kvašení vařené řepky

Ahoj, rád bych si zavakuoval uvařenou řepku, ale vždy mi zkvasí a po vakuaci se sáček po několika dnech nafoukne. Našel by se zde nějaký odborník na vaření a uchování partiklu? Díky Honza
Autor diskuse: Honzabubak - Profil , 10.10.2019 všeobecné - nástrahy, návnady

hraji - Profil | Po 14.10.2019 13:50:06

Kubajz >> souhlas.

Kubajz - Profil | Po 14.10.2019 13:44:34

hraji >> ok řepka nežlukne.Já ji kvasit nenechávám,jiný má třeba zkušenost,že ano.Dle mě je nejúčinnější,když ji vřelou vykybluji do vody a ještě uvolňuje tuky a chutě.Nejsme "vepři" ;-)

hraji - Profil | Po 14.10.2019 12:30:10

Kubajz >> žluknutí tuků je oxidace vzdušným kyslíkem. Tedy v řepce, která je potopená do vody, nemůže ke žluknutí dojít. Schází jí ten vzdušný kyslík.

Kubajz - Profil | Po 14.10.2019 12:24:30

Kondrakar >> Řepka není kuku.Je plná oleje,který dle mého žlukne.Kuku,tygřák,javor,pšenca,to všechno klidně nechávám kvasit,ale u řepky a konopného semínka to raději nedělám.Nějak tomu nevěřím.

Kondrakar - Profil | Po 14.10.2019 12:04:02

Šmulda >> Naopak. Kaprům to šmakuje. Když ti zkvasí, naper to do vody. Znám lidi, co to dělaj cíleně. Vždyť i kuku se nechává zkvasit.

Šmulda - Profil | Po 14.10.2019 11:34:51

Takže když mi zůstane kýbl řepky, kterou jsem na počátku spařil horkou vodou, následně nepoužil a nechal to v té vodě postupně zkvasit v uzavřeném kýbku, tak už takováto - zkvašená řepka není vhodná pro použití?

Honzabubak - Profil | Po 14.10.2019 11:12:03

Kukuřice tímto způsobem drží, jen občas po nějakém čase chytne nějaký ten sáček plíseň. Řepku 24 hod namáčím a 10 min vařím a 10 min nechám dojít. Fakt je ten, že kukuřici vařím 30 min.

hraji - Profil | Pá 11.10.2019 9:24:12

Honzabubak >> zjevně je chyba v procesu vaření nebo skladování. Pořádně uvařená řepka by neměla obsahovat žádné aktivní kvasinky, které by jí dovolily kvasit. Takže, buď špatně vaříš (pravděpodobně málo) nebo tam zavlečeš kvasinky při ukládání do obalů, ve kterých skladuješ. Je to analogie k zavařeninám ovoce. Dobře zavařené ovoce vydrží roky, špatně zavařené ovoce se zkazí, buď zkvasí nebo chytí plíseň.

Honzabubak - Profil | Pá 11.10.2019 9:20:49

Díky moc za názory a návody. Někde jsem četl, že se dá po uvaření právě uchovat i rok zavakuovaná ve vlastní šťávě. Nicméně mě to kvasí a kvasí :-) Ale jak píše Kubajz, když je to olejnina tak asi nechat pořádně vychladnout a pracovat s ní až za studena.

venybit - Profil | Pá 11.10.2019 8:41:57

Smíchej to 1/1 s cukrem ,vydrží to věčně.

Martin02 - Profil | Pá 11.10.2019 7:37:34

Honzabubak - >> Já uvařenou řepku dávám do sklenice a zaleju jí olejem. Mám to v lednici a nikdy s ní nebyl žádný problém.

haldorádo - Profil | Čt 10.10.2019 22:05:06

Honzabubak - >>zdravím Ťa,,, tiž používam repku varenú alebo len zabarenú .... ak mi náhodou zostane, tak nalejem na kysnutú kuku ,, a nemá to chybu

jarda85 - Profil | Čt 10.10.2019 21:46:35

Honzabubak - >>Zdravím tě. Osobně bych si ji vždy pripravyl u vody, moc času to nezabere. Jediné jak píše Jirka 1976, ale osobně bych to nedělal. Spíše bych preferoval přípravu u vody. Když by jsi udělal mix (kuku, pšenice, repka, konopné semínko atd) tak není problém vše zamrazit. Ale já si vždy chystám 5 dní předem a mám jistotu, ze je vše čerstvé.

Jirka1976 - Profil | Čt 10.10.2019 21:29:11

Do mrazaku . Nebo zavarit .

Kubajz - Profil | Čt 10.10.2019 20:49:08

Řepka je olejnina,tzn náchylná na žluknutí.Je lepší ji spařit před lovem a neuchovávat dýl.Maximálně pomůže ji dát do kybla,prosypat solí a strčit do chladu a temna,ale i tak je to riziko.