušeností. Snad jsem ti trochu pomohl. Bez znalosti konkrétní vody,víc poradit asi nejde.