Zavážecí lodička ANO : Loď NE

Uměl by někdo logicky vysvětlit proč je na našich svazových revírech povoleno celorepublikově používat zavážecích lodiček k zavážení nástrah/návnad.. A použití lodí k zakrmení /zavezení nástrah je zakázáno ?
Při kaprařině je to skvělá alternativa, ale například pro sumcařinu je to celoplošný zákaz aniž bych porušoval řád.

Díky za odpověď
Autor diskuse: mannice - Profil , 19.6.2020 všeobecné - RŘ, MO, svazy

mannice - Profil | Ne 21.6.2020 15:20:49

Bery. >> Díky draku, takže to neni celorepublikově..Jen v rámci ÚS.

Bery. - Profil | Ne 21.6.2020 14:39:32

mannice >> my to mame na krajskem svazovem dodatku.

nofish - Profil | Ne 21.6.2020 13:47:34

mannice >> řadový člen nekráká, řadový člen má pravdu. Jeden funkcionář co znám já zas trvrdí, že můžeš tábořit, když máš stan bez podlahy.
Pokud například na SM máme v BPVRP "Na všech revírech platí zákaz vyvážení návnad a nástrah jakýmkoliv způsobem, není-li v popisu revíru uvedeno jinak. Pokud je na revíru vyvážení povoleno, jsou lovící povinni respektovat příslušná ustanovení v popisu uvedená", není o čem diskutovat.

Mr.Doctor - Profil | Ne 21.6.2020 12:26:32

Podle mě je podstatné, zda je vyvážení nástrah a návnad povoleno či zakázáno obecně. Teď jsem přelouskal RŘ platný od roku 2017 samozřejmě i s dodatkem pro letošní rok a formulaci " vyvážení nástrah a návnad je zakázáno jakýmkoli způsobem " jsem tam skutešně nenašel. Tudíž pokud není u konkrétního revíru upřesněno jinak, tak je úplně jedno, zda budeš krmit či zavážet lodičkou, člunem, ponorkou nebo dronem.... Samozřejmě existují revíry, kde se člunem na vodu nesmíš ( z různých důvodů ), ale pokud není vysloveně u konkrétního revíru zakázáno používání člunů, nevidím důvod, proč bych mohl pouze lodičku a člunem ne..... U nás na Severní Moravě a Slezsku je to ošetřeno v dodatku bodem 7. " Na všech revírech platí zákaz vyvážení návnad a nástrah jakýmkoli způsobem.... " a vyřešeno vše :-))

mannice - Profil | Ne 21.6.2020 10:47:33

Martin02 >> No rozhodně fundovanější než, než náký krákance řadovýho člena.. :)).

Asi o tom musí něco vědět.Tu problematiku řeší častěji než my..

Martin02 - Profil | Ne 21.6.2020 9:44:25

mannice >> Takže podle nejmenovaného předsedy z nejmenované organizace se může lodičkou zavážet po celé republice? Tak to je argument ze kterého si každý porybný sedne na zadek.

mannice - Profil | So 20.6.2020 22:15:08

"Dobrý den, zaváženi je možné pouze pomocí zavážeci ho lodiček. "

Děkuji za rychlou odpověď.. Plně jí rozumím a naprosto respektuji.. Ale jaký je důvod k povolení zavážecích lodiček a zákazu lodí na zavážení? Děkuji 🙂"

"Lodičky jsou povoleny celorepublikové, plavidla nikoliv."

Přidám diskuzi s jedním nejmenovaným místopředsedou MO, kterou nechci také zmiňovat..

Rytíř - Profil | So 20.6.2020 20:07:48

Martin02 >> ne spory nemá smysl nějaký.Nepoužívam lodku a co se týče řádu..tak o tom ani nemluvim.Doba jde dopředu i v pomůckách rybolovu a řád je v drtivé většině starý několik desetiletí..je to tenký led..Třeba na jednom revíru co navštěvuji to jeden rok je a jeden není..Každopádně pokud bych si chtěl bejt na 100% jistý,tak směřuji dotaz na radu na konkrétní revír abych měl jasno.

Martin02 - Profil | So 20.6.2020 19:35:20

Rytíř >> II. Povolené technické prostředky k lovu
1. Udice, která je tvořena prutem, zpravidla navijákem, šňůrou nebo vlascem a háčkem nebo umělou nástrahou, popřípadě dalšími doplňky.

2. Vábničky, plavidla, plovoucí nafukovací rybářské pomůcky určené k lovu ryb, echolot, podběrák, čeřínek, vezírek, vyprošťovač háčků, měřítko, stojánky nebo držáky na udice, čihátka, splávky, zátěž, nahazovací prak a další prostředky. Použití těchto prostředků specifikuje uživatel revíru v bližších podmínkách výkonu rybářského práva.

Máš tady někde zavážecí lodičku? Možná patří pod plavidla, ale možná ji vůbec nesmíš použít, protože jako technický prostředek není definovaná, ale to fakt nevím, nejsem právník ani všemocný porybný. Takže když je v popisu revíru napsáno, že je zákaz zavážení návnad a nástrah a zároveň není definovaný způsob jakým nesmíš zavážet, platí ten zákaz pro všechny možné způsoby zavážení jaký si jen dovedou rybáři vymyslet. Alespoň já jsem ještě nikdy v popisu revíru nikdy nenarazil na to, že by byl zákaz platný jen pro nějaký druh plavidla. Domnívám se, že kdyby bylo definováno, že nesmíš zavážet pomocí lodě hned by se našel někdo kdo by k zavážení použil třeba vor, matračku, belly boat, nebo by si s tím prostě jenom zaplaval a hájil by se tím, že to není zakázaný. Nicméně nepouštěl bych se do žádných hádek, stejně se asi neshodneme. Já zavážet nebudu a jestli budeš zavážet ty ponechám jen na tvém rozhodnutí. Třeba narazíš a třeba taky ne.

Rytíř - Profil | So 20.6.2020 18:40:50

Martin02 >> dle mě se mýlíš(můj názor)zavážečí lodička je defakto technická pomůcka k rybolovu.pokud by bylo v řádu napsáno zavážení nástrah je zakázáno jakýmkoli způsobem,např. zaplaváváním,zanášením atd..tak lodička bude zřejmě problém.Ale pokud je zákaz lodě pro tohle..tak zavážecí lodička tam problém nevidím.

Martin02 - Profil | So 20.6.2020 17:35:34

MrKos >> Narážíš správně. Myslím, že ta hranice nemusí být vůbec žádná. Myslím si, že tam kde se nesmí zavážet pomocí lodě, nesmí se zavážet ani pomocí zavážecí lodičky. Alespoň já bych s tím porybného nedráždil.

MrKos - Profil | So 20.6.2020 14:38:31

A co je taková zavazeci lodička, existuje v CRS někde něco jako definice zavazeci lodičky?

Narážím tim na to, že hranice mezi zavazeci lodickou a malou lodickou pohanenou elektromotorem může být velmi tenká.

Martin02 - Profil | So 20.6.2020 12:11:20

mannice - >> Můžu se zeptat, kde jsi se dočetl, že je používání zavážecích lodiček celorepublikově dovoleno? Já jsem nikde nic takového nenašel.

Bery. - Profil | So 20.6.2020 6:57:32

Dle tohoto predpisu to vypada ,ze musi byt lodicka na dalkove ovladani. Takze si pujcim od kamarada pridovy elektromotor ktery je na dalkove ovladani a gps a ten me tam zaveze. Hotovo,vyreseno.

Macron - Profil | Pá 19.6.2020 23:59:21

Asi jsem debil, ale to jako fakt? Zavážecí lodička není omezena? Tak to jsem asi špatně pochopil rybářský řád....

_Karel_ - Profil | Pá 19.6.2020 21:30:28

mannice >> Tipuju, že právě kvůli sumcařům a šňůrám napnutým nad vodou.

mannice - Profil | Pá 19.6.2020 17:17:15

Martin M. >> Koukám na to, psal jsem to spěchu .. V ČRS je povoleno všude používat zavážecích lodiček (nenašel sem výjimku).. Pokud nebudu brát v potaz u nás řeku, všude je zakázáno zavážení lodí/lov z lodě.. Nechápu důvod proč vadí lodě, ale zavážecí loďky ne..

Martin M. - Profil | Pá 19.6.2020 17:03:14

mannice - >> zadani otazky moc nerozumim, ale jen bych upresnil, ze v MRS plati tato veta a nelze tedy mluvit o "celorepublikovem" ale maximalne tak o "celo-CRS-svazovem" pravidlu.
---
"Na revírech (MRS), na kterých je zavážení nástrah zakázáno, je možné dopravení nástrahy do místa lovu pouze nahozením rybářským prutem."