Nova vybava v strednej cenovej kategorie

Nazdar hosi, tak vsetku cinu na privlac som predal je cas kupit nieco poriadne. Zhanam pruty na privlac + navijak. Chytat chcem hlavne na ul a lahku privlac na mensich potokoch a stojakoch + vacsia rieka vah (treba uz zase iny prut alebo sa uzivim aj s ulkom v takom prude?) Nastrahy: smacek, mensie gumy a woblery.
Cielena ryba okouny, stuky, candaty mensieho vzrastu :D Samozrejme velkej rybe sa nebranim. Je lepsie pouzivat silon alebo snuru? Akeho priemeru?

Pozeral som navijaky tento by sa mi aj pozdaval alebo je aj nieco lepsie ked priplatim par stoviek? https://www.nastrahy.cz/navijak-daiwa-ninja-lt

Ake jigove hlavicky pouzivat olovo alebo wolfram? popripade aka velkost hacikov na male nimfy a smackov?

Dakujem za kazdu radu a pomoc.
Autor diskuse: malypaco - Profil , 13.11.2019 dravci - náčiní, doplňky

Cronicle - Profil | Čt 14.11.2019 14:19:24

malypaco - >> Ahoj, ak by si chcel prút na UL-ko, tak mám jeden v ponuke, ktorý mi doma leží v kúte nevyužitý.. Prút je to Nomura Isei Special Trout Area 1,98m, 1-7g, FUJI sedlo navijáku, FUJI očká..Prút som kupoval cielene na pstruhy na rieku Hornád z privlacuj.sk, tento prút mi doporučil..Ak by si mal záujem, tak píš SZ.

Pedro1 - Profil | Čt 14.11.2019 13:51:19

malypaco - >> Najdi si ve svém okolí nějaký větší obchod s rybařinou,jdi tam,vysvětli prodavači co chceš a vybírej a nech si poradit.Prodavač je za to placený a má na Tebe tolik času kolik budeš potřebovat.
Na MRKu platí MM strašně málo za takhle velké rady.

MaloHp - Profil | Čt 14.11.2019 13:47:15

nebudu nikoho podporovat v tom aby opichoval huby malym rybam jen proto, že nemá trpělivost počkat na mírovou, takže místo UL doporučím levnější, jemnější střední

Na nějakou jemnější střední třídu doporučuju Abu Garcia Vendetta (cca 15-30gr) + 360 penn, který je teď všude v akci a je to vážně dobrý a osvědčený naviják. LT Daiwu nebrat a pokud chceš ušetřit, tak šetři na prutu.
Pletenka není špatná, ale pokud neprochytáváš přehrady nebo lomy s velkou hloubkou, tak bych to nedoporučoval.

Co se týče olovo vs wolfram, záleží kde chytáš (Váh neznám).
Rozdíl je v barvě a v tom, že wolfram je hlasitejší, když s ním biješ o kamení - někdo to má rád a někdo ne. Je to jako s chrastícími woblery... obecně se říká, že čím jě zimnější voda, tím lepší je méně hluku.

Dave1989 - Profil | Čt 14.11.2019 11:48:27

malypaco - >> Ahoj, tvoje otázka je extrémně obecná a široká, nelze jí zodpovědět. Pokud se chystáš k nákupu v podstatě celé výbavy, je třeba jít do krámu, kde mají výběr a vybrat si, nemůžeš tu zodpovědnost přehodit na lidi na mrku. Je rozdíl, když někdo chce poradit mezi dvěma pruty a hledá zkušenosti, nebo se ptá na něco konkrétního a tímhle.

Z obecnýho hlediska (ale to je ti určitě jasný). Čím dražší bude naviják, tím bude pravděpodobně lepší a bude mít větší životnost. Čím víc prutů budeš mít, tím budeš komplexnější atd. UL prut ti určitě nebude stačit na velkou řeku na woby, pokud se tedy bavíme opravdu o UL prutě. Jestli vlasec, nebo pletenka je na tobě. Z teorie určitě na gumy pletenku. Velikost háčků samozřejmě podle velikosti nástrahy.

Většina z nás začala vláčet před lety s nějakým ,,univerzálem" a postupně se prokousávala ke zkušenostem, na základě kterých sám zjistíš co potřebuješ. To tady na mrku nepřeskočíš :-)

Jarda Š. - Profil | Čt 14.11.2019 10:21:10

malypaco - >> Za lepší považuji koupit si pruty dva, jeden na gumy, druhý na woblery, než nějaký kompromis. Jestli pletenku nebo monofil záleží hlavně na vzdálenosti a hloubce v jaké chytáš. Na delší vzdálenosti a větší hloubky je lepší pletenka, na krátko je lepší monofil. Ten naviják stačit bude, ovšem životnost nebude taková jako u podstatně dražších kvalitních navijáků. Jaké hlavy a háčky, to chce zkoušet pro konkrétní podmínky, co tam bude nejlépe vyhovovat.

rarasto - Profil | Čt 14.11.2019 8:59:21

Ja som kedysi začínal silnejším prútom a postupne som zjemnoval - prút, navi, vlasce, nastrahy. Teraz postupne obraciam taktiku a pritvrdzujem. Záberov je menej, ale ryby sú vačšie. Začinal som vlascami a tie postupne zjemnoval, potom som skúšal 0,12 šnúru, a teraz som zase pri vlascoch a šnúru vobec neriešim. A či volfrám alebo olovo - v podstate je to úplne jedno, ale špecifické situácie si vyžadujú špecifické riešenia. Ale ty sa nepýtaš na nič konkrétne, a navyše píšeš že máš nejaké skúsenosti s nejakou "čínou na prívlač", takže začiatočník asi nie si, každopádne s jemným prútikom a 1,5g smáčkom sa dá chytať na Váhu všade, ale ide o to, či to bude to pravé na daný úsek rieky...každopádne pidi ostrieže asi budú všade, ak ich chceš chytať. Tak ako píše hraji - niečo si kúp a od toho sa odrazíš...

hraji - Profil | Čt 14.11.2019 8:23:08

Dám ti radu. Kup si prut, kup si naviják, podle vlastního uvážení a výběru. Nečekej, že za tebe někdo bude procházet nabídky e-shopů a bude porovnávat jednotlivé výrobky. Kup si vlasec nebo šňůru, ale podle sebe. Olovo - wolfram? Rozhodni se, ale sám. A nebo si sedni na zadek a najdi si na MRKu diskuze, kde se tahle témata řešila již stokrát.
Jestli nejsi schopný se rozhodnout a koupit si vybavení, jsi schopný se rozhodnout, zda vůbec půjdeš na ryby?