Trhání návazce u očka háčku(chytání na vlasovou metodu)

Zdravím,
řeším ten samý problém co popisoval Honza71 v této diskusi: https://www.mrk.cz/minidiskuse.php?id=603549, tedy utržení vlasce přímo u očka háčku při větší zátěži.
Nedávno jsem takto přišel o trofejní rybu přičemž návazec který se přetrhl těsně u očka byl ze silnějšího vlasce(stejného výrobce) než kmenový a přesto praskl! Háček jsem měl navázaný klasickou metodou jako se vážou háčky s patkou s vyvedením vlasce dovnitř očka.

Podle mě se vlasec prostě prodře o ostrou hranu ukončení očka(jedno jakou metodou, pokud se tedy nenaváže přímo do očka háčku), ale vzhledem k tomu že konec používám většinou jako koncovou vlasovou montáž a taky při provlečení kmenového vlasce ven z očka(dovnitř háčku) si zachovává pozici pod výhodným úhlem(podobně jako při použití rovnátka) , než když se uváže pouze do očka, takže vázání přímo do očka při chytání na vlasovou metodu vůbec nepoužívám.

Snažil jsem se laborovat s různými "podložkami" pod uzel kde vlasec dosedá k "patce"/očku háčku od různých bužírek po samostatný uzel z vlasce jako ochranu a pod tu jsem až vázal uzel na kmenovém vlasci, vlasec vždy protahuji stranou kde není ukončení očka a stejně se mi to utrhlo, už tomu nevěřím...

Řešení je dle mě buď kupovat háčky se zataveným ukončením očka(v kamenným obchodě jsem na ně nenarazil), nebo používat pletenku, ta vydrží logicky mnohem víc, jenže dle mě je vlasec pro velké zkušené kapry méně viditelný nehledě k tomu, že pletenka je k rybě méně šetrná.

Má někdo podobnou zkušenost a jak to řeší???
Autor diskuse: mari1300 - Profil , 16.7.2017 kaprařina - techniky lovu

stenly88 - Profil | Po 17.7.2017 10:33:10

Nazdar, ja používam takmer výhradne háčiky s očkom na kapro feeder aj na klasické kapráky s vlasovou montážou a boiliesom pod hákom a ešte sa mi nestalo, že by mi to utrhlo u očka háčiku. Používam 15 lb pletenku alebo na feeder monofil 0,22 mm a niekedy aj fc 0,24 mm. Podľa mňa to vyriešiš najlepšie ak začneš viazať háčiky bezuzlovo, to je jednoznačné. A možno aj pouvažuj nad tou pletenkou, však aj veľké kapry sa chytajú na nadväzce z pletenky.

Aďo - Profil | Po 17.7.2017 10:14:58

Drat hacika by nemal byt tensi ako silon. Ked je drat tensi silon ma tendenciu prerezat sam seba, pretoze nastava neprijemny lom pri uzle.
Osobne pouzivam uzol trilene a ziadny problem som nikdy nemal.

sindeji3 - Profil | Po 17.7.2017 9:39:41

mari1300 - >> jakej průměr měl ten vlasec.. třicítka je na tohle málo a praská... klidně použiju 0.50mm ničemu to nevadí... spíš naopak je to lepší, že se to nemotá

Garys - Profil | Po 17.7.2017 8:41:44

sklony takhle praskat jsou většinou(a to i u koncového očka návazce)při špatném dotahování uzlu, když se "spálí"vlasec...určitě přejít na bezuzel, nebo věnovat fakt velkou pozornost dotahování uzlu

Buffalo1969 - Profil | Po 17.7.2017 6:55:43

mari1300 - >> přesně jak píše "el.ou". Taky se mi to stávalo a kvůli tomu jsem na dlouhou dobu přestal používat háčky s očkem. Začal jsem vázat bezuzlově a od té doby je od trhání klid.

"Paragon" - Profil | Po 17.7.2017 6:24:37

Není nic jednoduššího než to změnit. Přece když mi něco nesedí a nemůžu se na tu jednotlivou součást montáže spolehnout, tak je asi hloupost to používat dál. Jak psal kolega níže, řešením je bezuzlák, který je naprosto jednoduchý a spolehlivý. Vůbec bych se tím dál nezabýval.

el.ou - Profil | Po 17.7.2017 4:38:28

mari1300 - >> Proč nevážeš bezuzlově? Je to pevnější i rychlejší. Jen první smyčku otoč na hladké straně ohybu očka. U kvalitních háčků s tím nikdy nebyl problém. Používám bezuzlové vázání i u velmi slabých průměrů vlasce na plavačku a v pohodě. Jen motám tak 10 - 12 ovinů, když tam nemám smyčku na podvaz. https://www.mrk.cz/montaze.php?id=295