dovoz rybářských navijáků z USA - versus clo + DPH

Dobrý den ve spolek. Mám v úmyslu, nechat si příští rok dovézt či poslat od kamarádky z USA dva navijáky v celkové hodnotě do 250 USD. Patrně už tu diskuze na toto téma byla, prosím odkaz, eventuálně má zde někdo zkušenost s tímto? Děkuji za odpověď.
Autor diskuse: lefevr - Profil , 10.9.2018 všeobecné - ostatní

sergej13 - Profil | Čt 13.9.2018 5:43:18

lefevr - >> dva roky zpět, jsem si v USA přímo v st.croix koupil 2 legendy v celkové hodnotě cca 450 dolarů, nechal jsem si to poslat na známou v USA, tu jsem poprosil, aby pruty vybalila vytáhla veškerá faktury atd.. sundala z prutů veškeré visačky a ty ptákoviny co tam jsou a nakonec přebalila a napsala na balík, že to má hodnotu 100dolarů. Když mě po 14 dnech kontaktoval celník, abych mu popsal co tam je a poslal doklad o zaplacení, tak jsem mu napsal, že se jedná o 2 použité rybářské pruty, které jsem dostal od známého z USA jako dárek, pak jsem jen už čekal jestli to projde a prošlo, zaplatil jsem přepravci cca 650,-
to je má zkušenost s nákupen v USA.

lefevr - Profil | Čt 13.9.2018 0:55:52

mreichel >> Děkuji za tvoji odpověď. Takto mne stačí, jasně a polopaticky. Já jsem koukal na server celní správy a podle jejich vzorového výpočtu a deklarovaného zboží, by to mělo býti bez cla, jen s doplacením DPH, ale rovnou říkám, že jsem to vyplnil jen co jsem věděl a ostatní položky jsem jednoduše vypustil. Prostě si kamarádka přiveze svoje vybavení do Čech, vybalené a volně ložené v kufru a není co dále řešit.

lefevr - Profil | Čt 13.9.2018 0:41:21

boticar >>Předem ti děkuji za odpověď a i ostatním diskutujícím. Ano máš pravdu. Snažil jsem se něco hledat na celní správě a nakonec jsem z toho všeho byl "jelen" a chtěl jsem se na nějaké navijáčky vybodnout. Nakonec to bude tak, že si je přiveze sebou pro sebe, rozbalené a volně ložené v kufru až jsem zase pojede, protože ji prý nikdo nemůže zakázat vozit si svoje vybavení z jednoho státu do druhého a případně zase zpět, když střídavě bydlí v USA i České republice.

mreichel - Profil | St 12.9.2018 16:43:50

boticar >> Bývávalo. Dneska to dela uz pouze vymenovaci posta Praha 120. A tam to funguje, jak jsem popsal.
Dotycny to platil proto, ze nekdo spatne vyplnil papiry k zasilce. Mel to reklamovat. Tady mas popsany pripad z opacne strany i s navodem, jak spravne vyplnit papiry k zasilce: https://www.corintax.com/news/vat-goods-returned-to​-france-for-repair-or-processing/

boticar - Profil | St 12.9.2018 7:59:22

mreichel >> 1) servis ad. Alan Hawk http://www.alanhawk.com/misc/mags.html "including in many cases having to pay customs duties when the reels came back into the country" 2) dotyčný to neplatil to v USA, ale až na cestě USA -> další destinace.
Co se týče pošty, tak dle mých starších informací (od zaměstnance pošty) to funguje tak, že je plná hala zaměstnanců pošty, kteří fyzicky dělají přesně to co píšeš (tzn. rentgen, rozbalování zásilek, tabulky, ...) a na té hale je "jeden celník, kterej se na to kouká a šéfuje". Existuje nějaká smlouva mezi Celní správou a Č. poštou, že pro Celní správu bude vykonávat tyto úkony. Nicméně adresátovi je to jedno, protože ten zaměstnanec pošty dělá pod dohledem celníka práci za celníka, takže mu klidně říkejme celník.

mreichel - Profil | Út 11.9.2018 14:04:19

boticar >> Hele, napřed si zjisti jak funguje celní proces a potom piš moudra. Česká pošta je pouze v roli celního deklaranta, který tě zastupuje v celním řízení. Zaměstnanec pošty pouze připraví papíry a potom to předloží zaměstnanci celní správy (celníkovi), který to zkontroluje. Pokud je vše OK, pustí to zpět do oběhu. Pokud zjistí nesrovnalosti, nepropustí to, zadrží to a uloží do celního skladu a řeší to s dovozcem prostřednictvím celního deklaranta (Česká pošta). Stejný princip funguje u soukromých společností. Prostě celníky při dovozu ze zemí mimo EU neobejdeš.
Pokud se něco posílá na servis, tak už samozřejmě žádná cla ani dph neplatíš, neboť se nejedná o dovoz ani vývoz. To se deklaruje ve zvláštních sazbách. A historce o poplatcích, které platil kamarád za vlastní pruty nevěřím. To by si žádný celník, zvláště v USA nedovolil, protože by riskoval kariéru. Buď kamarád něco pašoval a přišli mu na to, nebo se nejednalo o poplatky za celní řízení, ale spíše za nadměrné zavazadlo. Avšak to se platí aerolinkám a nikoliv celníkům.

boticar - Profil | Út 11.9.2018 10:10:30

mreichel >> Tak on to neřeší celník, ale obvykle zaměstnanec České pošty. To aje ale jenom formalita. Tazatel nepsal, zda se jená o nové navijáky a je jasné, že pokud by k tomu kamarádka přidávala cenu atd, tak by to poslala buď v neorigo krabici, nebo tak nějak. Další varianta je že to kamarádka prostě přiveze, pak tam je riziko malé (záleží také kudy a jak se sem dostane). Známý si koupil pruty z aliexpressu, jel s nima do zahraničí (USA a pak někam dál) a prý musel platit v zahraničí poplatky i za tyto vlastní pruty. Je to celkem tragédie, by mě zajímalo, jak probíhá mimo EU např. servis Daiwy, kdy se posílá celý naviják na servis třeba do Japonska nebo do USA a zpět a všude chtějí nějaké clo + daň.

mreichel - Profil | Út 11.9.2018 9:37:02

boticar >> To, že to kamarádka přepošle jako dar a udá nižší cenu nic nemění na faktu, že jestli to celníci zachytí a podrobí kontrole, tak mu to nacení podle svých ceníků a doplatí to celé. Zvlášť, pokud to půjde zabalené v originál krabici. Oni nejsou hloupí. Anebo bude mít štěstí, že celník je rybář a má dobrou náladu a přivře oko :-)
Jediná legální možnost je to, že by to dovezla v kufru osobně nebo to po někom poslala letecky. Tam je limit pro dovoz tuším kolem 430 EUR na osobu co se týče DPH.

u x a - Profil | Po 10.9.2018 16:50:04

tak naviják je jediný co z usa nechci,pruty,lajny,woby a jiné ano,ještě muškařský reel to ano, ale klasický vláčecí reel ne a to z jednoho důvodu mají moc rychlé převody..

boticar - Profil | Po 10.9.2018 16:15:16

mreichel >> on tam má kamarádku, ta mu to může poslat "jinak" než jak píšeš.

boticar - Profil | Po 10.9.2018 16:14:04

Když to přiveze, tak by to mohlo projít bez problémů. Co se týče pošty, viz níže. Pokud je to ale kamarádka, tak by to šlo možná řešit. Např. Tak, že jí za to zaplatíš nějakou sumu, ona ti k tomu vytvoří doklad a ten dá k zásilce. Zároveň až to pošťák v ČR vybalí, tak pošleš výpis z účtu s platbou jako "důkaz" o ceně a mohlo by to klapnout.

mreichel - Profil | Po 10.9.2018 15:30:04

Mám zkušenost. Při této hodnotě zaplatíš clo i dph. Buď ti to pošle přes USPS (Americká pošta) a potom ti to tady za poplatek tuším 190,-- Kč proclí Česká pošta a přijde ti to na dobírku ve výši dph+případné clo+poplatek za proclení. Nebo ti to pošle přes soukromou přepravní společnost (FedEx, UPS, ...) a ty to proclí automaticky sami a zase ti to dovezou na dobírku (dph+případné clo+poplatek za proclení - většinou mají kolem 500,-- Kč). Anebo si zřiď třeba Shipito, ať ti to pošle tam, sám si to přepošli na svoji adresu a deklaruj hodnotu 25 USD za fishing tackle garbage a doufej, že celníci budou mít dobrou náladu a projde ti to bez DPH, cla a poplatku :-) Ovšem dopouštíš se tím celního podvodu a když ti to zachytí a nacení podle jejich ceníků, budeš to mít dražší :-)