Rybareni telesne postizenych

Prosím o odpoved na nasledujici otazku. Mate nekdo zkusenosti s brigadnickou cinnosti telesne postizenych? Jsem v castecnem invalidnim duchodu. Rybarina je jedna z mala radosti co mi zustala. Mam takove zdravotni omezeni, ze mi nedovoluje odpracovat povinnou brigadu u mistni organizace. Vzhledem ke zdravotnim potizim, jsem i casto bez prace a tudiz nemam penez nazbyt a 500 Kc na proplaceni brigady je pro mne hodne. Kdyz jsem byl ohledne brigady na MO tak mi bylo receno velice arogantnim zpusobem, bud zaplat, nebo nechod na ryby. Kdyz jsi nemocny, nemas na rybach co delat. Tak se ptam, je tento pristup spravny, pominu-li moralni stranku veci? Existuje nejaka pravni uprava ktera resi tuto problematiku? diky moc za odpovedi.
Autor diskuse: kouba - , 22.1.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Ladys' | Po 24.1.2005 19:20:05

Karelc a kouba....Taky si myslím ,ale neznám samozřejmě úplné okolnosti..tvého zdravotního stavu..,ale k tomu hovadskému vyjádření velitelů tvé Mo ?co dodat pracuji s lidma a vím že hovad bez srdce je opravdu dost.Hodně štěstí!

Nikita - Profil | Po 24.1.2005 15:22:23

Lojza - znám taky takové a ještě horší, ale to je věcí posudkového lékaře. Většina držitelů má průkaz oprávněně a samozřejmě i tady se najdou výjimky. Je to jiné téma, tak teď k původnímu.
U nás je možné brigády odpracovat, zaplatit či odevzdat krmení pro ryby. Určitě by se na žádost člena našla taková práce, kterou by dle svých schopností a možností zvládl. Vždy je to na domluvě. Navíc lze žádat členskou schůzi, aby rozhodla o osvobození od brigád členům, kterým to jejich onemocnění neumožňuje a organizace jim jinou práci nemůže nabídnout.

karelc - Profil | Po 24.1.2005 15:05:17

kouba: 20km, to není moc. Když dáš 2x do roka nějakýmu kámošovi na benál, tak by tě tam snad hodil? Hodně věcí jde vyřídit poštou, takže bys tam vlastně musel jen jednou do roka. To stojí za tu cestu, ne?

JM - Profil | Po 24.1.2005 15:02:05

Kouba. Já nevím, neznám Tvůj konkrétní problém, ale myslím, že ti lidi tam u vás asi nemají moc úcty k jiným lidem, když se chovají jak se chovají. Když už jsi psal o té práci na sádkách, tak kdybys tam byl s nimi a v rámci brigády jim třeba uvařil grog a ohřál párky a uznali Ti to jako brigádu, tak by se asi prd stalo. Když už na té brigádě trvají.

kouba - Profil | Po 24.1.2005 14:54:39

pajda: to zní zajímavě. Já jsem pro to odpracovat si nějakou brigádu, ale takovou, kterou zdravotně zvládnu. Ne pracovat manuelně na sádkách.

pajda - Profil | Po 24.1.2005 14:49:54

kouba: Znám jednoho v naší organizaci. Má ZTP a je v plném invalidním důchodu. I když nevykonává žádnou práci, má na konci roku tolik brigádnickej hodin, že je mezi těmi s nejvíce hodinami. Určitě by se našla ve vaší MO nějaká práce, která by plně pokryla povinnost brigád a nemuselo se pracovat. Piš na E-mail.

kouba - Profil | Po 24.1.2005 14:49:23

Lojza: přesně tak.

Véna S.:Znám případ, kdy měl jeden člověk rakovinu střev, bral plný invalidní důchod 17 let a teď mu ho sebrali a dali mu částečný. Co může dneska dělat, když je strojař a 17 let nebyl v práci???? Taky obligátní otázka "Co teď ?" Umí si většina lidí vůbec představit tuhle situaci???

kouba - Profil | Po 24.1.2005 14:41:54

ladys', Nikita, karelc: k jiné MO to mám cca 20 km. Nemám auto, takže to je pro mne pase.

Véna S. - Profil | Po 24.1.2005 14:34:24

U nás to řešíme např. tak, že postižení nebo invalidní jsou buď brigád zproštěni, nebo je mohou odpracovat na některých néně náročných činnostech, případně místo brigád odevzdávají určité množství krmení (suchý chléb, obilí). Musí si ale o úlevu požádat, doložit potvrzením lékaře. Ale jak už se dole někdo zmínil, je dost těch, kteří se odvolávají na to, že vzhledem ke svému zdravotnímu stavu na brigády nemohou. Při tom makají na různých melouších jak mourovatí a tam jim to nějak nevadí. Takže obligátní otázka "Jak na to?".

Lojza - Profil | Po 24.1.2005 14:16:18

Nikita: ty co maj ZTP a maji obe i predni i zadni jsou pozustatek byvaleho rezimu kdy se rozdavali prukazi jako na bezicim pasu. Znam nekolik lidi co dostali pred nedavnem plni invalidni ale ZTP uz nedostanou.

ladys' | Po 24.1.2005 13:51:45

karelc:Souhlas ..nejlépe MO která toho nemá moc na obhospodařování:)a je to ,ne vážně máš recht.

Nikita - Profil | Po 24.1.2005 12:14:53

kouba - lidí, kteří mají obě ruce i nohy a zároveň průkaz ZTP či ZTP/P je spousta. Nebudu ti jmenovat všechna postižení, kterých se to týká. Pokud chceš podrobnosti napiš meil nebo se obrať na Centra služeb pro osoby zdravotně postižené, které jsou ve většině měst. V naší MO lze odpracovat brigády i na přípravě plesu, skládáním nebo sčítáním povolenek na začátku roku apod. a jak píše karelc popřemýšlej o změně MO.

karelc - Profil | Po 24.1.2005 10:07:20

kouba: jednoduchá pomoc - přejdi k jiné MO a je to! Já jsem to už udělal, protože MO Prostějov byla prolezlá arogantními soudruhy, kteří mě buzerovali a svalovali na mě(nejen na mě) vinu za svůj bordel. Domluvil jsem se se sousední MO, tam jim platím povolenku, brigádu a mám svatej klid. Když si přijdu pro papíry teď, tak se sice nechovají ke mě jako ke kamarádovi (protože mě prostě znají jen od vidění), ale chovají se slušně a korektně. Popřemýšlej o změně MO.

kouba - Profil | Po 24.1.2005 9:49:35

hraji: jo hladi to jsou, to jsi trefil. Bývalý předseda MO byl pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody na jeden rok za zpronevěření majetku MO RS. Místní MO má dost členů i peněz z podnikatelské činnosti (pěstování a prodej ryb, provozování restauračních služeb..). Asi by jim těch pár stovek od invalidů chybělo....

kouba - Profil | Po 24.1.2005 9:40:55

Hraji: samozřejmě jsem jim dal kopii o "přiznání DIČ", "pracovního omezení" vystavenou posudkovou komisí ČSSZ a ještě jsem jim donesl aktuální potvrzení z ČSSZ že důchod stále trvá.
Nikita: na ZTP či ZTP/P nárok nemám. Mám totiž ruce i nohy. Tuhle průkazku jen tak někdo nedostane(podobně jako inv.důchod), plyne z ní spousta výhod, hlavně peněžitých.
Vašík: pokud by to šlo takhle, tak by jsem to bral. Nabídl jsem se že nějakou práci udělám doma. Např. nadepisovat dopisní obálky, ale nic neměli, tak jsem musel zaplatit. Někdo řekne blbejch pět stovek. Možná jo, ta rybařina za to stojí se uskrovnit a ušetřit si na to, ale morální přístup MO, no nevím nevím....

Vašík | Ne 23.1.2005 20:48:52

Pánové já to řeším takto:mám částečný invalidní důchod peněz nemí dost a na brigády se necítím. Tak že chodím dělat rozhodčího na závody v naší organizaci. Za jeden den mám odpracováno ,pokecám něco odkoukám a spokojenost na všech stranách.Jinak máme mornu 10 hod nebo 700 kč.

Nikita - Profil | Ne 23.1.2005 17:28:56

Budu asi kruťas, ale pokud by mělo stačit pouze oznámení lékaře, že dotyčný nemůže odpracovat brigádnické hodiny, pak by bylo poskrovnu rybářů, kteří by na brigády chodili. Osoby se ZTP či ZTP/P jsou ve většině případů osvobozeny. Problém je u osob s částečným invalidním důchodem u kterých posudkový lékař zhodnotil jejich pracovní omezení od 33 do 66%. Pod toto číslo se dá schovat hodně a to i osoba bez ruky. Opravdu záleží na konkrétním případu a v tomto případě bych se obrátila na výbor organizace. Mimochodem nemáš koubo nárok na jednu z průkazek ? Možná by stálo za pokus si požádat o II. stupeň, tedy průkaz ZTP. Pokud nevíš, jak na to, napiš meil.

pirat - Profil | So 22.1.2005 18:55:00

V našej MO SRZ na Severnom Slovensku máme na členskej schôdzi odsúhlasené, že všetci dôchodcovia, invalidní aj starobní sú oslobodení od povinnosti brigád. Ozvala sa už kritika na starobných dôcodcov, že keď majú veľa času vysedávať pri vode, prečo by nemohli odpracovať jednu povinnú brigádu. Doporučujem podať návrh na najbližšej členskej schôdzi.

pajda - Profil | So 22.1.2005 17:10:53

Postačí potvrzení od lékaře, že z dlouhodobějších zdravotních důvodů nedoporučuje účast na tzv. grigádách. Vím, že toto není žádný problém a pokud se k tomuto potvrzení přiloží i písemná žádost o prominutí brigádnických hodin, nevěřím, že by to výbor smetl ze stolu!!

hraji - Profil | So 22.1.2005 15:43:08

Je plně v pravomoci vašeho výboru MO, jestli ti odpustí odpracování nebo zaplacení brigády, ale musí to být dost velcí hladi, když ti brigádu už dávno neprominuli. Předpokládám ovšem, že jsi je řádně seznámil se svým stavem a doložil ho příslušným dokladem. Z praxe vím, že je někdy těžké na první pohled rozeznat zdravotní handicap.
Nejlepší je skutečně napsat na výbor doporučený dopis ve kterém popíšeš svůj zdravotní stav a doložíš kopii potvrzení o částečné invaliditě a požádat o zproštění brigádnické povinnosti nebo můžeš požádat o umožnění odpracovat si ji například při administrativních činnostech, například výběr sumářů a nebo výdej povolenek je ideální, probíhá v místnosti a v sedě, bez fyzické náročnosti.

brach - Profil | So 22.1.2005 11:33:05

Stanovy ČRS

§ 3 - členství
5) členský příspěvek se skládá:
c) z pracovního ročního příspěvku, který je možné nahradit finančně (§ 4 odst. 2, písm. d)
§ 4 - práva a povinnosti řádných a nezletilých členů:
2) člen má tyto základní povinnosti:
d) osobní účastí se podílet na činnosti místní organizace svazu nebo některé z organizačních jednotek svazu.

Jednací řád Českého rybářského svazu

Čl. 3 - Členství ve svazu (k § 3 Stanov)
b) obdobně výši finanční úhrady a počet hodin za pracovní roční příspěvek (brigády) navrhuje výbor místní organizace a schvaluje členská schůze místní organizace.

Čl. 6 - Práva a povinnosti řádných a nezletilých členů (k § 4 Stanov)
1) O uznání prominutí či snížení pracovního ročního příspěvku či jeho finanční náhradě u řádných členů a mládeže od 16-ti do 18-ti let na činnosti místní organizace rozhoduje výbor místní organizace na základě žádosti člena (zdravotní důvody, vojenská základní služba, důchodci, ZTP).

Takže - napiš dopis vašemu výboru. Pokud nevíš jak, pošli mi mejl a já ti pomůžu se stylizací, event. se obrátím přímo na Tvoji organizaci.

pif - Profil | So 22.1.2005 9:03:29

nevm to určitě,ale pokud máš částečný invalidní důchod,tak by jsi měl mít poloviční brigády a možná i záleží druh postižení,nevím,legislativu neznám

Mirek-ZL - Profil | So 22.1.2005 8:53:23

Kouba: Asi je to sprosťárna . Ve Zlíně jsou tělesně postiženi rybáři osvobozeni od brigád. Stačí předložit průkazku těl. postiženého.Asi bude lepší přejít do jiné MO.Pěkný lov!